Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Policie dál prošetřuje spolupráci detektiva s Piráty. Místo si zatím udržel

Autor: ČTK, kal - 
21. května 2019
11:20

Okolnosti spolupráce Pirátů a detektiva Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jana Šmída dál prověřuje vnitřní kontrola centrály. Pokud by dospěla k závěru, že porušil služební zákon, byl by propuštěn. Vedení policie na druhou stranu nemá poznatky o tom, že Šmíd neoprávněně vstupoval do policejních informačních systémů. Nyní nemá přístup k interním údajům NCOZ. Na dnešní mimořádné schůzi sněmovního bezpečnostního výboru to uvedli náměstci ministra vnitra a policejního prezidenta Jiří Nováček a Jaroslav Vild.

Výbor debatu nedokončil. Pokračovat by v ní měl na příští schůzi začátkem června. Působení Šmída u Pirátské strany kritizovali zejména členové výboru za ANO, ODS a SPD, kteří také stáli za podnětem ke svolání schůze. „Působení příslušníků bezpečnostních sborů v orgánech stran je nepřijatelné,“ uvedl Pavel Žáček (ODS).

Naopak zástupce Pirátů Lukáš Kolářík zdůrazňoval, že Šmíd byl v pirátském týmu pro vnitro a bezpečnost jen jako host a konzultoval s ním novelu ohledně úpravy vedlejších přivýdělků příslušníku bezpečnostních sborů. Kolářík je přesvědčen o tom, že prověřování prokáže, že policista zákon neporušil.

Růžička (ANO): Některé informace mohl mít Šmíd jen od policie

Diskuse se stočila i k děčínskému zastupitelstvu, do kterého byl Šmíd loni v říjnu jako nestraník za Piráty zvolen. Šmídovo vystupování na něm bylo podle Pavla Růžičky (ANO) nestandardní, soudí, že některé údaje mohl získat jen v policii. „Podezření z toho, zda došlo k neoprávněnému přístupu k informačním systémům policie nebo centrály, tak v tuto chvíli nemáme takové poznatky,“ řekl Vild.

Poslanci ANO nakonec stáhli návrh, aby mohl ve výboru vystoupit také děčínský primátor Jaroslav Hrouda (ANO). Kolářík v takovém případě požadoval, aby se před členy mohl vyjádřit i Šmíd. Nováček upozornil na to, že by v takovém případě měl být zbaven mlčenlivosti.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček podotkl, že výbor vede jen politickou debatu. „O případném porušení zákona musí rozhodnout odbor vnitřní kontroly policejního prezidia,“ zdůraznil. Jan Bartošek (KDU-ČSL) zapochyboval o tom, že bylo k záležitosti nutné svolávat mimořádně výbor, navíc několik dnů před evropskými volbami.

petr12 ( 21. května 2019 16:40 )

neskutečný sajrajt udava­ču,sma­žek,ne­táhel pirátu.brzy převzali manýry dino­sauru,­kmotru­,zlo­děju,­mafi­e,uda­vaču, policista u fetáku všude jinde okamžitě končí! dovedete si představit Šlachta,Komárek agitovali u ANO Babiše to by náměsti kvičelo ako jeblé prasce!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa