Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Politické Velikonoce: Maláčovou „vyšupal“ synek, Gazdík v kroji a Výborný předělal Čuníky

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    22. 4. 2019
    16:54

    Velikonoční pondělí slaví každý po svém. Politiky nevyjímaje. I když zítra už čeká poslance schůze Sněmovny, dnes vyrazili na koledu i oni. Každý pojal pomlázku po svém. Prezident Miloš Zeman odpočívá v Lánech. Ministr zahraničí Tomáš Petříček si zas vzpomínal na pletení pomlázky. Blesk Zprávy zmapovaly velikonoční hody napříč politickým spektrem. Premiér Andrej Babiš prchnul s rodinou před svátky do Maroka, kde před listopadem 1989 pracoval pro socialistický podnik zahraničního obchodu.

  • 1.Prezident v Lánech

    Zjistit přesný program prezidenta Miloše Zemana na Velikonoční pondělí je poměrně složité. „Pan prezident je v Lánech,“ reagoval na zaslaný dotaz přes sms zprávu jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Jestli drží nějaké velikonoční tradice, je asi také tajné. „Užívá si krásného počasí,“ odpověděl Ovčáček stroze na doplňující dotaz.

    Jisté je, že prezidenta Miloše Zemana čeká v příštích dnech pětidenní cesta do Číny, kam s sebou veze také početnou podnikatelskou delegaci. Na cestu s ním vyrazí také končící ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková a odcházející ministr dopravy a dnes už bývalý poslanec Dan Ťok.

  • 2.Kiska s pomlázkou

    To slovenský prezident Andrej Kiska, kterému už za pár týdnů skončí mandát a nahradí ho Zuzana Čaputová, tráví Velikonoce v Popradu. Vědět o sobě dal na svém instagramovém účtu. V ruce drží symboly Velikonoc – pořádnou pomlázku, obarvené vajíčko, i čokoládového zajíčka.

    Jestli vyrazil také na koledu, z fotky není jasné. „Všude, kam jsem dnes přišel, bylo veselo. I vám přeji veselou Velkou noc,“ připsal Kiska svůj vzkaz.

    Slovenský prezident Andrej Kiska s velikonoční pomlázkou a také nadílkou. Svátky jara trávil v Popradu. Fotku umístil na svém instagramovém účtu Slovenský prezident Andrej Kiska s velikonoční pomlázkou a také nadílkou. Svátky jara trávil v Popradu. Fotku umístil na svém instagramovém účtu | instagram/andrejkiska

  • 3.Maláčová dostala od syna

    S rodinou v Praze strávila letošní Velikonoce – první ve funkci ministryně práce a sociálních věcí a také v roli místopředsedkyně ČSSD, Jana Maláčová. Jako jeden z prvních koledníků si přišel pro výslužku její synek Gustík (4). Ministryně byla připravená, a tak malý koledník dostal kromě pusy i tradiční velikonoční vajíčko.

    „Velikonoce jsou u nás v rodině svátek s velkou tradicí, která se dědí z generace na generaci. Ostatně pocházím z Uherského Hradiště, kde se nejen tyto svátky pečlivě dodržují. Letos jsme Velikonoční pondělí strávili doma v Praze jako nejužší rodina, tedy já, manžel Aleš a syn Gustík, a pak také moje sestra s rodinou. Ani tentokrát nechybělo barvení vajíček v cibulové slupce a samozřejmě pomlázka. Nebo, jak říkáme v mém rodném kraji, mrskačka,“ řekla Jana Maláčová po pořádném nášupu Blesk Zprávám.

  • 4.Výborného „Čuníci“

    Na koledu vyrazil také čerstvý předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Zvolil trochu netradiční „žebrání“ o vajíčka. Na sousedky šel přes písničku. Známý hit od Jarka Nohavici Tři čuníci jdou, si předělal k obrazu velikonočnímu. S písničkou a kytarou pak chodí i se synem od domu k domu.

    „V Heřmanově Městci ctíme lidové tradice a zvyky i na velikonoční pondělí,“ dodal pro Blesk Zprávy Výborný.

  • 5.Kupka utužuje vztahy

    Místopředseda ODS Martin Kupka je také poslancem a hlavně starostou. Líbeznice už vede několikáté volební období. Na pomlázku ve středočeské obci vyrazil s chutí se sousedy. A jak říká, nejde jen o tradice. „Je to čím dál tím víc o tom si popovídat se sousedy a sousedkami,“ připojil ve velikonočním videu pro Blesk Zprávy.

    Jako starosta má teď Kupka největší práci dostavět do začátku nového školního roku v obci novou školu a sehnat také dostatek učitelů.

  • 6.Gazdík v kroji

    Kdo má rád tradice včetně krojů, určitě by se mu líbily Velikonoce například v Suché Lozi na Zlínsku – v domovině poslance a nově také místopředsedy hnutí STAN Petra Gazdíka. I když předsednictví hnutí pověsil nedávno na hřebík a předal pomyslné žezlo Vítu Rakušanovi, pomlázky se nevzdal. Do kroje oblékl i svého syna a na šupačku vyrazil také ke starostovi Václavu Bujáčkovi, kde před tradičním nášupem neunikla paní starostová. „Vajco, vajco, vajco, aby poslouchala paní starostová,“ přidal místostarosta Gazdík krátce.

  • 7.Petříček vzpomínal na pletení

    Trochu námahy daly Velikonoce ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD). Pomlázku si pletl sám, ale jak sám přiznal, bez drobné rady by to asi nezvládl. „S jistou nápovědou jsem si vzpomněl poměrně rychle. A nepletl jsem žádnou dlouhou pomlázku, tak to trvalo asi dvacet minut. Nepočítám to, že proutky zajistil taťka,“ přiznal šéf české diplomacie Blesk Zprávám.

  • 8.Bartoš slaví Den země

    Předseda Pirátů Ivan Bartoš slaví Velikonoce po svém. Víc než tradiční koleda ho zajímá stav planety. „Jsem s manželkou a nekoledujeme. V neděli jsme byli na pašijové hře na Zbraslavi, to je taková naše libůstka,“ řekl Blesk Zprávám předseda České pirátské strany. „Dnes si připomínáme Den Země,“ dodal a odkázal na rozsáhlé povídání na svém facebookovém profilu.

avitka ( 23. dubna 2019 10:16 )

...Gazdík to má v krvi, je to Moravák jaksepatří... ovšem, politika to už je jiný příběh...

avitka ( 23. dubna 2019 10:09 )

?..blázen...

petr12 ( 23. dubna 2019 09:21 )

Gazdík jen aby se zviditelnil se olékne i do hroší kuže slizoun!

adeso ( 23. dubna 2019 08:55 )

ty už nejsi na blázinec, ty jsi rovnou na kriminál.

Tajfun ( 23. dubna 2019 08:27 )

Viděl sem v televizi Gazíka v kroji,no upřímně klaun jak vyšitý

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa