Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Národní galerii vede Babišův expert z pekárny. Zemanova kritika Staněk vyhodil

Aktualizováno -
18. dubna 2019
16:55
Autor: ČTK, simao - 
18. dubna 2019
10:00

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. A to po kontrolách v jimi vedených institucích. Na Fajta podal dvě trestní oznámení. Fajt přitom platí za kritika prezidenta Miloše Zemana, se kterým se dostal i do soudní pře kvůli nejmenování profesorem v roce 2015. Nový šéf Národní galerie Ivan Morávek v letech 2007 až 2011 vedl například pekárenskou společnost Penam Slovakia, která patří holdingu Agrofert. Tehdy ji vlastnil nynější premiér Andrej Babiš (ANO). 

Ministerstvo kultury v tiskové zprávě sdělilo, že ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) ráno rozhodl o personálních změnách ve vedení obou institucí na základě výsledků „aktuálně skončených a probíhajících veřejnosprávních kontrol obou institucí“. Odvolání Fajta potvrdil zdroj ČTK.

O setrvání Fajta ve vedení NGP se spekulovalo delší dobu, se zaměstnanci olomouckého muzea byl ministr ve sporu kvůli plánované stavbě nové budovy muzea pro středoevropské současné umění.

Staněk: Ztratili mou důvěru

„Oba ředitelé na základě výsledků šetření ztratili mou důvěru v to, že jsou schopni hospodárně a s odpovědností dobrého hospodáře vést tak významné instituce s tak obrovským rozpočtem. Už loni ministerstvo kultury muselo dofinancovávat hospodaření NGP více než 15 miliony korun, podobně by to vypadalo, jak se ukazuje v letošním roce,“ řekl Staněk.

Kunsthistorik Fajt stál v čele Národní galerie od července 2014. Vedením je nově pověřen krizový manažer Ivan Morávek, olomoucké muzeum povede ode dneška dosavadní zástupce ředitele Ondřej Zatloukal.

Morávek má v oblasti kultury minimum zkušeností

Morávek pracoval mimo jiné jako obchodní ředitel firmy EDINet.cz na přelomu milénia, generální ředitel a jednatel V&S Czech (2001 až 2006) nebo jako generální ředitel Penam Slovakia (2007 až 2011), firmy patřící do holdingu Agrofert, který vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO), než ho v únoru 2017 převedl do svěřenských fondů.

Poté byl ředitelem odboru transformace Ředitelství silnic a dálnic (2012 až 2014), ředitel úseku obchodu a marketingu ve Státní pokladně, Centru sdílených služeb (2015 až 2016) a jedinou jeho zkušeností v oblasti kultury ve státní instituci je krátké působení jako ekonomický náměstek v Národní knihovně.

Národní galerie spravuje nejrozsáhlejší sbírku výtvarných děl v České republice. Je institucí s více než dvousetletou tradicí, která v sedmi budovách nabízí reprezentativní přehled vývoje umění. Shromažďuje, eviduje, studuje, vystavuje, publikuje a zprostředkovává umělecká díla všech výtvarných oborů od antiky až po současnost. V loňském roce ji navštívilo přes 700 tisíc lidí.

Podívejte se na celý životopis Ivana Morávka

Fajt: Politický krok a zástupné důvody

Staněk prý podal na Fajta trestní oznámení kvůli podle něj podezřelé smlouvě na 1,2 mil. Kč či nájemním smlouvám, jež Fajt údajně nenechal schválit na MK. Fajt přitom platí za kritika prezidenta Miloše Zemana.

Fajt dnes uvedl, že považuje své odvolání za politický krok, důvody uváděné ministrem jsou podle něj zástupné. Uzavírat autorské smlouvy mu zákon umožňuje, řekl.

Herman vidí za krokem Hrad

Exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) vidí za odvoláním ředitele Fajta Hrad. Uvedl, že před pěti lety ho prezident žádal, aby Fajta nejmenoval.

„M. Zeman po mně v r. 2014 žádal, abych J. Fajta neuváděl do funkce gen. ředitele NG. Řekl jsem mu tehdy, že do personálií MK nemá právo zasahovat. Nedivil bych se, kdyby za jeho odvoláním z funkce prezident stál. MK Staněk s ním teď jede do Číny. Změna kurzu MK je očividná,“ napsal Herman na Twitteru v reakci na Fajtův konec.

I v minulosti se spekulovalo o tom, že právě Zeman stál o Fajtův vyhazov. „Již předešlí ministři mě upozorňovali, že prezident by rád našel způsob, jak mě zbavit funkce, což ze své pozice ze zákona nemůže. Může tak učinit jedině ministr kultury. S Antonínem Staňkem máme korektní a věcné vztahy,“ řekl v lednu Hospodářským novinám historik umění Fajt, který se se Zemanem dostal dokonce do soudní pře kvůli nejmenování profesorem. Zeman to odmítl učinit již na jaře 2015.

„V Česku je to nastaveno tak, že mohu letět na hodinu bez udání důvodu. Do této situace jsem vstupoval a takto mohu i skončit. Pokud by se tak stalo, vnímal bych to jako silný signál o pokleslém stavu, ve kterém se nachází naše společnost. Od ministra by mě to překvapilo, od prezidenta nikoliv. Hlava státu se takto konzistentně chová k lidem, kteří jsou vůči ní kritičtí. Nejsem sám,“ podotýkal Fajt, který podporoval během prezidentských voleb Zemanova rivala Jiřího Drahoše.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Data ( 20. dubna 2019 00:46 )

Kuplířství. Se vším, všechno se veze díky hnízdu.

marmat ( 19. dubna 2019 23:01 )

EXPERT JE Z PEKÁRNY...ALE ALE redaktore !!! Čtěte článek, než spácháte titulek. Díky. "Nový šéf Národní galerie Ivan Morávek v letech 2007 až 2011 vedl například pekárenskou společnost Penam Slovakia ".

marmat ( 19. dubna 2019 22:56 )

Fajt má na krku 2 trestní oznámení....jak s tím souvisí premiér BABIŠ ??? COKOLIV je dobré naprosto tendenčně zneužít !??? To už je humus

marmat ( 19. dubna 2019 22:54 )

Ať se děje , co se děje , otře se Blesk o premiéra, aniž by to souviselo!!! KDO toto naprosto tendenční tažení sponzoruje??? Je posedlé, primitivní a hysterické = 100% UBOHÉ

petr12 ( 19. dubna 2019 18:40 )

díky bohu za Zemana Babiše a ty magore Fajt když tě jmenovali měli ti zešít kapsy! Krást se nevyplácí holoto.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa