Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Každá rada drahá: Na právníky a konzultanty jdou desítky milionů z ministerstev

  • Autor: Jakub Kopřiva - 
    18. 3. 2019
    09:00

    Jsme protikorupční hnutí, zatočíme s klientelismem. I takto se holedbal premiér Andrej Babiš (64, ANO). A skutečně vláda v rámci boje s korupcí nařizuje ministerstvům zveřejňovat seznamy poradců i peníze, které jim rezorty platí. Jak Blesk zjistil, jde o desítky milionů za resort. Ale dostat se k některým údajům dalo práci…

    Největší sumu utratilo ministerstvo práce a sociálních věcí. To za druhé pololetí 2018 vydalo za poradce přes 56 milionů korun. Z toho jen 45 milionů šlo firmě Ernst a Young. Podle mluvčí ministerstva Barbary Hanousek Eckhardové jde o poskytování „služby personální kapacity v oblasti projektového řízení plnění z oblasti informačních technologií.“

    Resort tím prý řeší dlouhodobý nedostatek lidí v příslušném odboru a navíc firma zajišťuje další služby jako kybernetickou bezpečnost nebo všelijaké konzultace v oblasti informatiky. 

    Miliony za arbitráž

    Přes kapsu se kvůli poradcům a právníkům museli plácnout i na ministerstvu financí. To „vyplázlo" za advokáty ve sporu s Diag Human přes 3,5 milionu korun. Přitom se mezinárodní arbitráž, kdy firma požaduje po Česku přes 1 miliardu dolarů (asi 21 miliard korun), zadrhla a spor se nikam neposunul.

    „Ministerstvo obecně spolupracuje s advokátními kancelářemi v této specifické právní oblasti, protože je v ní zapotřebí zapojit zkušené advokáty/litigátory s praxí ve vystupování před mezinárodními rozhodčími tribunály,“ vysvětloval pro Blesk mluvčí rezortu Jakub Vintrlík. Podle něj se tato praxe osvědčuje, a má dlouhodobě dobré výsledky.

    Na kultuře měli vroubek

    Většina ministerstev povinnost zveřejňovat poradce i s částkami plní. Všude to ale tak slavné nebylo. Na resortu kultury visel seznam z dob Daniela Hermana (55, KDU-ČSL) z roku 2017. Aktuální rejstřík byl zveřejněn až poté, co se po něm sháněl Blesk.

    „Stránky v posledních týdnech procházejí rozsáhlou inovací a jednotlivé složky do něj vkládáme postupně,“ snažil se omlouvat neplnění povinností mluvčí ministerstva Bohumil Šíp.

    Barvu přizná jen někdo, trest chybí

    Na internetu musí být aktuální rejstřík poradců každého 15. února a 15. srpna. Jenže kvůli ochraně osobních údajů (GDPR) je toto nařízení značně bezzubé. U fyzických osob (ne podnikatel nebo firma, pozn. red.) se výše odměny nesmí zveřejnit bez jejich souhlasu. V seznamech tak vznikají bílá místa, kde je sice jméno poradce, ale ne už, kolik si vydělal.

    Ačkoliv ministerstva mají povinnost seznamy poradců zveřejňovat, pokud ji nedodrží, nic se jim nestane. „Sankce za neplnění úkolu je v rovině politické odpovědnosti daného ministra (případně jiného funkcionáře v čele dotčeného úřadu) ve vztahu k vládě a veřejnosti, jiná forma trestu za neplnění úkolu stanovena není,“ uvedl pro Blesk Martin Bačkovský z ministerstva spravedlnosti, které má boj s korupcí na starost. I proto si očividně někteří ministři z problému těžkou hlavu nedělají.

    Měli tam chyby, čárka dělá divy

    V některých dokumentech a tabulkách našel Blesk chyby. Například na ministerstvu práce se někdo uklikl a z částky 995 830 korun udělal jen 995,83 korun. Resort spravedlnosti pak zveřejnil čísla za druhé pololetí roku 2018 a do toho zamíchal tabulky i z prvního půl roku. Mluvčí Vladimír Řepka chybu zdůvodnil tím, že resortu podřízené instituce už vydávají vlastní přehledy, a některá data tak v aktuálním seznamu zůstala nedopatřením.

  • 1.Ministerstvo práce a sociálních věcí

    To, co některá ministerstva dají poradcům, zvládli na resortu práce vyplatit firmě Ernst & Young za poskytování služeb projektového řízení. Společnost si přišla na astronomických 45 milionů korun. Další miliony rezort proplatil externím právnickým firmám.

    Celkem vyplaceno: 56 334 760 korun

    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 2.Ministerstvo vnitra

    Přes 11 milionů korun dostala od ministerstva za konzultační služby agentura komunikačních technologií. Šlo o téměř čtvrtinu všech výdajů za zveřejněné období. Stotisícové odměny také rezort vyplácel advokátním kancelářím.

    Celkem vyplaceno: 43 181 736 korun

    Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) | Blesk - Jakub Poláček

  • 3.Ministerstvo dopravy

    Přes 20 milionů vyplatil rezort firmě Cendis za poskytování služeb v rámci informačních a komunikačních technologií. I kvůli této položce patřilo ministerstvo dopravy mezi ty, kdo zaplatil poradcům a firmám nejvíce.

    Celkem vyplaceno: 42 956 228 korun

    Ministr dopravy Dan Ťok Ministr dopravy Dan Ťok | Blesk:JAKUB POLÁČEK

  • 4.Ministerstvo financí

    Velké peníze za advokátní služby zaplatilo i ministerstvo financí. Právní kancelář Arnold a Porter inkasovala za svoje služby skoro 16 milionů korun. Z toho přes 3,5 milionu dostali právníci za spor s Diag Human, který je už léta na mrtvém bodě.

    Celkem vyplaceno: 23 217 575 korun

    Ministryně financí Alena Schillerová Ministryně financí Alena Schillerová | Blesk Pecák

  • 5.Ministerstvo pro místní rozvoj

    Mastnou položkou ve vyúčtování ministerstva byla všelijaká hodnocení, popřípadě analýzy. Jejich ceny se šplhaly do milionů. Do očí bijící je i 70 milionů pro firmu KPMG za expertní posudky a různé kontroly. Společnost má s rezortem smlouvu na 4 roky, za ten letošní ale z ministerské kasy neviděla ani korunu.

    Celkem vyplaceno: 21 748 894 korun

    Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) | Foto Blesk - David Malík

  • 6.Ministerstvo obrany

    Částky v řádech tisíců až desetitisíců vyplatil poradcům resort obrany, armáda a další organizace spadající pod ministerstvo. I když se jedná většinou o drobnější částky, i tak daly dohromady pěknou sumičku a obrana tak patří mezi dražší resorty.

    Celkem vyplaceno: 13 081 602 korun

    Ministr obrany Metnar Ministr obrany Metnar | Foto CNC - Michal Protivanský

  • 7.Ministerstvo zdravotnictví

    Ucelený přehled, kolik ministerstvo zaplatilo například právníkům, na internetových stránkách resortu chybí. Dohledat se dají jednotlivé faktury podle měsíců. Jen za advokátní služby zaplatil rezort loni přes 12 milionů korun. Kolik berou poradci ministra, na webu není.

    Celkem vyplaceno: 12 281 308 korun

    Ministr zdravotníci Adam Vojtěch (ANO) Ministr zdravotníci Adam Vojtěch (ANO) | Blesk:Daniel Ćernovský, CNC

  • 8.Ministerstvo spravedlnosti

    Poradce Michal Daněk si za svoje služby v oblasti optimalizací nebo připomínkování přišel na 1,2 milionů korun. Ostatní poradci už byli o něco levnější. Například konzultant Vladimír Parez dostal „jen“ něco přes 700 tisíc korun.

    Celkem vyplaceno: 6 833 365 korun

    Jan Kněžínek se ujal funkce ministra spravedlnosti ve druhé vládě Andreje Babiše po Taťáně Malé. Jan Kněžínek se ujal funkce ministra spravedlnosti ve druhé vládě Andreje Babiše po Taťáně Malé. | Blesk:Daniel Černovský

  • 9.Ministerstvo školství

    Resort školství má mnoho komisí, které nejsou honorovány. U těch, které svým členům platí, je napsáno: „rozpočtové prostředky organizace“. Konkrétní částky ale v tabulkách u jednotlivých komisí nejsou. Lidé se tak musí spokojit s informací na webu, že ministerstvo vyplatilo přes 6 milionů.

    Celkem vyplaceno: 6 020 513 korun

    Ministr školství Robert Plaga (ANO) poskytl Blesk Zprávám rozhovor Ministr školství Robert Plaga (ANO) poskytl Blesk Zprávám rozhovor | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 10.Ministerstvo průmyslu a obchodu

    Resort patřil k těm, kteří za poradce utráceli nejméně. Ze zveřejněných dat si na nejvíc přišla advokátní kancelář Malachová Legal, které bylo vyplaceno přes 360 tisíc korun. Další poradci si přišli na desetitisíce korun.

    Celkem vyplaceno: 4 083 303 korun

    Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková | profimedia

  • 11.Ministerstvo životního prostředí

    Mezi ministerstva, která vyplácela poradcům a poradenským společnostem menší balíky, patří resort životního prostředí. Ten vyplácel odměny především v řádech desetitisíců. Výjimkou v tomto ohledu byl Jan Kalaš, jehož rady vyšly na 378 tisíc.

    Celkem vyplaceno: 1 417 576 korun

    Vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) při rozhovoru pro Blesk Vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) při rozhovoru pro Blesk | Foto CNC - Michal Protivanský

  • 12.Ministerstvo zemědělství

    V aktuálním seznamu rezort uvádí jména poradců s hodinou sazbou, která se pohybuje od 200 do 400 korun. Vyčnívá z toho akorát konzultantská společnost Dolphin, která si za hodinku práce účtovala 2400 korun. I tak ale ministerstvo zaplatilo oproti některým rezortům drobné.

    Celkem vyplaceno: 1 047 240 korun

    Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) při rozhovoru pro Blesk Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) při rozhovoru pro Blesk | Foto Blesk - Michal Protivanský

  • 13.Ministerstvo kultury

    Resort zveřejnil jmenný seznam poradců až poté, co se o něj začal zajímat Blesk. Částky byste ale na webových stránkách ministerstva hledali marně. Blesk je ale má k dispozici. Poradci ministra berou měsíčně kolem 20 tisíc korun. Jestli ministerstvo využívá i externí právnické služby a za kolik, v přehledu zveřejněno nebylo.

    Celkem vyplaceno: 587 000 korun

    Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 14.Ministerstvo zahraničí

    Nejskromnější ze všech bylo ministerstvo zahraničí. Jeho náklady na poradce se vyšplhaly lehce přes 300 tisíc. A jak to? Resort nepředkládá prakticky žádné zákony, nepotřebuje konzultace ani právnickou pomoc, a tak ušetří.

    Celkem vyplaceno: 328 417 korun

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) | Foto Blesk - Michal Protivanský

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa