Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ministr v obležení sester, kterým poskočil plat: „Pomáháte lidem zvládat bolest“

Autor: simao, ČTK - 
12. května 2019
15:10

Nejen Den matek připadá na 12. květen, ale také Mezinárodní den sester. A právě při té příležitosti ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) složil zdravotním sestrám hold. Právě Vojtěch bude již v pondělí od 15:00 hostem pořadu Epicentrum na Blesk.cz. Jeho ministerstvo přitom tento týden upozornilo, že se platy lékařů a právě sester vyrovnaly průměru EU.

Jste základním kamenem našeho zdravotnictví. Povolání sestry není jen vysoce odborná práce, ale také jste pravidelně vystaveny situacím náročným jak po fyzické, tak psychické stránce, a přesto si dokážete zachovat patřičnou míru empatie, pohotovosti, vstřícnosti a porozumění. Svou práci děláte s citem a láskou, které je v životě a především v nemoci tolik potřeba,“ děkoval ministr Adam Vojtěch v neděli zdravotním sestrám. 

„Pomáháte lidem zvládat bolest a jste jejich oporou v těžkých chvílích. A za to všechno máte můj velký obdiv. Ačkoliv je Vaše práce neprávem často ve stínu jiných, pravda je taková, že vykonáváte tu nejdůležitější každodenní práci s pacientem a bez Vás by české zdravotnictví nebylo na takové úrovni, jakou se v současné době můžeme pyšnit,“ podotkl také Vojtěch, který v soukromí randí s přítelkyní Olgou.

Právě ministerstvo zdravotnictví tento týden upozornilo na to, že platy lékařů a také sester v nemocnicích se vyrovnaly průměru Evropské unie. Za pět let stouply platy sester o 41 procent, lékařů o 32 procent. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) bude letos průměrná odměna lékařů 84 000 korun a sester 43 000 korun.

Podle ÚZIS je v Česku asi 21 500 lékařů v akutní lůžkové péči v nemocnicích a 45 000 úvazků sester. „V posledních letech jsme svědky skutečně nebývalého růstu platů ve zdravotnictví. Platy ve zdravotnictví jednoznačně rostou nejrychleji ze všech segmentů ekonomiky,“ pochvaluje si Vojtěch.

Není sám, kdo sestrám k dnešnímu svátku přál. Přidal se i šéf ČMKOS Josef Středula.

Prchání do zahraničí. V Německu je lépe

Podle evropského statistického úřadu Eurostatu z roku 2016 byl průměr unie u sester asi 1,07 průměrné mzdy dané země, české sestry měly 1,1. U lékařů byl průměr 2,4, čeští měli o 0,2 nižší. Ze sousedních zemí mají vyšší plat v Německu, Rakousko data neuvedlo.

Průměrná mzda lékaře loni stoupla meziročně o osm procent na 77 944 korun, sester o 12 procent na 38 500 korun. V nemocnicích zřizovaných ministerstvem zdravotnictví je průměrný plat lékaře 85 690 korun, sestry 42 880 korun.

„Kdyby čísla odrážela realitu, nemuselo by být české zdravotnictví závislé na lékařích z Ukrajiny a všichni lékaři by neprchali do zahraničí,“ zareagoval pro ČTK prezident České lékařské komory Milan Kubek. Komora dlouhodobě kritizuje to, že ministerstvo nezrušilo výjimku z povinnosti složit odborné a jazykové zkoušky, kterou mají po určitou dobu lékaři z Ukrajiny, kteří jsou v Česku na pozvání nemocnic. Podle Asociace krajů jsou na nich některé nemocnice závislé.

Podle Kubka jsou navíc průměrné mzdy uváděné včetně přesčasů, kterých lékaři v nemocnicích často slouží i víc, než povoluje zákoník práce. „Pracovníci v nemocnicích reálně odpracovávají ty chybějící úvazky,“ řekl k přesčasům ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Dušek: Sestry přestaly odcházet

Podobná je podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové situace i u sester. Rostoucí platy a mzdy pomohly podle odborů personální situaci stabilizovat, situace je ale v regionech různá. „Ve velké části českých nemocnic, kde nejsou platové tarify, je odměna za práci asi o 7000 korun nižší, tak se pohybují na úrovni průměrné mzdy,“ uvedla Žitníková.

Zatímco lékařů v posledních letech o jedno či dvě procenta každý rok přibývalo, sester ubývalo o stovky úvazků ročně. „Na datech vidíme, že sestry přestávají odcházet. Změny v roce 2018 způsobily spíše změny v lůžkovém fondu než odchody,“ uvedl Dušek.

Platy podle ministerstva však porostou i nadále. ačkoli nemocnice trápí i další problém. „V posledních letech šly do platů téměř veškeré peníze a již nezbylo na rozvoj nemocnic,“ podotkl ministr. Dodal proto, že je třeba investovat i do modernizace nemocničních areálů a do medicínského rozvoje.

Video  Hlavní sestra ČR: Zdravotní sestry odcházejí ze zdravotnictví, i když jsme jim přidali  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dvorece ( 12. května 2019 17:51 )

V cizině diplomované sestry "špinavou" práci nedělají. Dělají ji pomocné sestry, jeden čas byly i u nás, měly žluté košile, tedy uniformy. Pak zmizely, což byla chyba. Myly pacienty, mísy, dělaly všechno až na infuze, injekce, no zkrátka odborné práce, které dělaly jen sestry s vyšším vzděláním.

Pomocné sestry neměly maturitu, v učilišti se učily jen 3 roky na pomocný zdravotnický personál. To byla pro nemocnice a sestry velká pomoc. Sestry pak měly i větší autoritu u hloupých pacientů, které kvůli mísám a převlíkání postelí považovaly zdravotní sestry za mín než jsou oni. Nechápu, proč se to zrušilo.

doktormediciny ( 12. května 2019 17:14 )

OF TOPIC jako moralni povinnost ministra zdravotnictvi bych videl zamerit pozoenostz na venov v pohranici.Pokud je lekarka s ditetem/ nebo dvema/ a manzel je inzenyt v Motorletu, ta tam asi jit nemuze..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa