Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šlechtová: Nákup vrtulníků je podivný a směšný. Expert: Cena je padlá na hlavu

Autor: Jakub Herzán - 
10. května 2019
17:13

Prodej 16 vrtulníků do Česka za 23 miliard korun už schválil americký Kongres. Jenže tuzemské ministerstvo obrany mělo v plánu pořídit pouze 12 vrtulníků a za cenu 12 miliard. Bývalá ministryně obrany za ANO Karla Šlechtová považuje takový nákup za směšný, bezpečnostní expert Jaroslav Štefec upozorňuje na následné extrémní výdaje amerických strojů.

Karla Šlechtová je podle svých slov ráda, že pomalu vychází najevo správnost jejího prověřování zakázek na ministerstvu obrany. „Přijde mi až směšné, že se přes čtyři roky řešil nákup tzv. „víceúčelových“, tedy bitevních, civilních i zdravotních vrtulníků s detailní specifikací. A nyní ministerstvo obrany ustupuje ze svých požadavků. Původní požadavek ministerstva byl na 12 vrtulníků, předpokládám, že se časem dozvíme, jaké politické dohody padly i na jednání prezidenta USA Trumpa a Andreje Babiše,“ řekla Blesk Zprávám.

Šlechtová: Osobně se na zakázku zeptám ministra obrany

Bývalá ministryně obrany má za to, že pokud by nebyl zájem o koupi strojů s přehnanými a neexistujícími požadavky, už dávno mohly být vrtulníky koupené. Sama také postrádá informace o tom, co je přesně součástí schválené nabídky kongresu. „Příští týden je Výbor pro obranu PSP a osobně se chystám ministra obrany dotázat na detaily této zakázky,“ informovala Blesk Zprávy Šlechtová, která čeká odpovědi od svého nástupce Lubomíra Metnara (za ANO).

Šlechtová se k zakázce Kongresu vyjádřila také na sociálních sítích, kde uvedla: Ta cena nám nějak neustále roste a roste. O 10 miliard více než loni a kvalita nesplňuje původni specifikaci vrtulí armády. Kvalita dolů, cena nahoru. Ale za ty dobré vztahy s USA nám to jistě stojí.

Bezpečnostní expert: Cena je jen špička ledovce

Armádní a bezpečnostní expert Jaroslav Štefec jde v kritice nákupu amerických vrtulníků ještě dál. Podle jeho názoru jsme tlačeni do koupě, která vyhovuje USA, ale v žádném případě nevyhovuje České republice.

„Američané se u nás snaží vytvořit pouze logistickou základnu, nákup jejich vrtulníků znamená další investice v podobě skladování dílů, servisu, školení lidí atd. Nejen že je cena přemrštěná, padlá na hlavu, ale jen za údržbu jednoho vrtulníku v hodnotě jedné miliardy, zaplatíme další 4 v průběhu 15 let,“ vysvětluje pro Blesk Zprávy.

Štefec si také klade otázku, proč se kupují nové stroje, když současné vrtulníky stály nemalé peníze a byly nedávno zmodernizované. Vrtulníky navržené pro americkou námořní pěchotu nejsou podle jeho názoru použitelné ani v případě přírodní katastrofy nebo pro případnou záchranu lidí.

Ministerstvo obrany trvá pouze na 12 strojích

Podle informací Petra Sýkory z tiskového oddělení stále platí, že ministerstvo obrany chce pořídit 12 vrtulníků, které nahradí zastaralé ruské Mi-24. Za velmi důležité pokládá fakt, že, na rozdíl od ruských strojů je možné ty nové použít pro mnohem širší spektrum úkolů. A to jak ve vojenských operacích, tak i v „civilu.“

Nová nabídka podle ministerstva zaručuje na mezivládní úrovni možnost získat nové vrtulníky za naprosto stejných ekonomických podmínek, jako stejné vrtulníky pořizuje sama americká armáda. „Teď se budou posuzovat varianty, co je pro naši armádu přínosnější a výhodnější. Kongresem schválené částky jsou maximálním stropem a mohou se v průběhu dalšího vyjednávání snížit, nicméně vždy v něm budou zahrnuty i další náklady na výcvik, náhradní díly, výzbroj a vybavení včetně záručního a pozáručního servisu,“ vysvětluje Sýkora.

„Při pomoci u nás doma – typicky v případech živelních katastrof, hašení rozsáhlých požárů nebo průmyslových havárií - stejně, jako tomu bylo například při povodních v roce 1997 nebo 2002. Vrtulníky budou vybaveny i pro převoz raněných a nemocných, a také tuto kapacitu a schopnost bude armáda v krizových situacích sdílet se složkami našeho záchranného systému,“ řekl Sýkora Blesk Zprávám.

Americké vrtulníky dopadnou jako pandury?

Podle bezpečnostního experta je možné, že v případě nerozvážného nákupu skončí americké vrtulníky stejně neslavně, jako vojenská vozidla Pandur. „Když nejsou peníze na provoz a údržbu stávajících vrtulníků, jak by mohly být prostředky pro nové, jejichž provoz je několikanásobně dražší? Je klidně možné, že nakonec skončí někde ve skladu, jako pandury,“ zamýšlí se Štefec.

Armádní bojové vozidlo Pandur Armádní bojové vozidlo Pandur | Foto Blesk - Alexandr Malachovský

„Já osobně bych viděl cestu spíše v inovaci stávajících vrtulníků, hledáním jiného a levnějšího dodavatele, ale hlavně hledáním vrtulníků, které budou víceúčelové pro naše potřeby. Otázkou je, proč se vlastně vydáváme cestou nákupu vrtulníků, když se za mnohem nižší náklady dají pořídit speciální těžké drony. To je budoucnost v oblasti jak vojenského, tak civilního nasazení,“ uzavřel Štefec pro Blesk Zprávy.

jano1984 ( 17. května 2019 00:17 )

"Jednoúčelové" Mi-24 mohou převážet výsadek stejně jako UH-60, ale na rozdíl od nich jsou to bitevníci s gatlingem v přídi a možností široké raketové výzbroje na křídlech, o tom si mohou spíše dopravní kraksny UH-60 nechat jenom zdát. Je to jako říci že tank je na rozdíl od autobusu v boji kraksna. Talibánci by se svými PLŘS a PLK sundávali UH-60 mnohem snadněji než pancéřované Mi-24, kdyby proti nim bojovali. Proč se tu proboha tak zesměšňuješ?

alideda ( 10. května 2019 18:48 )

vyhozene miliardy nic jine bude li valka nedej boze nebude o vertalotech a transporterech americky zbrojni prumsl. musi met zisky a cesi vlezou do riti kazdemu

Luboš Kubec ( 10. května 2019 18:07 )

Dělají to naprosto všichni, proč zrovna američani by to neměli dělat ?

agfor ( 10. května 2019 17:43 )

Není důležité kolik se jich koupí a za jakou cenu. Důležité je, aby se vše nakoupilo v USA a Donald zavřel konečně kušnu, že nezbrojíme. Amíci odjakživa prodávali ve válkách zbraně oběma stranám.

ivoadler ( 10. května 2019 15:10 )

My nějakého nepřítele máme? Ať se podíváš kam chceš, všude samý přítel. Ale kdo ví, jak se to vyvine.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa