Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dražší alkohol a 13 korun navíc za krabičku cigaret? Schillerová chce zvýšit daně

Autor: ČTK, tva - 
5. dubna 2019
12:01

Spotřební daně z cigaret a tabáku by měly stoupnout příští rok o zhruba deset procent. Rovněž spotřební daň lihu by měla stoupnout, a to zhruba o 13 procent. Zvýšit by se měla také daň z některých hazardních her. Vyplývá to z informací na oficiálním webu vlády, materiál poslalo ministerstvo financí (MF) k připomínkám.

Změny, jejichž cílem je zvýšit příjmy veřejných rozpočtů, by měly platit podle plánů ministerstva vedeného Alenou Schillerovou (za ANO) již od ledna 2020. Daňová zátěž u jedné krabičky cigaret by tak mohla podle informací ČTK od tabákových firem stoupnout o 12 až 13 korun.

U tabáku ke kouření by měla daň stoupnout o 224 korun na 2460 korun za jeden kilogram tabáku včetně zahřívaného. Za jednu cigaretu by měla být minimální daň 2,9 koruny, nyní je 2,63 koruny.

Opoziční ODS se zvýšením daní z tabáku a také lihu souhlasí. Vláda by ale dle ní měla nabídnout snížení například daně z příjmu. TOP 09 bude proti návrhu.

Slibují si miliardy do rozpočtu

Veřejné rozpočty by podle propočtů MF měly změnami získat v letech 2020 a 2021 každoročně přes deset miliard korun.

„Maximální celoroční dopad navrženého zvýšení na příjmy státního rozpočtu v roce 2020 činí 7,7 miliardy korun, v případě účinnosti změny sazeb od 1. února 2020 pak 6,8 miliardy korun. V roce 2021 se pak předpokládá maximální celoroční dopad 9,2 miliardy korun. Očekává se též, že možné zvýšení ceny tabákových výrobků povede k mírnému poklesu poptávky,“ uvedlo MF v materiálu.

U spotřební daně z lihu ministerstvo navrhuje zvýšení z 28 500 korun za jeden hektolitr etanolu na 32 250 korun. V případě pěstitelského pálení by sazba měla stoupnout na 16 200 korun (z 14 300 korun). Státní rozpočet by tak měl příští rok získat navíc 0,9 miliardy korun a v roce 2021 o 1,1 miliardy korun. „Výpočet dopadu zahrnuje mírné snížení spotřeby,“ uvádí dokument. Naposledy stoupla spotřební dan u lihu podle MF v roce 2010.

Vyšší zdanění hazardu

V případě hazardních her MF plánuje zvýšit sazbu u kurzových sázek, tombol, turnajů malého rozsahu a totalizátorových her, z 23 na 25 procent. U totalizátorové hry je výhra podmíněna uhodnutím sázkové příležitosti, tedy například sportovního výsledku nebo veřejné události. U loterií, bing a živých her MF navrhuje růst z 23 procent na 30 procent.

V současnosti je sazba daně 23 procent pro všechny druhy hazardních her kromě technických a 35 procent pro technické hry. Daň pro technické hry MF nemění.

Změny dále počítají s tím, že by se změnila metoda tvorby a daňové uznatelnosti technických rezerv u pojišťoven. Nově by měly být daňově uznatelné i technické rezervy tvořené podle zákona o pojišťovnictví. Novela rovněž rozšiřuje osvobození příjmů z podílu na zisku nově u krajů a státu. V současnosti jsou totiž osvobozeny příjmy ze zisku jen u firem, které spoluvlastní nebo vlastní obce a dobrovolné svazky obcí.

Norma také ruší osvobození zemního plynu používaného k výrobě tepla v domovních kotelnách od daně. Domovní kotelnou se rozumí decentralizovaný zdroj tepla umístěný v bytovém domě. Domovní kotelna může, kromě domu, ve kterém je umístěna, dodávat teplo i do jiných bytových domů. Zároveň ale podle MF zůstane možnost osvobození zemního plynu od daně pro výrobu tepla v domácnostech.

Wi68 ( 6. dubna 2019 15:32 )

Proč se čílíš, trubko ? Mislivec jednoduše očekával, že bude prostě líp. Jak nám Bureš sliboval. Mýlil se pouze v tom, že očekával, že se budeme mít lépe všichni, a ne jenom Bureš s Faltýnkem.

vagen ( 5. dubna 2019 18:32 )

Hazard je v CR velmi malo danove zatizen.....

komin ( 5. dubna 2019 18:30 )

u hazardu naprosto spravne rozhodnuti

Mirek Suzuki ( 5. dubna 2019 15:09 )

.. jestli na tento způsob jak navýšit příjem do rozpočtu paní studovala nějakou vysokou školu, tak to bylo jen plýtvání casem. Tohle by napadlo i žáka základní školy. Co třeba efektivně řídit a hospodařit ve státní správě? Ale to je moc práce a musel by ji dělat skutečný "Ekonom".

smrdi_ti ( 5. dubna 2019 15:06 )

Pro mě za mé ať stojí cigára klidně 500 a pivo 200 korun!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa