Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Schwarzenberg se po operaci těší do nového. TOP 09 má za sebou stěhování, sídlí u „hlaváku“

Autor: Jakub Veinlich - 
15. března 2019
05:45

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je sice stále v nemocnici, kde se léčí po operaci srdeční chlopně, kolegové ale pro něj mají překvapení. Kníže se může těšit na novu kancelář. Strana už se totiž přestěhovala. Lukrativní sídlo na Kampě vyměnila za kancelářský dům nedaleko Hlavního nádraží a Václavského náměstí.

„Už jsme přestěhovaní a zabydlujeme se. Teď sídlíme v Opletalově 57,“ řekla Blesk Zprávám první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Po té, co strana dostala nečekaně výpověď z nájmu na pražské Kampě, si musela najít nové zázemí. Náhradní adresu TOPka vybírala z více než stovky možností, které se nakonec proměnily v deset konkrétních nabídek.

Akce kulový blesk

„Akce kulový blesk jsem se nemusela naštěstí účastnit. V životě jsem se stěhovala už vícekrát a musím říct, že to je vážně snad horší než vyhořet, jak se říká. Jsem tedy ráda, že to kolegové a kolegyně zvládli, za což bych jim také ráda poděkovala tímto prostřednictvím,“ prozradila Pekarová.

Na nové adrese v Opletalově ulici sedí straníci už od začátku března. Pár týdnů před tím tu probíhaly ještě stavební úpravy, aby se do kanceláří vešli všichni. Prostor je podobný jako v Michnově paláci na Kampě.  „Pravdou je, že jsou tu jiné dispozice, takže někteří kolegové teď sedí jinak, než byli do teď zvyklí, ale zase na druhou stranu je zasedací místnost o dost větší. Takže má to své pro a proti,“ doplnila Pekarová, která se na výběru nového sídla také podílela.

Ve velkém formátu se tu ale straníci ještě nesešli – zasedání předsednictva byla až do teď zatím v Poslanecké sněmovně. A tak je ještě čas na pořádné zabydlování.

„Stále se ještě nějaké věci dávají na správná místa, ale myslím, že vše proběhlo bez nějakých potíží,“ dodává místopředsedkyně k posledním dodělávkám.

Jako Pražačka prý po městě jezdí všude MHD, takže nemusí řešit případné parkování v centru metropole. Ostatní mají možnost parkovat například na nedalekém parkovišti u Masarykova nádraží.  

Tři roky na „hlaváku“

Smlouvu na nové adrese TOP 09 podepsala na příští tři roky – tedy zhruba do příštích sněmovních voleb, které by se v řádném termínu měly konat na podzim v roce 2021. Novou adresu už strana uvádí také na svých webových stránkách. Se stěhováním musel sekretariát zvládnout zařídit také několik formálních změn, které s tím souvisí.

„To zásadní už proběhlo, možná už jen nějaké detaily zbývají, ale to hlavní, jako podat změnu na ministerstvo vnitra, to už máme za sebou,“ dodala Pekarová, která je prý s novou adresou spokojená.

A spokojený je také i předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek, který je sice v současné době na rehabilitacích po operaci s kolenem, ale jak řekl Blesk Zprávám, na nové sídlo si už pomalu zvykl, i když to pro něj prý není to nejpodstatnější.

„Dobrá adresa, vyhovující prostory. Není to ale důležité, sídlo strany není podstatné. Klíčoví jsou lidé, kteří na té adrese pracují,“ pochvaluje si Kalousek.

Kalousek i Schwarzenberg v péči lékařů

Stejně jako Kalousek, je stále v péči lékařů i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. V pražské nemocnici se zotavuje z operace srdeční chlopně. Nedávno měl ale důležitou dámskou návštěvu. Pro podporu si k němu přišla kandidátka na slovenskou prezidentku Zuzana Čaputová. „Kníže“ se prý v nemocnici po více než čtyřech týdnech nudí. „Když je člověk delší dobu v nemocnici, tak se obyčejně nudí. Je rozdíl mezi špitálem a šantánem,“ řekl Schwarzenberg Blesk Zprávám ve středu přímo z nemocnice.

Jak dlouho ho budou lékaři ještě v nemocnici držet, ale zatím netuší. „Doufám, že už ne dlouho, měl jsem zaječí úmysly,“ dodal. TOP 09 se svým čestným předsedou počítá i do horké fáze kampaně před Evropskými volbami, které nás čekají 24. a 25. května.  

kradlous ( 15. března 2019 18:15 )

Kníže Blekota se těší do nového tak by mu tam měli zařídit postel aby si měl kde zdřímnout a pro křiváka Kradlouska zase pohodlné křeslo aby ta jeho haksna netrpěla.

zdenekksamohonka ( 15. března 2019 14:00 )

Vždyť ten rakouský dědek už nikoho nezajímá.

hradnisamohonka ( 15. března 2019 13:25 )

Stejně ho paklon roka neuměl používat.

PPP150W ( 15. března 2019 13:20 )

No a vám zase unikl rozum, už dávno.

roka ( 15. března 2019 12:42 )

Tobě uniká souvislost a Khárlovi zase uniká moč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa