Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Staněk a náměstci mají z eráru byty s nájmem za 80 tisíc. Právník: Plýtvání

Autor: Jakub Kopřiva - 
17. června 2019
05:35
Bere plat přes 157 tisíc korun, přesto si ministr kultury Antonín Staněk (53, ČSSD) nechá ještě ze státního platit byt v Praze. Kromě něj tento benefit využívají dva jeho náměstci a ředitel odboru. Měsíčně takto resort utratí 80 140 korun.

Staněk v květnu odvolal kvůli špatnému hospodaření šéfa Národní galerie Jiřího Fajta (59) a ředitele Muzea umění v Olomouci Michaela Soukupa. Že ale ministerstvo měsíčně dá 80 tisíc za bydlení třem štědře placeným lidem i jemu samotnému, mu nevadí. A brání se, že na to má nárok.

„Panu ministrovi se hradí ubytování v Praze v souladu s ustanovením zákona o platech a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci, kdy náleží funkcionáři právo ve věci naturálního plnění, a to formou ubytování v místě sídla orgánu, pokud v tomto místě nemá trvalý pobyt,“ sdělila Blesku mluvčí rezortu Martha Häckl.

Náměstek: Je to standard

Podle informací Blesku by mělo ministerstvo proplácet bydlení kromě Staňka i jeho náměstkům Jiřímu Vzientekovi a Aloisi Mačákovi. „Je to standardní věc vyplývající z právních předpisů,“ napsal v SMS zprávě Mačák. Vzientek neodpověděl.

Náměstkova slova o standardu ale popírá praxe na ostatních ministerstvech, která nikomu podobné možnosti placení nájmu nenabízí. Posledním do »bytové party« by pak měl být Bohumil Šíp, ten je na stránkách resortu veden jako ředitel Kanceláře ministra. Ani on ale na zaslané dotazy do uzávěrky neodpověděl.

Advokát zpochybnil etiku

Podle advokáta Romana Moussawiho je proplácení bydlení na ministerstvu kultury sice v souladu se zákonem, ale značně neetické. „Zůstává otázkou, co vede ministerstvo k tomuto nehospodárnému postupu. Pokud není v těchto případech žádný racionální důvod k proplácení, tak by to mohlo být považováno za plýtvání veřejnými prostředky,“ uvedl s tím, že by měl rezort vysvětlit, proč je v zájmu nás všech, aby vysocí úředníci bydleli zadarmo.

„Zrovna u těchto osob se totiž dá předpokládat dostatek finančních prostředků a s tím spojená možnost hradit si náklady na bydlení ze svých vlastních prostředků, tak jako to ostatně dělá drtivá většina nás ostatních,“ dodal Moussawi.

Ale ani ministr si takto nemůže „vyskakovat“ věčně, protože nárok na proplácení bydlení má jen na 4 roky.

Pozor na milenku s bytem

Nárok na proplácení bydlení zaniká, pokud by si zaměstnanec – který má tento benefit – pořídil přiměřený byt v místě svého pracoviště. A nemusí to být přímo on, ale třeba i manžel či manželka. Pokud by se zjistilo, že si i poté dotyčný nechává proplácet náklady na bydlení, musel by náhradu vrátit.

Kromě toho by ale mohl mít i oplétačky se zákonem kvůli podvodu. Podle právníka Moussawiho se nemusí jednat ani o příbuzenský vztah. „To platí i v případě, že by byt získala jiná fyzická osoba, která se zaměstnancem bydlí, klidně i milenec nebo milenka. I s takovou skutečností je totiž spojen zánik proplácení nákladů na bydlení,“ vysvětlil.

marmat ( 17. června 2019 21:59 )

Pošleme je místo prachů....(těch mají býti) Milionům neuvě­řitel­nýCHvi­lek😂

marmat ( 17. června 2019 21:55 )

Bylo,je a bude....ale DIVIT se chceme a "potřebujeme" právě teď 😬🤬😓

lojzaopava ( 17. června 2019 11:31 )

Já myslel, že pan Staněk už rezignoval, protože vlastně ministr být už (naštěstí) nechce. Za tu chvíli dokázal dokázat, že téhle práci opravdu nerozumí, viz článek na RESPEKTu

http­s://ww­w.res­pekt­.cz/ty­denik­/2019/­17/sta­nek-v-porcelanu

PPP150W ( 17. června 2019 11:04 )

Všichni se pozastavují nad nemorálností využívání něčeho, co je zákonné. Proč se ale nikdo nepozastavuje nad nemorálností právě toho samotného zákona, který to umožňuje? Tristní už je samotný fakt, že tento zákon si schválili ti, jichž se týká a úvaha, že by ho snad zrušili je komická. To je ten největší humus. Volbami vkládáme do rukou našich politiků rozhodovat o nás, ale velmi zásadně i o sobě.

Actimel ( 17. června 2019 10:37 )

Zasmál ses vlastní blbosti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa