Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jourová mezi titány: Na večírek 100 nejvlivnějších lidí světa ji doprovodí dáma

Autor: tva, vr - 
17. dubna 2019
17:30

Eurokomisařku Věru Jourovou (ANO) zařadil americký týdeník Time mezi 100 nejvlivnějších osobností za rok 2019. Žebříček vznikající od roku 2004 je rozdělený do několika skupin podle zásluh jednotlivých osobností – průkopníci, umělci, vůdci, ikony a titáni. Česká eurokomisařka neskrývá z ocenění radost a pro Blesk navíc zmínila, že bude mít na slavnostní předávání dámský doprovod. 

Právě v kategorií titánů získala ocenění i eurokomisařka Jourová. Mimo jiné se tak ocitla po boku jmen, jako je fotbalista Mohamed Salah, legendární golfista Tiger Woods nebo šéf Facebooku Mark Zuckerberg.

Vím to už nějakou dobu. Bylo to pro mě potěšující zjištění. Je to ocenění mojí práce, mého týmu, mám dobrý čich na lidi a pracujeme společně na velikých tématech, kterých si všimli. Jsem hrdá na to, že jsem se tam umístila jako Češka, jako Evropanka,“ uvedla pro Blesk rodačka z Třebíče, jež má v Junckerově komisi na starost nově vzniklé portfolio spravedlnosti, ochrany spotřebitele a otázek rovnosti pohlaví.

Nynější eurokomisařka byla roku 2006 více než měsíc ve vyšetřovací vazbě kvůli korupční kauze Budišov. Její stíhání však bylo po několika letech ukončeno s konstatováním, že se žádný trestní čin nestal. Soud přiznal Jourové náhradu majetkové újmy a zbytek požadavků smetl ze stolu s tím, že jsou promlčené.

„Jourová se rozhodla ponořit do evropského práva ve snaze pochopit, jak se taková nespravedlnost vůbec mohla stát,“ píše dánská eurokomisařka Margrete Vestagerová v medailonku oceněné Jourové.

Těžké začátky v Bruselu

Začátky v Bruselu přitom pro českou eurokomisařku nebyly vůbec snadné. „Měla jsem hodně těžké chvilky, hlavně v prvním půlroce, protože to bylo nové prostředí, nové portfolio, cizí jazyk. Uměla jsem jazyk, ale je to jiné, když máte vyjednávat odborné věci. A taky jsem byla na začátku dost nemocná,“ vzpomínala Jourová v rozhovoru pro Blesk Zprávy na konci března. V něm také uvedla, že je přesvědčená, že by do evropské politiky mělo zamířit více žen. Čerstvé ocenění časopisu Time tak nyní dodává jejím slovům zvláštní váhu.

Jourová si získala respekt také svou usilovnou snahou o prosazení nařízení GDPR, jež se týká ochrany soukromí uživatelů internetu. Českou eurokomisařku tak za funkční předpis uznávají nejen v evropských strukturách, ale i za oceánem. Tam svými pravidly ochrany soukromí přidělala nejeden problém internetovým společnostem, jmenovitě například dokonce „svému kolegovi“ ze stejného žebříčku – zakladateli Facebooku Marku Zuckerbergovi.

Vedle ochrany soukromí je starostí Jourové také ochrana práv spotřebitele – u nás často diskutované zamezení dvojí kvalitě potravin je minimálně na úrovni diskuze opět jednou ze zásluh české eurokomisařky. 

A co chystá do budoucna? Jak se vyjádřila před několika týdny v rozhovoru, je rozhodnutá v evropské politice dále pokračovat. „Když dostanu opětovnou nominaci od české vlády, tak moje pozice, že jsem k dispozici pro pokračování, bude trvat,“ řekla s tím, že o nominaci by se mělo rozhodnout do června nebo července.

A tady nabízíme rozhovor s eurokomisařkou Věrou Jourovou pro Blesk těsně po oznámení jejího ocenění:

Už se vám ozval někdo z české politické scény s reakcí?

Zatím ne, ale spíš mi píší přátelé.

Jak bude vypadat galavečer, kdy budete i s dalšími 99 lidmi oceněna?

Bude to v New Yorku 23. dubna, takže jsem si k tomu naplánovala řadu jednání v OSN, která jsem odkládala, než bude další příležitost tam jet. Ale mám z toho trochu starosti, co na sebe.

K čemu se přikláníte?

Uvidíme, mám ráda střízlivý, spíše minimalistický styl.

Budete mít pánský doprovod?

Bude tam se mnou kolegyně, která mě doprovází na podobných akcích.

Mezi oceněnými je spousta významných lidí, neřkuli celebrit. Myslíte si, že se budete mít příležitost s někým pobavit?

Předpokládám, že se tam potkám s kolegy z toho seznamu, ale nevím momentálně, kdo přijal pozvání na galavečer. Zcela jistě to bude příležitost navázat nové kontakty.

Trému z celebrit nemáte?

Mám trému spíše z toho, že mě tam budou vítat jako celebritu, protože já jsem ve vysoké politice dlouho a pořád jsem si ještě na tu pozornost nezvykla.

beztedoprdele ( 18. dubna 2019 07:32 )

Její tlama ten humus nežere,ale obyčejní lidé ano,ta potvora tam je za naše peníze a drží se tam jak mokrá košile nahé řiti.Nakopat ***e a poslat makat a to na Sibiř.

prasatkopepicek ( 17. dubna 2019 21:56 )

Tohle budou koblihari a Zemanoidi dloho rozdychavat

Radalinsa ( 17. dubna 2019 21:46 )

Mínus 20 kg za dva týdny! Bříško zmizí bez poškození zdraví! Potřebujete >>>> www.SlimExtrem.com

gabreta ( 17. dubna 2019 21:30 )

Pokud patří mezi tak vlivný, proč žereme a budeme žrát nadále, jen odpad z EU?

agfor ( 17. dubna 2019 20:29 )

Mají ti Amíci divnej vkus. Můžou si ji zfleku odvézt do jůesej a budou do půl roku zamořený čmoudama, proti kterým Donald staví zeď.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa