Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Šéf Milionu chvilek odmítl duel s Ovčáčkem. „Nemám čas,“ vzkázal na pozvání Blesku

Autor: Jakub Veinlich, kal - 
15. června 2019
11:35

Ve štítu mají demokracii a volají po odchodu premiéra Andreje Babiše (ANO) i ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Spolek Milion chvilek pro demokracii pořádá sérii protivládních demonstrací, o které se začala zajímat i západní média, čelí ale také hlasité kritice - například od hradních podporovatelů Babiše v čele s mluvčím prezidenta Jiřím Ovčáčkem. Blesk Zprávy pozvaly za jeden stůl šéfa spolku Mikuláše Mináře právě s Jiřím Ovčáčkem. Zatímco na Hradě pozvání přijali, mladý student si nenašel ve svém programu čas.

Zdvižený prst na premiéra Andreje Babiše (ANO) má šéf Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář od té doby, co šéf vlády podepsal před volbami v roce 2017 Smlouvu s občany, podobně jako Donald Trump.

V posledních týdnech se ale Minářovy aktivity přesunuly na česká náměstí. Organizuje demonstrace za Babišovu demisi a volá i po odchodu ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Část veřejnosti a médií jeho počínání oslavuje, jinde ale schytává také kritiku. Za demonstrace ho plísní například prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Blesk Zprávy proto chtěly uspořádat duel mezi Ovčáčkem a Minářem. Zatímco mluvčí prezidenta kývl, organizátor protestů nejdřív vůbec nereagoval, aby pozvánku nakonec zprostředkovaně odmítl.

Připomeňme, že sám Minář o mediální pozornost stojí a nejraději by diskutoval před kamerami právě s Babišem. Jenže podle premiéra to není partner k diskusi. Blesk Zprávy proto chtěly uspořádat alespoň diskusi mezi šéfem spolku a mluvčím prezidenta, který protesty hlasitě odsuzuje také. Tito dva už se začátkem května setkali v Českém rozhlase, ale od té doby se řada věcí „pohnula“.

Ovčáček: Můžu přijít

„Ano, v úterý mám v diáři volno a mohl bych přijít,“ reagoval na pozvání Blesk Zpráv Ovčáček s tím, že se diskuse ve studiu Blesku měla konat v úterý 18. června od 10 hodin.

Stejnou nabídku volal redaktor také Mikuláši Minářovi už v úterý odpoledne, ještě před dalšími demonstracemi. Minář telefon nezvedl. Večer ale vystoupil v živém vysílání České televize. Redaktor Blesk Zpráv mu proto zkoušel volat znovu. Minář nereagoval ani tentokrát, a tak dostal od Blesku pozvánku SMS zprávou. I ta zůstala dlouho bez reakce. Po urgencích nakonec přišla v pátek reakce od jeho kolegy.

„Mikuláš Minář je nyní zcela vytížený a s panem Ovčáčkem už mluvil. Do Letné skutečně nemá čas. Myslím, že to lze s dobrou vůlí přijmout,“ uvedl pro Blesk Zprávy Jan Piňos, mluvčí iniciativy Milion chvilek pro demokracii. Pro finální odpověď si nechal čas ještě do sobotního rána, aby ji nakonec dal stejně zamítavou.

Ve svém štítu má přitom spolek Milion chvilek pro demokracii například vepsáno heslo: „Spojujeme lidi, kterým na demokracii záleží.“ A demokracie je i o diskusi, jak říkal už prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Babiš důvod protestů zpochybňuje

Dvacet dva závazků si vepsal nynější premiér Andrej Babiš před volbami v roce 2017 do smlouvy s občany. Mezi nimi například i větu: „Odmítnu všechny pokusy o destrukci nezávislého státního zastupitelství a soudnictví a budu vždy bojovat za vymahatelnost práva a rovnost lidí před zákonem.“

O státní zastupitelství a nezávislost justice se spolek Milion chvilek pro demokracii v čele s Minářem začal blíže zajímat ve chvíli, kdy v dubnu odstoupil ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO), kterého Babiš nechal nahradit poradkyní prezidenta Miloše Zemana, bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marií Benešovou (za ANO, dříve členka ČSSD). Výměna přišla jen den po té, co se objevila informace, že policie navrhuje obžalovat premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo (premiér tvrdí, že mu Kněžínek oznámil odstoupení ještě před posunem v této kauze, pozn. red.).

„Pokud by se o něco takového pokusil premiér se soudem na krku, bude to hra o přežití právního státu. V takovém případě může Andrej Babiš očekávat desetitisíce lidí v ulicích, kteří budou o přežití právního státu bojovat,“ napsal spolek Milion chvilek pro demokracii na svůj twitterový účet 18. dubna – tedy v době, kdy Marie Benešová potvrdila v médiích námluvy s Andrejem Babišem kvůli ministerské funkci. „Máme pohotovost,“ stálo pak v dalším tweetu. O den později už spolek svolával protesty. Ty byly nejdříve v Praze a po té se přesunuly také do dalších měst a obcí po celé republice.

Babiš: To, co křičí, není pravda 

Postupně se k protestům začali přidávat také umělci. Andrej Babiš nejdříve prohlásil, že demonstrace nesleduje. „Proč bych to sledoval? Je hezky, tak oni tam teďka chodí na koncerty,“ reagoval premiér, podle svých slov s nadsázkou, na zaplněné Václavské náměstí 4. června. Sem dorazily desítky tisíc lidí, podle organizátorů jich bylo 120 tisíc, ministerstvo vnitra uvádí nejvýš 90 tisíc.

Později se Babiš za své vyjádření omluvil a druhou větou se pustil do všech demonstrantů, že na náměstích křičí nepravdy. „Pokud ti lidé řvou na náměstích, že jsem lhář, podvodník, zloděj, tak to je nepřijatelné,“ řekl, aby dodal: „Lidé na náměstích se mýlí. To, co křičí, není pravda.“   

Video  Babiš se omluvil demonstrantům. A zase se do nich pustil: Nejsem zloděj  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Premiér má na Hradě silné zastání

Silného zastánce má premiér také na Hradě. Prezident Miloš Zeman označuje spolek za „Milion chvilek pro anarchii“  a organizátory protestů „za zbabělce a křiklouny“. „Chovají se jako zbabělci, radil bych jim, ať se stanou politickou stranou a pak je bude čekat ta tvrdá demokratická práce,“ řekl prezident ve vysílání TV Barrandov.

Snad ještě hlasitějším odpůrcem protestů je prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Milion chvilek pro demokracii nešetří a štiplavé tweety na jejich adresu, především v den konání demonstrací, sype jako na běžícím pásu.

„Nabubřelý fanatik, který se snaží tvářit, že mluví za půlku národa. Fakt nemluví. Neúčastnil se žádných svobodných a demokratických voleb. Náměstí v demokracii nerozhoduje a rozhodovat nebude!“ píše mluvčí například na adresu Mikuláše Mináře, který stojí za protesty. A místo Milion chvilek pro demokracii si přejmenoval Ovčáček spolek na „Milion chvilek nenávisti“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lukas Novak ( 21. června 2019 12:29 )

...jak může mladej "Bud Bunda" zblbnout tolik lidí...,chtělo by to ješte povolat "melounka a Peggy"...

Ovce_Mluvcacek ( 20. června 2019 11:57 )

Duel byl už před měsícem:
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=buv8­sYBDxTI

Blesk/žumpa není důstojné místo pro demokratickou diskuzi

tulipan ( 18. června 2019 10:55 )

hujer.z.blesku opravdu dobrá svoloč,sajrajt převlí­klých,­zamas­kova­ných komu­nistu,­kmotru­,tune­lářu,­zlodě­ju,ne­plati­ču,da­ní,E­ET,uč­tenek­,uda­vaču,­opozi­ce politické luzy, tak zvaná elita národa Prahy!!

tulipan ( 18. června 2019 10:50 )

jak muže jelito Minář nedostudovaný magor mít duel s chytým Ovčáčkem. Minář muže mít duel jen s ovcemi náměstí kteří po něm opakují jako ovce bé bé jeho hesla pro pitomce,jelita tedy i pro náměstí,letnou nezapomente bé bé bé !!!

dzuzepe ( 17. června 2019 23:50 )

Kam by tak ovce doběhly. Neboj se floro, jsme s tebou. Milion chvilek bude až koblihám poteče džem po bradách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa