Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman si připil s novými ministry. Benešovou vítal důvěrně, Mynář chyboval

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
30. dubna 2019
14:40
Autor: Jakub Kopřiva, Jakub Veinlich - 
30. dubna 2019
06:11

Po úterku jsou novými ministry vlády Andreje Babiše (ANO) Marie Benešová na spravedlnosti, Vladimír Kremlík na dopravě a Karel Havlíček jako šéf průmyslu a obchodu a zároveň nový vicepremiér (všichni za ANO). Jmenoval je prezident Miloš Zeman, který z vlády zároveň vyprovodil Martu Novákovou, Dana Ťoka a Jana Kněžínka (všichni za ANO). Novou vicepremiérkou je i Alena Schillerová (za ANO), naopak o tuto funkci přišel ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Slavnostní akt jmenování na Hradě proběhl krátce po druhé odpolední. Do vlády zamířil Karel Havlíček (49, za ANO), který nahradil ve funkci šéfku resortu průmyslu Martu Novákovou (64, za ANO). Ta byla z vlády odejita po přešlapech se zástupci Tchaj-wanu i dnes již legendárním výroku, že Češi si za drahá mobilní data mohou sami. Kvůli tomu si od lidí vysloužila přezdívku DataMarta.

To ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (39, za ANO) rezignoval z vlastní vůle a do křesla po něm usedla právnička Marie Benešová (71, za ANO). Ta se na ministerstvo spravedlnosti vrací po několikaleté odmlce. A Zeman její předchozí angažmá připomněl se slovy: „Už to tady jednou bylo, Maruško, že ano. Blahopřeji.“

Na Hradě nechyběl ani obligátní slavnostní přípitek. „Nenechte se otrávit těmi, kdo jenom kritizují, jenom pokřikují, ale sami v životě nic nedokázali. No a až přinese číšník ty bublinky, které musíme povinně vypít, tak mi dovolte, abych vás pozval na sklenku dobrého moravského vína,“ dodal Zeman.

Prezident zmínil kauzy Ratha i Parkanové

Zeman si ke každému z nových ministrů připravil několik „knížecích rad“. Po jmenování na adresu Benešové Zeman ještě dodal: „Největším nedostatkem soudního systému je bezpochyby pomalost soudního řízení. Kauza H-System trvala 20 let, kauza Davida Ratha sedm let a zhruba stejnou dobu, ne-li déle, trvá kauza Vlasty Parkanové kvůli letounům CASA. A tak bych mohl pokračovat dál a dál. Za každým nedostatkem je třeba vidět člověka a i vy sama jste ve svém nedávném rozhovoru uvedla, že jednací soudní síně zejí prázdnotou místo, aby se projednávaly jednotlivé kauzy.“  

K nově jmenovanému šéfovi průmyslu a obchodu Havlíčkovi Zeman uvedl: „Jsem rád, že jsme se shodli na podpoře jaderné energetiky a myslím si, že poté, co minulý tendr na dostavbu dvou bloků Temelína skončil naprostou ostudou díky mizerné organizační přípravě, nyní pod vaším vedením a za spolupráce s panem Mílem se jistě podaří, aby tento tendr skončil úspěšně.“ Prezident by si přál, aby byl tendr transparentní a mj. také aby „tento tendr nebyl zatěžován žádnými ideologickými předsudky“.

Zeman: „Dálnice, dálnice, dálnice, že ano, Andreji“

Dobrovolný odchod z vlády si zvolil i nejdéle sloužící šéf dopravy v historii Česka Dan Ťok (60, za ANO), jehož vystřídal Vladimír Kremlík (46, za ANO). Hradní kancléř Vratislav Mynář přitom v úterý chyboval, když ministerský slib přečetl až po té, co měli ministři za sebou kolečko u prezidenta. 

„Mimochodem, říkal jste, slibuji, pane ministře?“ ptal se proto prezident nově nastupujícího ministra průmyslu Havlíčka, když šel podepisovat ministerský slib a kývnul, že ano. „Tak je to v pořádku,“ odvětil Zeman.

Novému ministrovi dopravy Kremlíkovi pak Zeman kladl na srdce především výstavbu dálnic. „Nedávno jsem viděl takové hezké billboardy, na kterých bylo napsáno: Dálnice, dálnice, dálnice. Že ano, Andreji. Tak já bych si přál, aby tento nápis slezl z těch billboardů na zem a aby se konečně dálnice stavěly alespoň takovým tempem, jako v sousedním Polsku,“ podotkl Zeman s tím, že z Číny přivezl závazek firmy CITIC Group, která je prý ochotna poslat okamžitě do ČR projekční tým a účastnit se výstavby, nikoli dostavby dálnic.

Právník, kterému se nechtělo: Vladimír Kremlík

Právník a bývalý člen ČSSD, který si už jedno angažmá na ministerstvu dopravy odkroutil. Ještě předtím si ale Kremlík střihl krátce roli poradce Vladimíra Špidly (68) během jeho vládnutí. V roce 2007 nastoupil na post šéfa právního úseku rezortu dopravy v době kralování Aleše Řebíčka (52, ODS).

Je mimo jiné podepsaný pod kontroverzní rámcovou smlouvou na půl miliardy mezi ministerstvem a vlivnými advokátními kancelářemi. Premiér Babiš sice o tomto období rád mluví jako o mafiánském Palermu, o Kremlíkovi ale v této souvislosti nehovoří. Čáslavský rodák na rezort přestupuje z pozice náměstka na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podle zákulisních informací se novému ministrovi do funkce příliš nechtělo a podlehl až po úporném přesvědčování.

Prezidentova rádkyně: Marie Benešová

Velezkušená advokátka, exministryně spravedlnosti bez důvěry v Rusnokově úřednické vládě, bývalá nejvyšší státní zástupkyně i místopředsedkyně ČSSD. To je jen krátký výčet funkcí, které už Benešová vystřídala. Má blízko k hlavě státu Zemanovi, jehož podpořila během prezidentské kampaně a je členkou jeho expertního týmu.

Ve známost vešla i za výrok o justiční mafii, za kterou Benešová označila v roce 2007 špičky českého soudnictví a spravedlnosti. To vedlo k letitým soudním tahanicím, které ukončila až vzájemná dohoda obou stran. Urychlený odchod Kněžínka a Babišovo rozhodnutí svěřit rezort spravedlnosti Benešové vyvolalo nevoli u opozice a v pondělí dokonce vyhnalo tisíce lidí do ulic. Obávají se o nezávislost justice v případu kauzy Čapí hnízdo, ve které je stíhán premiér Babiš.

Workoholik, co nahradí Babiše? Karel Havlíček

Zkušený byznysmen Havlíček je v současnosti předsedou Asociace malých a středních podniků, kterou před téměř 20 lety spoluzakládal. Kromě toho učí na vysoké škole a má titul docenta a ještě stíhá být místopředsedou vládní rady pro výzkum a inovace. Tvrdí o sobě, že je workoholik a má vražedné pracovní tempo, což by mělo být v Babišově vládě výhodou.

Milovník rocku a folku měl v poslední době k premiérovi blízko; doprovázel ho i na zahraničních cestách. Spekuluje se, že by mohl být předsedou vlády v případě, kdy by byla Babišova situace neúnosná, a premiér byl nucen rezignovat kvůli stíhání v kauze Čapí hnízdo. Tomu nasvědčuje i fakt, že Havlíček se nestane jen řadovým ministrem, ale rovnou místopředsedou kabinetu, jeho pozice by se měla jmenovat vicepremiér vlády pro hospodářství.

Na druhou stranu by ale v případě Babišovy demise musel Havlíček poskládat vládu znovu.

Dočkala se i Schillerová

Vláda má také novou vicepremiérku. Prezident Zeman jí jmenoval dosavadní ministrnyni financí Alenu Schillerovou (55, za ANO), která v této pozici nahradí šéfa životního prostředí Richarda Brabce (52, ANO). Ve vládě by jako vicepremiérka měla mít na starosti ekonomiku a finance.

První jmenovací ceremoniál má za sebou také nová mluvčí vlády Jana Adamcová. „Bylo to výjimečné, jsem ráda, že jsem u toho mohla být, Vážím si toho,“ reagovala Adamcová pro Blesk Zprávy

luder ( 30. dubna 2019 19:39 )

Čapí hnízdo za 50 milionů je zločin a co Náklady transformace 1991-2004
577 500 000 000 Kč
Nucená správa IPB 200 000 000 000 Kč
Chemapol 16 900 000 000 Kč
Knižní velkoobchod Praha 21 000 000 Kč
Anex Cirrus, Kalouskovy padáky 150 000 000 Kč
Modernizace tanku T72 13 000 000 000 Kč
Kasárna na náměstí Republiky - penále pro stát 400 000 000 Kč
Lehké topné oleje, LTO 100 000 000 000 Kč
Promopro, Vondra 938 000 000 Kč
OpenCard 800 000 000 Kč
Zelená Praha 250 000 000 Kč
Bezdrátová Praha 390 000 000 Kč
Praha Olympijská 70 000 000 Kč
Nova, arbitráž s CME 10 000 000 000 Kč
Kauza Český dům, nevýhodné pronájmy 26 000 000 Kč
Diag Human, arbitráž, zabavení majetku 13 000 000 000 Kč
Mostecká uhelná 3 200 000 000 Kč
OKD, nevýhodný prodej firmy 5 700 000 000 Kč
OKD, následné tunelování 80 000 000 000 Kč
Gross, akcie, byty 300 000 000 Kč
Tak co, jde o Čapí Hnízdo ???

luder ( 30. dubna 2019 19:31 )

Nějak se jim toho Babiše nedaří zlikvidovat?, Citadela,
Vytahují starou kauzu víc než deset let z dob, kdy Babiš ani netušil, že
bude premiérem a staví to tak, za vydatné pomoci zaprodaných novinářů,
že to vyznívá, jako když to provedl v době svého premiérování. Je to
jasná politická objednávka, ve které vydatně figuruje bývalý ministr
Chovanec. Je to hnus a špína, která má ublížit celé Babišově rodině,
neboť vědí, jak mu na ní záleži. A směšné, že nejvíc tady řve
Topol? Sám zloděj a korupčník, ale s tím rozdílem, že to bylo v době
jeho premiérování. Je mi z té sebranky na zvracení. Škoda, že ti
lumpové nešli hned zavřít za to, co této zemi udělali. Já stojím za
svým pracovitým premiérem, který mi dal naději, že v této zemi se také
dá časem žít dobře a proto mu zase dám svůj hlas.

petr12 ( 30. dubna 2019 17:56 )

Konečně poctivá pracovitá ministrině která nemá ráda
mafii,kmotry,tuneláře bojíte se!! bojte.Bude to opravdu uspěšná vláda
v bojí proti kmotrum,zlodějum, politické opozici lumpu!!pane Babiš držíme
vám palce v poctivém boji proti trunelářum TOP ODS KDU
Sobotku,Chovancu,Ráthu atd bíte pakáž,žumpy Prahy

jentakjenkobliha ( 30. dubna 2019 17:35 )

mascula: Co pořád somruješ , hňupe ?

prach ( 30. dubna 2019 16:58 )

Skvotný fotky u novýho

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa