Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš pro Blesk: „O důvěru si neřeknu.“ Zmínil nebe a smetl Hamáčkovo ultimátum

Autor: Jakub Veinlich - 
23. dubna 2019
15:40

Výměna tří ministrů naráz je podle lidovců pádný důvod k tomu, aby si vláda Andreje Babiše (ANO) znovu řekla o důvěru Sněmovny. Pokud kabinet o důvěru nepožádá sám, chce opoziční KDU-ČSL i se svými deseti poslanci přispět k vyvolání hlasování o nedůvěře. Babiš výzvu v rozhovoru pro Blesk Zprávy odmítl s tím, že lidovci dlouho po změnách v ministerských křeslech sami volali. Premiér a šéf hnutí ANO také znovu odmítl, že by se nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) chtěla po svém nástupu zbavit nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Na ultimátum vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) Babiš reagoval zmínkou o předvolební době.

„Kdyby se mělo hlasovat o odvolání Pavla Zemana, bylo by to poslední hlasování této vlády. Pro nás by to byl důvod odejít,“ řekl v úterý ráno novinářům Jan Hamáček.

Vicepremiér tak reagoval na slova budoucí ministryně spravedlnosti, bývalé sociální demokratky Marie Benešové, která Lidovým novinám řekla, že by chtěla upravit délku trvání mandátu nejvyššího státního zástupce.

„Očekávám, že takto zásadní věci by byly projednány v koalici. A na spory v koalici máme příslušné mechanismy,“ dodal Hamáček.

Obavy o českou justici má i TOP 09. Bývalý ministr spravedlnosti a šéf strany Jiří Pospíšil přivedl do funkce právě současného nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Strana nechce dopustit, aby s ním vláda mohla jen tak „zatočit“.

TOP proto znovu předloží novelu zákona o státním zastupitelství, která upravuje mimo jiné také odvolávání nejvyššího státního zástupce. „Oproti současné úpravě, kdy jej vláda může odvolat kdykoliv bez udání důvodu, by nově bylo nutné, aby vláda uvedla důvody pro takové odvolání. Rozhodnutí musí být soudem přezkoumatelné,“ okomentoval oprášený návrh Pospíšil.

Právě kvůli výměně tří ministrů naráz chtějí lidovci vyzvat premiéra Andreje Babiše, aby se svou menšinovou vládou ANO a ČSSD znovu požádal Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Toto hlasování by měla vláda podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného spojit například se schvalováním nějakého důležitého zákona. Výborný zmínil například zákon o EET.

„Pokud vláda nepožádá o důvěru, je pak na místě vyvolat hlasování o nedůvěře této vládě – aby se ukázalo, kdo v PS za touto vládou stojí,“ řekl před začátkem jednání Poslanecké sněmovny novinářům Výborný.

Babiš: O důvěru znovu žádat nebudu

Předseda vlády Andrej Babiš v rozhovoru pro Blesk Zprávy odmítl jak vyjádření Jana Hamáčka kvůli možným pohybům na státním zastupitelství, tak i výzvu lidovců k nové žádosti vlády o vyslovení důvěry v Poslanecké sněmovně.

Blesk Zprávy: Lidovci vás chtějí vyzvat, abyste po jmenování nových ministrů předstoupil se svou vládou znovu před Poslaneckou sněmovnu a požádal o důvěru. Hlasování byste měl popřípadě spojit se schvalováním některého z klíčových zákonů. Uděláte to?  

Prosím vás, vždyť lidovci nás tady týdny a měsíce vyzývají o to, abychom vyměnili paní ministryni Novákovou (Marta, ministryně průmyslu a obchodu, pozn. aut.) a pana ministra Ťoka (Dan, ministr dopravy, aut.). Sice je neměníme kvůli tomu, abychom jim vyhověli, ale chtěli to. Tak já nevím, o co jim jde.

Pan Kněžínek, a to už jsem komentoval xkrát, tam byl dočasně, kdy tu funkci přijal, a na rozhodnutí měl jen patnáct minut. Byl na ministerstvu spravedlnosti dočasně a teď jsme to prostě vyřešili jiným způsobem, takže nerozumím tomu, co lidovci vlastně chtějí.

Takže byste si o důvěru pro svou vládu znovu v Poslanecké sněmovně tedy neřekl, chápu to správně?

Určitě si znovu nebudu říkat o důvěru. Pokud samozřejmě chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, tak na to mají právo. Ale nerozumím tomu, že každou chvíli chtějí něco jiného.

Vicepremiér Jan Hamáček se dnes vyjádřil, že pokud by se hlasovalo o konci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, tak by to bylo poslední hlasování této vlády…

Kdyby, kdybychom… tak bychom byli všichni v nebi. Kdybych měl rozum, tak bych do politiky nešel. Takže kdyby je o ničem. Kdybychom to chtěli udělat, tak jsme to mohli udělat za menšinové vlády hnutí ANO (první vláda Andreje Babiše, která po volbách v roce 2017 nezískala důvěru Poslanecké sněmovny, pozn. red.). Je to spekulace o ničem. Myslím, že jsme to všichni už odmítli, ale chápu, že média nemají co vysílat.

To není o médiích, ale ptám se vás na reakci na silné prohlášení vicepremiéra a předsedy koaliční ČSSD Jana Hamáčka.

Každý dává nějaká prohlášení. Jsme krátce před volbami. Já už se k otázce justice vyjádřil, že je to nesmysl.

osinek ( 24. dubna 2019 20:14 )

Myslíš "experte" pando 82, že OLAF (Evropský úřad pro boj s finančními podvody) jen tak z recese obvinil Babiše a některé manažery Agrofertu z pokusu o podvodné získání ískání dotace přes2 miliony Eur ? Vždyť eurodotace tohoto typu jsou určeny výslovně pro menší podniky!!!! A co vyšetřování kauzy Čapák" českou policií a státním zastupitelstvím , kteří vedou trestní stíhání proti Aabišovi v této kauze? Myslíš, že by policie a státní zastupitelství si dovolili stíhat premiéra, jeho nejbližší příbuzné a manažery Agrofertu, kdyby meměli důkazy , že v kauze Čapák šlo o pokus o dotační podvod poškozující EU? A totéž tvrdí OLAF-speciální orgán EU pro boj s finančními podvody!! Pokud vím, tak Kalouska a Fialu, které nemusím, nestíhá česká policie; nevede se proti těmto pravicovým politikům žádné trestné řízení

osinek ( 24. dubna 2019 20:00 )

Ve které civilizované zemi byla trestně stíhaná osoba navržena za premiéra? To se zatím nestalo ani v zaostalé Africe!!! Za celou více než 60-letou historii EU (dříve Evropská společenství) nebyl žádný premiér členské země EU obviněn z pokusu o finanční podvod poškozující Evropskou Unii!!! Myslíš, že to je v pořádku Kolobrndo? Ty jsi nezaregistroval Kolobrndo,že OLAF (Evropský úřad pro boj s finančními podvody) po rosáhlém šetření kauzy Čapí Hnízdo oficiálně prohlásil, že někteří manažeři Agrofertu , Babiš a jeho rodinní příslušníci se pokusili v rozporu s pravidly EU získat skoro 50-i miliardovou dotaci EU. Bohužel, tisk a jiná média v zemích EU se baví tím, že Češi tolerují, aby trestně stíhaný člověk by předsedou vlády jejich země

Kolobrnda ( 24. dubna 2019 15:24 )

Mě Babiš nevadí já nezávidím nic a nikomu. Bojím jen lidské zloby a závistí ostatních.

hradnisamohonka ( 24. dubna 2019 12:17 )

Bulovka nebo Bohnice ?

anonyn01 ( 24. dubna 2019 11:38 )

Mou podporu má taky. Volí ho celá Bulovka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa