Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišovým „pařbám“ s Krajčem odzvonilo? Kryštof a Agrofert ukončili spolupráci

Autor: ula - 
18. června 2019
20:28

Premiér Andrej Babiš už si s kapelou Kryštof jen tak nezazpívá? Kapela v čele se zpěvákem Richardem Krajčem ukončila spolupráci s koncernem Agrofert. Holding, který patří do svěřeneckého fondu, dosud podporoval např. Kryštof Kempy. Letos se tyto festivaly nekonají a na pozvánce na příští rok koncern chybí. Zprávu přinesl portál INFO.CZ. Byl to právě Krajčo, kdo před lety vzpomínal na to, jak na něj Babiš zapůsobil, když tančil pod pódiem na jejich kapelu během večírku Agrofertu.

Zpěvák Richard Krajčo odmítl situaci komentovat a odkázal na manažera kapely Jana Lipperta. „Je to tak, že momentálně nemáme s Agrofertem žádné závazky ani smluvní vztahy vzhledem k projektům spojeným s kapelou Kryštof,“ potvrdil Lipert portálu INFO.CZ.

Ukončení spolupráce potvrdil i Agrofert. „Je pravda, že jsem se pro tuto chvíli dohodli se skupinou Kryštof na ukončení spolupráce. Zároveň jsme se dohodli, že detaily nebudeme zveřejňovat,“ řekl INFO.CZ mluvčí koncernu Karel Hanzelka.

Kapela i Krajčo čelili v minulosti kritice od svých kolegů právě za spojení s Agrofertem a občasná pěvecká vystoupení na akcích za účasti šéfa ANO včetně rozlučky pro úředníky ministerstva financí na Čapím hnízdě v době, kdy Andrej Babiš resort opouštěl.

Naopak Krajčo si nemohl Agrofert jako partnera svých festivalů vynachválit. „Nechápu, že se nějaké party muzikantů s politiky paktují a mají s nimi kšefty. Když jsme zakládali Škwor, tak jsme si řekli, že budeme klidně hrát pro čerta i ďábla, ale v životě ne pro politiky. Přes to vlak nejede,“ podivoval se před časem frotman kapely Śkwor Petr Hrdlička.

Kritika i od Kluse

Po koncertech Kryštofů přitom vznikl nejeden společný snímek Babiše - a případně i jeho paní Moniky - s Krajčem či některým jiným členem kapely. A do Krajča si rýpl i jeho někdejší kamarád, dnes rival a účastník antibabišovských protestů Tomáš Klus, který v minulosti zaryl do Krajča slovy pro iDnes.cz: „Jazyk Kryštof Kempů a jejich blízkého okolí se mi nelíbí, nepřijde mi to upřímné a fér.“ Krajčo se hájil slovy, že kapelu lákala na svá předvolební vystoupení řada stran, nepodpořili takto však ani hnutí ANO.

Zato na vánočním večírku ANO Kryštof nechyběl. A Krajčo se objevil i v knize vydané Agrofertem O Babišovi bez Babiše, kde byl zpěvák mezi čtrnácti osobnostmi, kteří na šéfa ANO „pěli ódy“ v rozhovorech.

Krajčo vzpomínal, jak Babiš tančil pod pódiem

„Spojení Kryštofa a Andreje Babiše jsem nikdy nebral jako klasické sponzorství – on se k tomu totiž staví spíš jako mecenáš než sponzor. Moc lidí s tímto přístupem v Česku není. Samozřejmě nás mohl napoprvé podpořit i proto, aby značka Agrofert byla vidět mezi určitým okruhem lidí v době, kdy se rozhodoval o vstupu do politiky. Myslím, že důvody pro partnerství s námi byly oba dva, ale přijde mi to logické a nevidím v tom problém,“ uváděl tehdy Krajčo. A vzpomínal, jak Babiš „na večírku Agrofertu tančil pod pódiem, když jsme hráli“.

„Líbilo se mi to a bylo vidět, že tato neobvyklá poloha baví i jeho okolí. Díky svému postavení má samozřejmě obrovský respekt a řada lidí se ho bojí. A právě takové okamžiky jsou pak pro jeho kolegy hrozně okysličující. Také jsem s ním zažil několikahodinový super pokec, když jsem ho navštívil na Čapím hnízdě,“ doplnil zpěvák v roce 2014.

A přiznával, že Babiše hájil už v té době. „Politických debat s kamarády u piva jsem zažil nespočet – ne všechny končily pro mě (a Andreje Babiše) vítězně a ne všechny končily tím, že jsme ta piva spolu dopili. Politika je velmi ožehavé téma a dokáže lidi opravdu rozdělit,“ varoval Krajčo. Nyní, o pět let později, se rozdělená společnost ukáže i při nedělním protestu Milionu chvilek proti demokracii na Letenské pláni v Praze, kde se očekává přes 100 tisíc demonstrantů právě proti Babišově vládě.

anna1234 ( 19. června 2019 13:17 )

.. a co na to říkají probabišovská media, která velký Andrej přímo vlastní

franz ( 19. června 2019 10:47 )

Další pražské " umělecké " hovado, které se chce také nažrat.Ve jménu těch co volby prohráli a kteří se ke korytům chtějí dostat oklikou přes dav nenormálních individuí vedených nedostudovaným, psychopatickým zrzkem Normální lidé by si určitě tuto nenažranou " uměleckou " bandu měli dobře pamatovat.

zada ( 19. června 2019 08:44 )

Článek je zakončen REKLAMOU a účelovou výzvou na demostraci proti Babišovi. Už je to v mídiích odporné. Když odboráři stávkovali v roce 2011 a 2012 proti Kalouskovi a hlavně za svoje mzdy, tak ihned média kdejaký příspěvek v diskuzi mazala. Kalousek prohlásil, že dbořáři jsou fašisti v ulicích. Dneska dělá převrat, stojí za komínem a čeká jaké mu to vynese koryto. Jen jděte demostrovat, protože ani nevíte za co. Jde jen o koryta, protože se tihle, skrytí organizátoři, nemouho dočkat svých koryt. Tak když chcete tak jim pomozte . Jen chytrýmu člověku je jasné, že jde jen o střídánbí koryt a změna nemůže přijít rychle vůbec žádná!!!! Navcí svět je v takové turbulenci, že spíše při porušení demokracie bude hůř. Viz Ukrajina!

flora ( 18. června 2019 23:43 )

Krajčo pochopil, kde to bude pro jeho profesní růst umělecky výhodnější. Kdyby se změnila časem situace, jako nositel progresu a kultury to pochopí zas

murQ ( 18. června 2019 22:59 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa