Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Marksová má nový „flek“. Exministryně po volebním fiasku zamířila do Rady ČTK

Autor: trm - 
26. dubna 2019
13:15

Sněmovna zvolila do Rady České tiskové kanceláře bývalou ministryni práce a sociálních věcí za ČSSD Michaelu Marksovou. V páteční tajné volbě porazila nominanta Pirátů, ředitele Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josefa Šlerku. Výsledky v pátek oznámil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). Exministryně tak dostala opožděný „dárek“ k 50. narozeninám, které oslavila ve středu.

Marksová nahradí v radě veřejnoprávní tiskové agentury Vladimíra Cisára, kterému skončí druhý pětiletý mandát radního ČTK začátkem května. Cisára do této funkce nominovala rovněž sociální demokracie.

Marksovou volilo 87 poslanců, ke zvolení bylo nutných 84 hlasů. Šlerka obdržel 30 hlasů.

Sedmičlenná Rada ČTK je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do její působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu agentury. Kandidáty do Rady ČTK navrhují poslanecké kluby.

ČTK byla založena v roce 1918 jako státní tisková agentura. Od roku 1993 je veřejnoprávní institucí majetkově i hospodářsky oddělenou od státu. Agentura nedostává žádné dotace ze státního rozpočtu, nevybírá na rozdíl od Českého rozhlasu koncesionářské poplatky a veškeré náklady hradí ze své komerční činnosti.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petr12 ( 26. dubna 2019 16:34 )

pane bože já nejsem takové jelito a nejsem v radě kdo jí tam dosadil čím větší kopyto tím lepší flek *** na to jdu se ožrat možná to vezmu po Kalodovi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa