Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Poslanci chtěli z Benešové dostat „výbušnou“ zprávu pro Zemana. Nedala ji

Autor: ČTK, kal - 
9. května 2019
16:15

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) odmítla poslaneckou žádost, aby zveřejnila svou „výbušnou“ zprávu o tom, že si lze v Česku objednat trestní stíhání. Tvrdili to prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO). Jejich výroky tehdy odmítla policie, Česká advokátní komora i předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Benešová ve čtvrtek uvedla, že zprávu vypracovala pro Zemana jako jeho poradkyně a že dokument je neveřejný.

„Nelze tuto zprávu zveřejnit. Je to neveřejná listina určená pro prezidenta, takže z mé strany ji nedostanete. A můžete se obrátit na prezidentskou kancelář,“ řekla Benešová na žádost předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka. Ten už v rámci své otázky uvedl, že o zprávu žádal úřad hlavy státu neúspěšně. „Já jsem dostal odpověď od Kanceláře prezidenta republiky, že tou zprávou nedisponuje,“ řekl Michálek.

Benešová uvedla, že materiál vypracovala jako „oponentní zprávu ke koncepci a cílům ministerstva spravedlnosti se zaměřením na státní zastupitelství“. Zpracovala ji kvůli Zemanově schůzce s jejím předchůdcem Janem Kněžínkem (za ANO), která se konala 17. března letošního roku v Lánech. Prezidentovi ji předala o šest dní dříve.

Benešová ukázala na kauzy Beretta i Neograph

„Já jsem tam popisovala různé jevy, které jsou v současné době aktuální, co se týče státních zástupců. Popsala jsem tam třemi větami dvě kauzy, které jsou dostupné z veřejných zdrojů,“ uvedla Benešová. První z nich byla podle ministryně kauza Beretta, která se týká vynášení informací z trestních řízení. „Bylo skutečně vytvořeno usnesení o zahájení trestního stíhání na advokáta v kauze Škoda Transportation versus České dráhy. To trestní oznámení směřovalo na jeho (advokátův) postih pro podvod,“ řekla Benešová.

„Šlo o to, že – tady už se v podstatě podmíněné tresty nemohou dávat, tam už by hrozil trest nepodmíněný – a to bylo smyšlené usnesení o zahájení (trestního stíhání), které bylo jedním policistou dáno do systému policie, a státní zástupkyně to akceptovala,“ uvedla Benešová. „Jak asi budeme nazývat takovéto jednání než objednávkové trestní stíhání,“ dotázala se.

Druhou kauzou, kterou ministryně zmínila, byl případ údajného tunelování papírenské společnosti Neograph, v němž byl obžalován její bývalý obchodní ředitel Vladimír Sitta mladší. Vrchní soud v Praze ho osvobodil. „Popisuje to i ten soudce, že se jednalo o takovýto neblahý jev. A to je celá analýza,“ dodala ministryně spravedlnosti.

 

jirka stastny ( 2. ledna 2023 01:39 )

Padne tam ta amnestie

socha_svobody ( 10. května 2019 10:11 )

není se čemu divit. Má dost rozumu, obezřetnosti i důvtipu, aby s noblesou čelila partajním zájmům chytrolínů z poslaneckých lavic.

marmat ( 9. května 2019 23:08 )

malá ukázka našich mizerně placených trollů Úroveň NIKDY nehledejte...jen ubohost a neznalost.......

marmat ( 9. května 2019 23:06 )

zdenekksamohonka:To je ten co si hraje s ptákem v čapím hnízdě?
jentak­jenko­bIiha:­Soudruh Ovar a soudružka Tlačenková.
gabreta:Takový vemena tam Rusáci nemají!! Nejvejš tak "Čučkař" Z bis!!

marmat ( 9. května 2019 23:01 )

"DISKUZE" trollů...zdenekk +spol. je skandální a 100% MIMO PRAVIDLA DISKUZE!!! KDO TOHLE PLATÍ ??MILION CHVILEK? Aje to dno stoky­....kr­ysta­lická demagogie s vulgaritou 50/50 !!! Jak hluboko klesne Bulvár, který inzeruje ui hledání nahých dívek ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa