Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Dovolená je barbarský přežitek,“ stojí si Klaus za svým. A rýpl si do syna

Autor: simao, jt - 
16. dubna 2019
18:25

Exprezident Václav Klaus pokřtil již čtvrtou knihu zápisků ze svých cest. A při té příležitosti promluvil v centru Prahy o brexitu, ale třeba i o svém synovi, kterého nedávno vyhodili z ODS. Klause juniora označil jeho otec za „samostatný živel“. A opět odsoudil dovolené coby „barbarský přežitek“, což učinil před 10 lety i jako prezident.

„Můj syn je samostatný živel a vůbec ho nekoriguji. Čtu jeho pondělní komentáře, ale včera jsem mu ho zkritizoval,“ uvedl v úterý exprezident Václav Klaus při slavnostním křtu své nové knihy.

Narážel při tom na komentář Václava Klause ml. „Je normální kojení nebo protestní kojení?“, který uvedl server Novinky.cz a kde se Klaus ml. pozastavoval nad kauzou ohledně zákazu kojení v jedné z pražských bank a následného protestního kojení „kojících aktivistek“.

Dovolené jako „barbarský přežitek“

Klaus starší pokřtil v úterý v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí knihu na zcela jinou tematiku - „Václav Klaus stále na cestách“. Já se jen omlouvám, že vás znovu otravuji se svou další knížkou, už čtvrtou knížkou svých kvazi cestopisů (...) To nejsou mé dovolené. Můj názor na dovolené, že to je barbarský přežitek z minulých století, který se omylem zachoval do dnešní doby, ten trvá dál,“ podotkl Klaus.

Již v roce 2009 Klaus mluvil ještě coby prezident o tom, že nesnáší dovolené svých podřízených, stejně jako dovolenou vlastní. „To je barbaric relic, barbarský přežitek minulého století. Minulého tisíciletí,“ řekl tehdy pro LN a tímto výrokem proslul.

Na jeho současný křest dorazili dnes i Ondřej Hejma, Ivan Mládek, Jana Bobošíková, exprimátor Prahy Pavel Bém či poslanec ODS Jan Skopeček

„Je to kniha o cestách, o dálkách,“ říkal Jiří Weigl, výkonný ředitel Institutu Václava Klause. „Když se řekne ,cesty', tak si představím dovolenou, ale cesty pana prezidenta jsou výlučně pracovní. Jsou to cesty po všech kontinentech, o kterých se on naučil ve zvláštním žánru, jehož je mistrem, psát zápisky,“ dodal.

Brexit? Prohráli prý všichni

Klaus se ve své knize dle svých slov pokusil o „nasvícení zemí a problémů z jiných zemí“.  „Opravdu to jsou texty psané on the way, texty psané za pochodu. Jsou naprosto důsledně psané po cestě v letadle, v autě, před večeří atd.,“ podotkl exprezident s tím, že jde o zápisky z 28 cest a nepočítá ty, když jede někam lyžovat.

Glosoval však i současný chaos kolem brexitu a odchodu Velké Británie z EU. „Když si to Britové odhlasovali, tak ráno u nás v Institutu lítaly špunty a slavili jsme. Teď jsme to všichni prohráli a není co slavit,“ dodal Klaus.

Útok na lídry ODS i ČSSD

A nevesele pokračoval Klaus i dál. „O tom, že žijeme v době, která je politicky frustrující, myslím, že není sporu. To si myslí drtivá většina z nás, ať jsme pootočeni ideově a názorově doleva, doprava, na sever nebo na jih,“ říkal dnes také exprezident, který stál u zrodu ODS a 11 let byl jejím předsedou. A z níž vyhodili jeho syna.

„Důvody té frustrace vidím v totálním selhání dvou hlavních politických stran ODS a ČSSD, které to první desetiletí toho našeho postkomunistického období nesly a které prohrály všechno, vycouvaly z jakékoli významné role v naší politice. Já jestli někoho viním, tak lídry těchto dvou politických stran, a ne z opačné strany. Ti ty hlasy dostali zadarmo, protože, jak se říká, ležely na podlaze,“ dodal.

Takhle vypadal křest jedné z předchozích knih Klause z cest:

Video  Václav Klaus o svých cestách i o cestách svého nástupce Miloše Zemana.  - Zuzana Štíchová, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lukdav ( 24. května 2023 11:50 )

Nechápu, jak se ke křestu knihy tohoto lumpa mohou propůjčit osobnosti typu Hejmy, Mládka či Bobošíkové. Ale asi těžko mohli odmítnout, že...

ferrys ( 17. dubna 2019 17:49 )

To mu nakukal Putin? Většího grázla jsem neviděl.Nedivím se že ta hyperzlodějská neokomunistická strana byla vymyšlena a zakládána u Klausů v kuchyni, jak uvedl mladý.

sekebo ( 17. dubna 2019 17:37 )

Nevím, jestli Barbaři jezdili na dovolené, ale vím, že Tunelová privatizace byl zločin tisíciletí !!!

vemenozmojistary ( 17. dubna 2019 14:58 )

Kikina, už neví co mluví. A jistě už s~re a ch#ije do pemprd.

mhounek ( 17. dubna 2019 14:55 )

Hm, ten už se definitivně zbláznil. Novodobý papaláš. Je mi líto jak jeho osobnost s postupujícími lety degraduje na úroveň... no to je nepublikovatelné. Jsem moc rád, že už není v politice. On a jemu podobní nesou přímou odpovědnost za ten dnešní marasmus. Naštěstí názory pana Klause už inteligentní lidi dlouho nezajímají....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa