Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Klause ml. vyzvali k odchodu z klubu ODS. „Neodejdu, počkám, až mě vyloučí,“ vzkázal

Aktualizováno -
13. března 2019
20:51
Autor: Jakub Veinlich, simao - 
13. března 2019
13:40

Chýlí se ke konci dny Václava Klause mladšího v ODS? Poslanecký klub ho totiž vyzval k odchodu. Za nepřijatelný označovali jeho členové výrok Klause, kterým exprezidentův syn přirovnal schvalování zákonů ve Sněmovně kvůli tlakům a předpisům z EU k transportům do koncentračních táborů. Klaus Blesk Zprávám řekl, že dobrovolně odcházet nebude a počká si na to, až ho vyloučí.

Vedení ODS došla se synem bývalého prezidenta Václava Klause trpělivost. Výroky Václava Klause mladšího jsou pro mnoho členů už dlouho nepřijatelné, junior rozvířil emoce naposledy v úterý, když schvalování zákonů přirovnal k židovským transportům do nacistických koncentračních táborů - a to kvůli předpisů z EU, kterou Klaus ml. dlouhodobě kritizuje.

Ve středu večer se kvůli Klausovi sešel mimořádně poslanecký klub ODS. Výsledek byl jednoznačný - výzva Klausovi, aby klub opustil.

„Rozhodně odcházet nebudu“

„V ODS je skupina dlouholetých zasloužilých funkcionářů, kteří už stranu dotáhli jednou od třiceti procent na šest a ti mě nenáviděli od prvního momentu, co jsem tam vlezl a teď se jim velice hodilo asi mé příliš drakonické přirovnání ke ztrátě suverenity českého parlamentu,“ řekl Blesk Zprávám ve Sněmovně Klaus v reakci na rozhodnutí klubu. 

„Rozhodně odcházet nebudu, počkám, až mě eventuelně vyloučí, protože jsem kandidoval za ODS, můj otec ji zakládal, ctím původní hodnoty a když to nastane, tak se obrátím k voličům,“ dodal Klaus. 

Klausovy transporty

Klaus v současnosti působí mj. jako předseda Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. „Mně to připomíná něco jako židovský výbor, jo, když nám řekli, že máme vypravit transport, a my jenom tak jako rozhodujeme, že ty nemocné ženy ještě nepošleme, ty půjdou až příštím vlakem, ale jinak prostě děláme to, co nám řeknou,“ řekl k projednávanému nařízení EU Klaus ml. na mikrofon v jednacím sále Sněmovny.

Rozzuřil tím i svého jindy klidného stranického šéfa Petra Fialu. „Jménem ODS se omlouvám za příměr, který zde nevhodně použil můj kolega Václav Klaus,“ omluvil se Fiala ostatním poslancům za Klausovo vystoupení.

Za výrokem si stojí

„Nechci vynášet věci, kdo jak hlasoval, to není slušné. Ctím lojalitu. Ten výrok, který jsem řekl, o tom se nemluvilo. Obhajoval jsem své názory (...) Počkám, až mě popřípadě vyloučí, nebo nevyloučí, jestli se toho nebudou bát, a to je celé,“ uvedl dnes po mimořádném jednání klubu ODS Klaus ml. 

„To, že český parlamentu ztrácí suverenitu a víceméně musí přijímat okolo šedesáti procent zákonů povinně, takovou bezmoc cítím stále a velice mi to vadí. Když jsem o tom mluvil asi čtyřikrát normálně, tak to nikdo neposlouchal, když jsem použil příměr také k nějakému orgánu, který byl samozřejmě v daleko horší situaci, ale také musel povinně něco provést sám, tak už jsem to řekl…,“ vysvětluje Klaus.

„Nová doba“ a kritika z vlastního klubu

Poslankyně Jana Černochová pak ve středu ve Sněmovně při projednávání vydání poslance SPD Miloslava Roznera k trestnímu stíhání zmínila „hloupý výrok mého kolegy Václava Klause o židovských transportech“.

Klaus se po jejích slovech hájil u pultíku: „Já musím reagovat na takový trochu útok z vlastního poslaneckého klubu, nová doba, kdy jsem měl pocit, že pan poslanec Rozner je tady za svůj velice podivný výrok hájen více než já. Já jsem pouze srovnal nulovou suverenitu českého parlamentu a židovského výboru, možná to bylo přepjaté, ale nikterak, což teď různí političtí přátelé a mediální darebáci se na to snaží nasadit nějakou antisemitskou notu, tady bych si dovolil říct, že celý svůj profesní život učitele i politika je přesně opačný, každý si to může dohledat, že moje pozice je zcela proizraelská.“

Podobně se poté vyjádřil i pro Blesk Zprávy. „Zásadně odmítám antisemitské věci, co se na to někdo snaží nasazovat. Často se vyjadřuji dost, abych ten příměr vyostřil, takže jsem to takto řekl - to že čeští poslanci nemají suverenitu, aby prostě rozhodovali a musíme povinně přijímat 3/5 zákonů a doručovat je občanům považuji za strašně alarmující a tak jsem na to reagoval. Filozofovat teď nad tím, co jsem měl kdy říct lépe? Kolikrát jsem řekl něco, že když jdu pak domů, tak si říkám, že bych to třeba řekl ještě lépe, ale to se teď často bere zpět,“ dodal Klaus.

„Kravina GDPR“

Klaus při inkriminovaném sněmovním vystoupení také uvedl, že 57 procent návrhů zákonů jsou nařízení Evropské unie, „kde my jako ovce pro to zdviháme ruku a v nějaké podobě to posíláme dál“. Nařízení GDPR označil za „kravinu“.

Že se klub ODS skutečně dnes mimořádně sejde, potvrdil redakci místopředseda strany Martin Kupka. Nechtěl však mluvit o tom, zda klub projedná vyloučení Václava Klause ml. „To vám nemohu v tuto chvíli potvrdit. Klub se ale opravdu sejde,“ řekl stroze Kupka.

Klaus si přijde kritiku vyslechnout

„Chodím na každý klub, půjdu i dnes,“ reagoval před jednáním Klaus ml. na dotaz Blesk Zpráv, zda se jednání klubu ODS zúčastní. A co říká na případné projednávání jeho vyloučení? „Uvidíme“ zareagoval jen.

V minulosti se mluvilo o tom, že Václav Klaus mladší zvažoval opustit ODS a založit vlastní politický projekt. S ním měl ambice kandidovat do Evropského parlamentu. Ze záměru ale upustil.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa