Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Exprezident Klaus po vyhazovu syna tvrdě zaryl do Fialy a ODS: Vyloučili ho ze strachu

Aktualizováno -
17. března 2019
20:50
Autor: Jakub Veinlich - 
17. března 2019
19:55

Bývalý prezident Václav Klaus ostře zkritizoval stávající vedení občanských demokratů v čele s předsedou Petrem Fialou a šéfem poslanců Zbyňkem Stanjurou. Podle něj si jen hledali záminku, aby jeho syna Václava Klause ml. mohli vyloučit ze strany, jak řekl pro televizi Nova. „Byl vyloučen ze strachu dnešního vedení ODS,“ řekl bývalý prezident doslova. Podle Klause staršího má stávající ODS daleko k té, kterou sám zakládal. Zároveň připomněl, že za dobu, kdy byl sám ve straně, nikoho z jejích členů nevylučovali, i když s řadou lidí názorově nesouzněl. Exprezident Klaus pak znovu zatoužil po nové straně.

„Byl vyloučen ze strachu dnešního vedení ODS,“ myslí si myslí si bývalý předseda a zakladatel občanské demokratické strany, kterou téměř 12 let také vedl. Poslední výroky jeho syna na půdě Poslanecké sněmovny se podle Klause staršího staly jen záminkou, jak se juniora zbavit. 

„Myslím, že můj syn nebyl vyloučen za tento čin, ten byl vyloučen za něco jiného. Hledala se za každou cenu záminka. A ta záminka se našla minulý týden. Je otázka, jestli v úplně šťastném či nešťastném příměru, který použil, ale v každém případě tu šlo o záminku,“ řekl v rozhovoru pro komerční televizi. 

Bývalému prezidentovi se zdá prý legrační i odůvodnění, že jeho syn musel odejít ze strany kvůli tomu, že při loňských senátních volbách podpořil v Praze 2 kandidáta SPD – a bývalého prezidenta spolupracovníka Ladislava Jakla, místo kandidáta ODS, kterým byl herec Vladimír Kratina.

„Pokud já vím a to nechci analyzovat, můj syn zná pana Jakla velmi dlouho. 20 let byl můj nejbližší spolupracovník, takže to musel považovat za kamarádskou podporu proti kandidátovi ODS, který se, myslím, i jemu, i nám zdál velmi zvláštní,“ komentoval další z důvodů Klaus starší.

„V minulosti vylučovali komunisté“

Bývalý předseda ODS zavzpomínal také na své působení ve straně, se kterou zažil hojné i turbulentní časy. Nikdy se prý ale neuchýlil k tomu, že by někoho za jeho názory či chování nechal vyloučit. 

„V té straně tehdy také byla celá řada lidí, kteří měli názory, kdy mně občas vstávaly vlasy hrůzou na hlavě, ale nikoho jsem nevylučoval. Respektoval jsem, že je to strana občanská demokratická a že vylučovala kdysi v minulosti strana komunistická,“ zavzpomínal Klaus starší. 

Praxe s vylučováním je prý pro něj nepřijatelná a ODS už prý není tou stranou, kterou na začátku devadesátých let minulého století zakládal. „Teď už je to spíš Fialova evropská liberální strana a tam se možná vylučuje, ale z původní ODS se nevylučovalo,“ doplnil s dloubnutím do současného předsedy Petra Fialy Václav Klaus starší.

Nová strana a kandidatura na prezidenta

Bývalý předseda ODS jasně nepřímo tedy řekl, že je pro něj současná ODS nepřijatelná a volá po nové alternativě, která by obrodila pravici. „ODS jsme dlouho fandili, ale zdá se, že  tudy cesta ve Fialově a Stanjurově ODS, v žádném případě nevede,“ Klaus proto věří, že se s evropskými volbami objeví i subjekt, jehož názorům by rozuměl.  

Už několikrát se veřejně spekulovalo, že si jeden nebo druhý Klaus pomalu prošlapává cestu k případné prezidentské kandidatuře. Syn bývalého prezidenta o ničem takovém ale prý před svým otcem nikdy nemluvil. 

„Občas s ním mluvím, i když ne pravidelně. Myšlenka, že by někdy vyslovil názor, že usiluje o prezidentskou funkci, to musím prohlásit, že o tom jsem nikdy neslyšel. Myslím, že má daleko hmatatelnější, konkrétnější zájmy, úkoly, ambice – dnes, zítra, pozítří,“ uzavřel rozhovor pro televizi Nova bývalý prezident Václav Klaus.   

Důvody k vyhazovu podle vedení ODS

ODS vyloučila Václava Klause mladšího na sobotním zasedání výkonné rady. Předseda strany Petr Fiala to zdůvodnil tím, že „Václav Klaus mladší svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozuje dobré jméno ODS“.

Důvodem zrušení členství Klause ml. je podle vedení občanských demokratů dlouhodobé nerespektování hodnot, principů a programu ODS, jeho veřejné útoky na členy poslaneckého klubu ODS a další kolegy ze strany, podpora protikandidáta, nominanta ODS v senátních volbách, či jeho kontroverzní výroky, které jsou v rozporu s programem ODS.

ODS také vadí, Václav Klaus ml. otevřeně podporuje vystoupení ČR z EU, zpochybňuje účast vojáků české armády ve vojenských misích, účastní se akcí pořádaných problematickými organizacemi, anebo že veřejně deklaruje, že v nadcházejících evropských volbách nebude volit kandidátku ODS.

Video  ODS vyhodila Klause mladšího. „Nereagoval ani na žluté karty,“ řekl Fiala  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vyhazov i z poslaneckého klubu a školského výboru

S vyloučením ze strany přišel syn bývalého prezidenta také o členství v poslaneckém klubu strany. A občanští demokraté se chtějí postarat také o to, aby přišel i o post šéfa předsedy školského výboru ve Sněmovně.

„Podle jednacího řádu, který byl přijatý v roce 1993, může být členem klubu ODS pouze člen ODS. Pokud mu zaniká členství v ODS, tak automaticky zaniká i členství v poslaneckém klubu,“ řekl v sobotu novinářům šéf poslanců občanské demokratické strany Zbyněk Stanjura. Nečlen ODS ale může také požádat o členství v klubu, o kterém jeho členové posléze hlasují. „Nicméně v tomto případě nepředpokládám, že by takový scénář nastal,“ dodal.

Podle povolebních dohod o uspořádání Poslanecké sněmovny má mít školský výbor ve svém vedení ODS. Stranu tu jako předseda reprezentoval právě Klaus mladší. „Podle toho se zachováme a podle toho budeme postupovat. Budeme informovat ostatní kluby v Poslanecké sněmovně. Předpokládám, že to není nic mimořádného,“ doplnil Stanjura.

Už příští týden má přitom Václav Klaus mladší odletět se školským výborem jako předseda na zahraniční cestu. O jeho sesazení by se mohlo v Poslanecké sněmovně jednat, až se poslanci znovu sejdou, a to má být v týdnu od 25. března.

Provokativní výrok o Židech

Poslední kapkou pro občanské demokraty prý bylo vystoupení Klause mladšího v Poslanecké sněmovně. „Mně to připomíná něco jako židovský výbor, jo, když nám řekli, že máme vypravit transport, a my jenom tak jako rozhodujeme, že ty nemocné ženy ještě nepošleme, ty půjdou až příštím vlakem, ale jinak prostě děláme to, co nám řeknou,“ řekl v týdnu k projednávanému nařízení EU Klaus ml. na mikrofon v jednacím sále Sněmovny.

Později na něj také prasklo, že na akci kritizovaného Svazu bojovníků za svobodu kritizoval plán francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na reformu EU a přirovnal jej k Hitlerovu Mein Kampfu.

Čtvrteční výzvu poslaneckého klubu ODS, aby opustil jeho řady, ale Klaus odmítl vyslyšet. „Rozhodně odcházet nebudu, počkám, až mě eventuálně vyloučí, protože jsem kandidoval za ODS, můj otec ji zakládal, ctím původní hodnoty, a když to nastane, tak se obrátím k voličům,“ dodal Klaus ml.

Nová partaj podle Klausů? 

Klausův otec a bývalý prezident se za svého syna postavil už tehdy a volal po založení nové strany.

„Tito lidé nemají s původní ODS nic společného. S jejími ideály se rozešli už dávno nebo je nikdy nesdíleli. Charakterizuje je nadbíhání politické korektnosti a pravdě a lásce,“ napsal Václav Klaus v prohlášení.

Cesta lidí z ODS k politické bezvýznamnosti, je podle bývalého prezidenta a jednoho ze zakladatelů strany přímočará. „Dříve či později musí vzniknout nová, skutečná pravicová strana. Dlouho jsme mnozí sázeli na ODS. Teď už snad každý ví, že to není možné,“ dodal Klaus starší.

marmat ( 18. března 2019 22:23 )

"Diskuzi" tady o závod drtí celé dny stejní nadávající trollové bez názoru ....skoro jakoby se najednou poznal jejich sponzor...

marmat ( 18. března 2019 22:17 )

Senátor za SPD Jakl proklouzl do Senátu(největší "kámoš a tajemník" rodiny Klausů)! VELKÁ hra se spustila ......Takové lámání strany si vykoledovali "dobráčkové" typu Stanjury a Uježděné, Němcové a Černochové......Legrace je to NULOVÁ-Bacha na to

marmat ( 18. března 2019 22:12 )

Tady je možná na místě se akorát radovat z TOHO, že pan profesor =falešná CTNOST SAMA má generální potíže.Za to všechno,co vymejšlel na ANO se mu vše vrací mezi oči. Jen pozor na radikála Klause jr.-naprosto v duchu SPD chce ihned opustit EU!!

onanym01 ( 18. března 2019 18:59 )

NARCIS FIALA /ODS/ BOJUJE ZA NAS ZA VSECHNY, ALE JENOM HUBOU. TAHLE PARTA KOLABORANTU SPOLU STOP-09 KOPOU LEDATAK ZA CIRKEV A MOC KTEROU ZTRATILI SPOLU S CINANY NAD SVOBODNYM CESKYM LIDEM.

hradnisamohonka ( 18. března 2019 17:17 )

voght: Už se jentakjen neztrapňuj, fňutře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa