Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zeman na ruské ambasádě: Na oslavu přišli i Nečasovi, Harapes či Grebeníček

Aktualizováno -
9. května 2019
12:00
Autor: ČTK, jt - 
9. května 2019
09:54

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek dorazil tradičně na oslavu výročí konce 2. světové války na ruské velvyslanectví v Praze, kde stejně jako loni vystoupil s projevem. Přirovnal nacismus k islamistickému terorismu a vyzval k boji proti islamistům, dokud si jejich činy nevyžádají stejně obětí jako činy nacistů. Rusko si Den vítězství připomíná 9. května, tedy o den později než západní země včetně Česka. Na oslavu na ambasádu přišli i Václav Klaus, manželé Nečasovi či řada další obvyklých návštěvníků.

Miloš Zeman se tradiční recepce na ruské ambasádě účastní pravidelně, projev v minulosti také měl několikrát. Zatímco ještě v roce 2016 ještě stál u mikrofonu a s ruskou vlajkou v pozadí, dnes seděl za stolem - po boku ruského velvyslance a šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO).

Loni ve své řeči Zeman srovnával rasovou nenávist, kterou nacisté vyvolali a následně použili k rozpoutání druhé světové války, k náboženské nenávisti dneška. Letos český prezident v úvodu své řeči přednesené kompletně v ruštině připomněl význam Rudé armády pro osvobození Evropy od nacismu. 

Prezident Miloš Zeman a ruský velvyslanec v Česku Alexandr Zmejevskij na oslavách výročí konce druhé světové války na ruské ambasádě v Praze (9.5 2019) Prezident Miloš Zeman a ruský velvyslanec v Česku Alexandr Zmejevskij na oslavách výročí konce druhé světové války na ruské ambasádě v Praze (9.5 2019) | ČTK

Varoval zároveň před opakováním historie a hrůz, které rozpoutalo nacistické Německo. Tentokrát ale podle něj nemá hrozba podobu nacistické ideologie, ale náboženského, konkrétně islámského fundamentalismu. A nezapomněl zmínit oběti nedávného teroristického útoku na Srí Lance.

Se Zemanem dorazili na velvyslanectví i členové jeho hradního týmu - kancléř Vratislav Mynář, šéf protokolu Vladimír Kruliš či ekonomický poradce Martin Nejedlý.


Velvyslanec zmínil zkreslování dějin

Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij ve svém projevu zmínil, že letos si svět připomíná 80 let od začátku druhé světové války, a připomněl, že se její předehrou stalo rozbití Československa mnichovskou dohodou v roce 1938. „Události roku 1938 jsou výstižným příkladem toho, k jakým katastrofálním následkům přivádí zanedbávání norem mezinárodního práva, víra ve vlastní neomylnost, sázka na národní a rasovou nadřazenost,“ řekl.

Zmejevskij také kritizoval, že podle něj v řadě evropských zemí včetně Česka dochází k pokusům o zkreslení dějin a zamlčuje se role Sovětského svazu při osvobození velké části Evropy. „Chtěl bych obzvlášť ocenit osobní přínos prezidenta České republiky Miloše Zemana k zachování historické pravdy,“ řekl.

Klaus, Nečasovi, Grebeníček, Remek i Harapes

Častým návštěvníkem recepce ke Dni vítězství je i bývalý prezident Václav Klaus. Stejně jako on nechyběli ani další tradiční účastníci, mezi které se již počítají rovněž manželé Petr a Jana Nečasovi.

Oslavy konce druhé světové války na ruské ambasádě v Praze: Expremiér Petr Nečas s manželkou Janou (9.5 2019) Oslavy konce druhé světové války na ruské ambasádě v Praze: Expremiér Petr Nečas s manželkou Janou (9.5 2019) | Jakub Poláček

Ale také poslanci KSČM Miroslav Grebeníček a Stanislav Grospič, lídryně komunistů pro eurovolby Kateřina Konečná, poslaenc ČSSD Jaroslav Foldyna či tanečník Vlasimil Harapes. Dorazili i exministři průmyslu a obchodu Marta Nováková a Jan Mládek, někdejší šéfka Energetického a regulačního úřadu Alena Vitásková, bývalá asistentka pěti amerických prezidentů Eliška Hašková-Coolidge, astronaut a dnes již také bývalý velvyslanec v Moskvě Vladimír Remek či bývalá šéfka pražského ANO Radmila Kleslová.

Rudá armáda nesla hlavní zátěž bojů proti nacistickému Německu a jeho spojencům. Od nacistické okupace osvobodila většinu území Československa, kde padlo na 150 000 sovětských vojáků. V rámci připomínky konce bojů na československém území se dnes uskuteční také piety v několika městech, například v Brně či Prostějově.

luder ( 10. května 2019 10:21 )

Němečtí nacisti , HKL6P,
povraždili 480 000 Čechů, amíci zabili 1200 občanů při náletech na Prahu a Plzeň a okolí a dneska se jim klaníme a lezeme jim do ***e.

Taurus70 ( 10. května 2019 09:07 )

Eisenbieger prestante zas placat ty Zidobolsevicke blbosti,druha svetova valka zacala v okamziku zrazenim tech vasich slavnych spojencu u Mnichova a naslednym obsazenim Ceskoslovenska Nemeckou,Polskou a Madarskou armadou ,co se delo potom byly jen dusledky tohoto svinstva mudrlante😉😉😉😕😕

snehulak ( 10. května 2019 08:32 )

Nejen pro Rusy, ale i pro nás, skončila válka až 9 května v Praze. Ale poslušně jsme se sklonili a slavíme (až na několik hrdých a nestádních) ještě i toho devátého. U nás se osmého u památníčku sešlo šedesát oslavovatelů včetně novinářů. Ale po pravdě, my byli osvobozeni už sedmého.

a-z- ( 10. května 2019 07:07 )

Jaterní testy v pohodě, poněvadž už žádný játra nemá. Játra mu nahrazuje játro Ovčáček.

Eisenbieger_Otto ( 10. května 2019 04:47 )

tak pan zapomnel pripomenout , ze ruda armada v cele s molotovem a nemeckou armadou v cele s ribbentropem prepadli 1.9.1939 polsko a ze nemci meli tanky a pohonne hmoty na leasing ....chtelo by to lepe prostudovat ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa