Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš s končícím Ťokem vyhodil i Novákovou. Hlavy ministrů můžou brzy padat zas

Autor: ČTK, trm, vei - 
10. dubna 2019
14:05

Ve vládě Andreje Babiše skončí hned dva ministři nominovaní hnutím ANO - v pondělí oznámil svůj odchod z kabinetu ministr dopravy Dan Ťok, spolu s ním skončí i ministryně průmyslu Marta Nováková. Ta odchází nedobrovolně, rozhodnutí premiéra, který ji chce vyměnit, ale respektuje. Babiš změny ve vládě probral na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Jako nástupce Novákové navrhnul prezidentovi místopředsedu vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karla Havlíčka. Místo Ťoka by měl do křesla ministra dopravy usednout náměstek Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vladimír Kremlík.

Pan předseda vlády Andrej Babiš mě informoval o zamýšlené změně na pozici ministra průmyslu a obchodu. Respektuji jeho rozhodnutí. Termín ukončení mého působení ve funkci je na dohodě pana předsedy vlády s panem prezidentem. Informovala jsem pana premiéra o rozpracovaných projektech, které jsou velmi aktuální a ve prospěch českých občanů a firem,“ řekla ke svému konci Nováková s tím, že víc řekne po Babišově schůzce na Hradě.

Prezident podle Babiše jmenuje nové ministry po svém návratu z Číny, tedy po 30. dubnu, ještě předtím se chce s nominanty sejít. 

Ťok v pondělí řekl, že se do budoucna nechce věnovat politice. Ještě si ale rozmyslí, zda složí i poslanecký mandát. Podle Babiše se končící ministr nemá za co stydět, opozice naproti tomu míní, že byl neúspěšný a nezvládal svůj resort. 

Radost z Ťokova konce nemá prezident, jeho rezignaci přijme. „S lítostí, ale přijmu. Je to rozhodnutí pana ministra. Myslím si, že udělal velký kus práce, pokud jde o zahajované stavby,“ řekl Zeman Nově na Ťokovu adresu, aby dodal: „Je měkký, je hodný, v tom dobrém slova smyslu, chcete-li. Je lidský. Ale toho ředitele měl už dávno vyhodit.“ Měl na mysli právě šéfa Ředitelství silnic a dálnic Jana Kroupu.

O konci Novákové se mluvilo delší dobu, opozice žádá její odvolání kvůli nedávnému incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva. Kritice čelila i v únoru poté, co důvod pro drahá mobilní data v Česku hledala v přílišném využívání bezdrátových wi-fi sítí. Zeman v rozhovoru na Nově nepřímo naznačil, že v Babišově vládě skončí i ona.

Babišova vláda zažila od jmenování loni koncem června tři ministerské změny. Kvůli podezření z plagiátorství brzy skončili ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a ministr práce Petr Krčál (ČSSD), nahradili je Kněžínek a Jana Maláčová. Po několikaměsíčním sporu s Hradem o jmenování Miroslava Pocheho bylo plnohodnotně obsazeno ministerstvo zahraničí Tomášem Petříčkem (všichni ČSSD), do poloviny října ho vedl šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

 

peneces ( 10. dubna 2019 19:36 )

zřejmě máte nějaké mindráky

jentakjenkobliha ( 10. dubna 2019 19:23 )

pí.čenes: Piš k tématu, jsi jeblá jako jentakjen.

peneces ( 10. dubna 2019 18:44 )

zřejmě máte nějaké mindráky

prasatkopepicek ( 10. dubna 2019 18:39 )

A ta slibovana vlada odborniku, ta je kde? Ta uz byla nebo teprve bude? A taky Bures rikal neco o rizeni statu jako firmy. Zatimco Agrofert za jeho pusobeni vb politice zdvojnasobil hodnotu, se statem to vypada docela jinak... Takze pokud ti pred nim kradli a lhali, on dela co?

peneces ( 10. dubna 2019 17:56 )

zřejmě máte nějaké mindráky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa