Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Havlová s perlami i Babiš na oslavě 20 let ČR v NATO. Zemana štve vraždící „tygr“

Aktualizováno -
12. března 2019
11:48
Autor: ČTK, simao - 
12. března 2019
06:39

Vzpomínky na vstup ČR do NATO před 20 lety, ale třeba také na tehdejšího prezidenta Václava Havla se promítly do úterní hradní oslavy k příležitosti „narozenin“ Čechů v alianci. Na Pražském hradě se setkali prezidenti ČR, SR, Polska a Maďarska, k hostům promluvila i česká rodačka Madeleine Albrightová, která vzpomínala na to, jak v Praze doprovázela Billa Clintona s Havlem mj. na návštěvu jazzového klubu Reduta. Oslavy završí galavečer v Černínském paláci.

Česko společně s Polskem a Maďarskem rozšířily jako první země někdejšího východního bloku řady NATO 12. března 1999. O pět let později se přidalo i Slovensko. Prezidenti těchto zemí slaví dnešní výročí společně - na Pražském hradě.

Program zahájila konference Naše bezpečnost není samozřejmost. Vystoupila na ní mimo jiné bývalá ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová, čeští ministři a další hosté. Projev přednesli i prezident Miloš Zeman či premiér Andrej Babiš.

Zeman odmítl patos a varoval před teroristy

„Kdybych měl pozdravit všechny vzácné hosty, pak bych vyčerpal celých 5 minut, které mi přidělili organizátoři na mé vystoupení,“ říkal Zeman při svém projevu. „Projevy tohoto typu, zejména, vztahují-li se k výročí, mohou být naplněny patosem a frázemi, ale také se mohou pokoušet charakterizovat problém, který před námi je,“ uvedl Zeman.

Připomněl, že dva roky po vstupu ČR do NATO se změnil svět. Teroristickým útokem na dvojčata v New Yorku 11. září 2001. „Nejde jenom o vysoký počet obětí, jde také o to, že tyto oběti byly civilní a teroristé prokázali, že jejich základním cílem je vraždit nevinné civilisty a nikoli vojáky,“ říkal Zeman.

Prezident Zeman na Hradě během oslav 20 let ČR v NATO (12.3.2019) Prezident Zeman na Hradě během oslav 20 let ČR v NATO (12.3.2019) | Foto Blesk - Michal Protivanský

Zeman vzpomněl svá slova z roku 2001, že se s teroristy nevyjednává, ale bojuje. Po 18 letech se však setkáváme s tím, že kdesi v Kataru probíhají jednání s Talibanem v „naději, že z tygra se stane vegetarián a že už nebude vraždit“, upozornil. „Ve skutečnosti tygr zůstane tygrem (...) Chtěl bych před tím varovat, chtěl bych varovat před tím, že zmíněná jednání probíhají za zády afghánské vlády, protože my Češi jsme poněkud citliví na jednání o nás, bez nás,“ podotkl Zeman. „Opakuji to po 18 letech znovu, že s teroristy se nevyjednává, s teroristy se bojuje,“ dodal Zeman.

Oslavy 20 let od vstupu ČR do NATO: Madeleine Albrightová na Hradě Oslavy 20 let od vstupu ČR do NATO: Madeleine Albrightová na Hradě | Foto CNC - Michal Protivanský

Havlová s perlami na krku

Do první řady po bok Albrightové usedla na Hradě i Dagmar Havlová s výrazným perlovým náhrdelníkem.

Albrightová při svém projevu nejprve česky uvedla: „Dobrý den, moc mně těší být tady s vámi v tak krásném místě, ale budu mluvit anglicky dneska.“ Označila za čest vystoupit ve městě, kde se narodila a emotivně uvedla: „Nikdy nezapomenu na emoce, které jsem pociťovala, když jsem sledovala své české, polské a maďarské protějšky při podpisu této smlouvy.“

Albrightová varovala před Putinem

Připomněla, že cílem rozšíření NATO nebylo vyprovokovat novou válku v Evropě, ale naopak jí zabránit. Dle ní je dnes aliance větší i schopnější. „S vděčností vnímáme oběti všech členů NATO, ať už těch starých a nebo i nových. A to jak přispěli ke společné bezpečnosti v Bosně nebo v Afghánistánu,“ podotkla s tím, že v posledních 20 letech jsme však svědky znásobování různých konfliktů, sporů a návratů k nacionalismu. Mezi „varovné známky v Evropě“ patří dle Albrigtové i „vzestup těch, kteří chtějí rozdělovat“.

Někdejší prezident Václav Havel byl u vstupu ČR do NATO Někdejší prezident Václav Havel byl u vstupu ČR do NATO | Profimedia.cz

„Připomínám slova prezidenta Havla, který řekl: Obracíme se na Západ, aby se nám neuzavíral, není to jen proto, že máme zájem na naší vlastní bezpečnosti, ale máme také zájem na našem vlastním osudu a na hodnotách, které nám komunismus upíral,“ uvedla na Hradě Albrightová.

Dopady vlády komunistů chápala lépe než ostatní Američané z důvodu toho, kdy a kde se narodila. „Komunistický puč vyhnal mou rodinu z Československa podruhé a myslím, že tehdy ten puč vedl Západ, jak Ameriku, tak i západní Evropu, aby vytvořil tuto obrannou alianci. To tehdy znamenalo neblahý osud pro Evropu a pro naši rodinu a my jsme doufali, že jednou bude ČR opět v centru Evropy,“ pokračovala a doplnila: „Je to 30 let od sametové revoluce, pravda a láska nahradila lež a nenávist.“

Vzpomněla i návštěvu prezidenta Billa Clintona v Praze a to, jak s Havlem vyrazil do klubu Reduta, „o které se dozvěděl celý svět“. Albrigtová proto na Hradě četla Clintonův vzkaz, dle kterého partnerství v NATO je v době snah rozdělit svět důležitější než kdy předtím.

„Nemůžeme pomáhat Vladimiru Putinovi, který se snaží naši alianci rozdělit a podkopávat demokratické systémy, které jsou základem naší síly. V NATO máme za cíl dávat 2 procenta HDP na obranu,“ apelovala také Albrightová. Na Václava Havla zavzpomínal i exministr zahraničí Alexandr Vondra.

Dagmar Havlová, Madeleine Albrightová, Jan Hamáček a Andrej Babiš na Hradě při oslavách 20 let ČR v NATO Dagmar Havlová, Madeleine Albrightová, Jan Hamáček a Andrej Babiš na Hradě při oslavách 20 let ČR v NATO | Reprofoto ČT

Petříček citoval Havla

Pražský hrad bude až do 16:30 pro veřejnost uzavřen. Lidé si ale na Hradčanském náměstí budou moci prohlédnout armádní techniku včetně obrněných vozidel. Slavnostní den bude zakončen v sídle ministerstva zahraničí v Černínském paláci. Ministr Tomáš Petříček během večera ocení 14 osobností, které se zasloužily o vstup ČR do NATO, novým oceněním medailí za zásluhy o diplomacii.

Právě Petříček na twitteru připomněl slova někdejšího prezidenta Václava Havla: „Po mnoha staletích dramatické existence našeho státu je jeho bezpečnost konečně pevně a dobře zaručena, neboť se stává nedílnou součástí bezpečnosti celého euroamerického světa.“

Babiš: Útoky teroristů jsou i útokem na Česko

To premiér Babiš na Hradě říkal: „Země naší velikosti se sama neubrání, proto je naším existenčním zájmem být členem tohoto obranného spolku.“ Jsme spolehlivým partnerem, ostatní státy NATO nás akceptují, berou mezi sebe a počítají s námi, doplnil.

Jsou ochotni se za nás taktéž postavit v momentě, pokud by došlo k našemu napadení, říkal také Babiš. Záruka kolektivní obrany nám mnoho dává a zároveň nás zavazuje přispívat v obranné politice NATO, která nekončí na jeho hranicích. „Jsme hrdí na naše vojáky, kteří slouží v zahraničních misích, vážíme si jejich nasazení. Osobně bych si přál, aby aliance hrála v boji proti terorismu ještě větší roli než dnes,“ dodal premiér.

„Útok teroristů na občany Francie, Británie nebo USA beru jako útok na ČR a NATO by se k tomu mělo jasně postavit,“ vyzýval Babiš s tím, že NATO by mělo být mnohem aktivnější v potírání teroristických organizací. Za strategickou chybu označil, že NATO nebylo aktivnější v boji proti Islámskému státu. 

Oslavy 20 let ČR v NATO: Premiér Andrej Babiš Oslavy 20 let ČR v NATO: Premiér Andrej Babiš | Foto Blesk - Michal Protivanský

Hamáček: Bezpečnost něco stojí

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na Hradě dnes uvedl: „Rád bych zde vzpomněl úsilí tehdejšího prezidenta Václava Havla, amerického prezidenta Billa Clintona a samozřejmě zde přítomné Madeleine Albrigtové. Je otázkou, zda by se vstup do aliance před těmi 20 lety podařil nebýt jejich často osobní angažovanosti.“ Připomněl, že úsilí o vstup do NATO bylo završeno za sociálnědemokratické vlády pod vedením premiéra Zemana.

NATO dle něj funguje dle vzoru „jeden za všechny, všichni za jednoho“, bezpečnostní hrozby dneška jsou však mnohem složitější a rafinovanější, upozornil Hamáček. Nemají hranice, žádný stát si s nimi sám neporadí - ať už jde o terorismus či kybernetické hrozby, dodal ministr. „Bezpečnost něco stojí,“ podotkl také s tím, že někdy čeští vojáci zaplatili i ceny nejvyšší. „My na jejich oběti nesmíme nikdy zapomenout,“ dodal. 

Zeman: Islámský terorismus neskončil

Prezident Zeman k výročí vstupu do NATO promluvil před svým vystoupením i v rozhovoru pro ČTK. Upozornil, že aliance dává Česku především pocit bezpečí v dnešním neklidném světě, který je však konfrontován celou řadou teroristických útoků v evropských zemích.

„Já se domnívám, že teď je tady taková nezdravá euforie spočívající v tom, že díky bohu byl poražen Islámský stát v Sýrii a v Iráku a my si myslíme, že tím islámský terorismus skončil. Neskončil. Islámský terorismus kromě toho, že velmi pravděpodobně bude vést takzvanou gerilovou válku, to znamená foreign fighters, kteří se budou vracet ze středního východu do Evropy. Tento terorismus teď najde svoji základnu v Afghánistánu,“ varuje Zeman. 

Protože je zde únava z dlouhé války v Afghánistánu, tak zde existuje iluze, ale opravdu jenom iluze, že Tálibán už bude hodný. Tálibán nebude hodný,“ míní Zeman. Připomněl i 14 českých vojáků padlých v Afghánistánu. „Jsme zavázáni památce těchto obětí, samozřejmě nejen českých. Abychom neutíkali a nebyli zbabělci,“ podotkl prezident, který podporuje účast českých vojáků na afghánské misi.

I on však vzpomněl na Václava Havla. I když po svém. „Musíte si uvědomit, že úplně na začátku po listopadové revoluci to byl Václav Havel, který navrhoval souběžné rozpuštění Varšavské smlouvy a Severoatlantické aliance. Můj názor je, že tento idealistický projekt bohužel neměl naději na úspěch, protože žádná země se nevzdá své mocenské pozice,“ dodal Zeman ČTK.

Přivítání Miloše Zemana a Andreje Kisky na Hradě (12.3.2019) Přivítání Miloše Zemana a Andreje Kisky na Hradě (12.3.2019) | Twitter / J. Ovčáček

Kiska: Otevřeli jste nám dveře

„Vstup vašich zemí otevřel cestu do aliance i pro Slovensko a i díky vaší pomoci a podpoře se mohlo Slovensko stát o pět let později členem,“ uvedl na Pražském hradě Andrej Kiska v doběm, kdy si Slováci připomínají 15 let od vstupu.

Vstoupit do NATO bylo suverénní a dobrovolné rozhodnutí. Není náhoda, že členské státy NATO jsou úspěšné a prosperující země, je to i díky tomu, protože to přineslo i nové investice. „Jasně jsme ukázali, kam patříme, jaké jsou naše hodnoty, jakou chceme budoucnost pro naše občany,“ říkal Kiska.

„Obrana je o důvěře občanů, že je dokážeme ochránit a to nedosáhneme nikdy tím, že budeme zpochybňovat naše členství v EU, relativizovat nebo zlehčovat naše ohrožení a hrozby z nelegálního nebo agresivního konání Ruska neexistují a neb ose tvářit, že propaganda, zneužívání informací a dezinformací jsou výmyslem a paranoiou. Každé takovéto zpochybňování oslabuje a podkopává bezpečnost našich občanů,“ varoval Kiska.

Áder: Správné rozhodnutí

Kromě Zemana a Kisky vystoupil dnes na Hradě i maďarský prezident János Áder. „Obavy našich přátel jsou i našimi obavami, řekl jednou pan prezident Kiska a já bych to nedokázal vyjádřit lépe,“ uvedl a Pražský hrad označil za symbol vazeb spojující národy zemí V4 i společné středoevropské tradice.

„Za těch 20 let jsme se naučili, že svoboda něco stojí (...) Rozhodnutí, jež jsme učinili před dvěma desetiletími, se ukázalo jako správné, uplynulých 20 let jsme prožili v míru a bezpečí, je dobré vědět, že konečně nejsme sami, že máme spojence,“ podotkl Áder s tím, že si přeje, aby i naši potomci mohli příští kulatá výročí vstupu do NATO oslavit stejně. 

Duda varoval před rozpínavostí Ruska

Polský prezident Duda vzpomněl napadení Polska hitlerovským Německem, kdy Polákům nikdo nepomohl. I proto si cení současné přítomnosti spojeneckých vojsk NATO ve své zemi - kvůli ruské hrozbě. „Nejprve Rusko napadlo Gruzii a potom Ukrajinu. Jednoznačně cítíme, že se vrátily ty staré souvislosti imperiální politiky Ruska, rozšiřování zón zájmu, zabírání dalších zemí, snaha vrátit se ke svým dávným sférám vlivu. Myslím si, že nikomu tady v Praze nemusím připomínat, o co se jedná,“ varoval Duda.

I on zmínil nasazení polských vojáků na misích NATO. „Pane prezidente, polští vojáci rovněž umírají, i my máme ztráty (...) Naši vojáci umírají, když brání svobodný svět a tím pádem i naše země a naše občany,“ říkal Duda.

Oslavy 20 let ČR v NATO: Panel prezidentů v čele s Milošem Zeman za účasti Poláka Dudy, Maďara Ádera a Slováka Kisky Oslavy 20 let ČR v NATO: Panel prezidentů v čele s Milošem Zeman za účasti Poláka Dudy, Maďara Ádera a Slováka Kisky | Foto Blesk - Michal Protivanský

Jarda3 ( 13. března 2019 08:07 )

Jste CHUDÁK DUCHEM. . . . .

zlymikes ( 13. března 2019 06:04 )

Co to mohlo být za oslavu,když si do první řady posadili Veselou krávu

prasatkopepicek ( 12. března 2019 20:38 )

Prave proto budme radi, ze jsme v NATO. Aby se sem tu ti smejdi zase neusadili.

Taurus70 ( 12. března 2019 20:31 )

Prasepepku modli se aby ses s nima nemusel seznamovat zas osobne ,to by jsi mel na klope hvezdu mezi prvnima😂😂😂😂

prasatkopepicek ( 12. března 2019 20:27 )

Je dobre ze jsme v NATO. Uz nikdy pod rusaky. Od nich nikdy nic dobreho neprislo. Kam prisli vsechno se zhroutilo. Bylo u nich tak skvele, ze se cely vychodni blok zhroutil a rozpadla se i jejich zeme. Ted jen breci a ukazuji kdo vsechno za to muze. NATO a USA

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa