Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

V kauze Faltýnka a Kapsche si někdo pustil pusu na špacír? Hamáček hledá viníky

Aktualizováno -
10. března 2019
18:15
Autor: ČTK, for - 
10. března 2019
13:05

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) počátkem týdne požádá policejního prezidenta Jana Švejdara o prověření, zda od policie unikly do médií odposlechy v kauze kolem prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a firmy Kapsch, která v Česku provozuje mýtný systém. Do budoucna chce zajistit, aby k podobným únikům nedocházelo, podle něj to komplikuje vyšetřování. Řekl to v neděli v pořadu Partie na televizi Prima. Švejdar ale v prohlášení na webu policie popřel, že by odposlechy unikly. V médiích se podle něj objevily jen informace z dokumentů, které dostali i obvinění či obhájci.

„Obrátím se na policejního prezidenta a budu požadovat, aby vyšetřil tento únik. Z mého pohledu není možné, aby toto vyšetřování v přímém přenosu probíhalo i v médiích,“ řekl Hamáček. Citace z příkazu k domovní prohlídce u Faltýnka se objevily v sobotu v deníku Právo.

Podle Hamáčka mohly informace pocházet od policie, od státního zastupitelství nebo od advokátů. Chce zajistit, aby od policie, která spadá pod ministerstvo vnitra, dokumenty příště neunikaly.

„Policie musí pracovat nezávisle. To, co je problém, z mého pohledu je, že z toho spisu unikají informace. Otázka je, jaké informace - zda to jsou kompletní informace, nebo zda to jsou cílené úniky,“ řekl Hamáček. „Takhle to být nemá, policie má pracovat profesionálně a bez toho, aby paralelně běželo nějaké vyšetřování v médiích,“ řekl.

Policejní prezident Švejdar jakékoli pochybení policie popírá. „Pokud je mi známo, tak ve veřejném prostoru nekolují žádné nahrávky odposlechů, nýbrž informace, které byly uvedeny v příkazech k domovním prohlídkám či sdělení obvinění," oznámil. "Tyto dokumenty náleží ze zákona subjektům trestního řízení - obviněným, jejich obhájcům, státním zástupcům a mnohdy i dalším účastníkům řízení. Jak s těmito informacemi zmíněné subjekty nakládají, je mimo jakoukoli kontrolu,“ doplnil. 

Podle policejního prezidenta se v případě kauzy kolem Faltýnka nedá hovořit o úniku, protože zveřejněné informace mohl médiím předat kdokoli, kdo dostal příkaz k prohlídce či sdělení obvinění. „K tomu se dá jen podotknout, že ten poslední, kdo má k takovému jednání motivaci, je právě policie. Ministrovi vnitra jsem své stanovisko právě sdělil a zítra (v pondělí) budeme mít příležitost ještě věc prodiskutovat při osobním setkání,“ sdělil Švejdar. 

K samotnému zásahu policie u Faltýnka doma se ministr vyjadřovat nechtěl. Podle něj je třeba počkat na to, až bude od policie či státního zastupitelství více informací. Změna by podle něj také nastala, kdyby vyšetřovatelé Faltýnka začali trestně stíhat.

Babiš: z USA rovnou do sněmovny

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v pořadu kritizoval Faltýnka za schůzky se zástupci Kapsche a ÚOHS. Pokud Faltýnek jednal jménem koaliční rady pro dopravu, jak sám uvedl, měl mít podle Bartoše k takovým schůzkám oficiální pověření. Vyzval proto místopředsedu ANO, aby příslušné pověření doložil.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v neděli k Faltýnkovu případu blíže nevyjádřil. Novinářům při odletu do Polska řekl, že zatím s prvním místopředsedou svého hnutí nemluvil. Doufá v brzké vyjasnění role, kterou v kauze údajné korupce Faltýnek hraje. Již v pátek večer Babiš novinářům v USA řekl, že se s Faltýnkem potká v úterý v Poslanecké sněmovně.

Ohledně ÚOHS se policie zajímá o veřejné zakázky, kterými se úřad zabýval, včetně tendru na mýtný systém, oznámil už ve čtvrtek žalobce olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda. Policisté ve čtvrtek zasahovali v brněnském sídle ÚOHS i v pražském sídle firmy Kapsch i u Faltýnka doma.

Petříček neočekává jednání o odvolání šéfa ÚOHS

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zatím nečeká vládní jednání o možném odvolání šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje. V případu, kdy policie zasahovala na ÚOHS a ve firmě Kapsch, která v Česku provozuje mýtný systém, je zatím málo informací, řekl ministr v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Hlasovat o odvolání Rafaje by podle něj vláda měla v případě, že by policie šéfa ÚOHS oficiálně obvinila z trestného činu.

Podobně jako Petříček se v pořadu vyjádřil i předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana menšinovou vládu ANO a ČSSD ve Sněmovně podporuje. Pokud bude Rafaj obviněn, budou podle Filipa komunisté, například formou interpelace na premiéra, požadovat, aby vláda ve věci jednala.

Předseda opoziční KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uvedl, že by vláda neměla čekat na případné sdělení obvinění, ale měla by Rafaje předvolat na své jednání. „Určitě by se to mělo na vládě probrat,“ řekl. Podle něj by bylo vhodné vyjasnit, proč se Rafaj stejně jako zástupci Kapsche scházel s prvním místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem a co probírali. 

Policie zasahovala v Brně i Praze 

Ohledně ÚOHS se policie zajímá o veřejné zakázky, kterými se úřad zabýval, včetně tendru na mýtný systém, oznámil už ve čtvrtek žalobce olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda. Policisté zasahovali v brněnském sídle ÚOHS i v pražském sídle firmy Kapsch i u Faltýnka doma. Faltýnek uvedl, že s představiteli firmy i s ÚOHS jednal o mýtném systému z pověření koaliční rady pro dopravu. Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit co dál s mýtem.

Díky činnosti i této koaliční skupiny jsme v přechodném období, mezi výběrem nového provozovatele mýtného systému, ušetřili našemu státu a českým občanům 1,5 miliardy korun, poznamenal šéf poslanců hnutí ANO.

Kapsch provozuje mýtný systém v Česku od roku 2007. V tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 ale vyhrálo konsorcium CzechToll/SkyToll s nabídkou 10,75 miliardy korun za deset let provozu. Nový mýtný systém se satelitní technologií by měl být na dálnicích spuštěn letos 1. prosince, na silnicích první třídy od ledna 2020.

Kapsch výsledky tendru napadl a ÚOHS pak nejprve loni v květnu výběr vítěze tendru zrušil. V září ale své předchozí rozhodnutí přehodnotil a platnost smlouvy potvrdil. Kapsch následně neuspěl ani s rozkladem proti rozhodnutí ÚOHS. Rakouská firma se proto v únoru obrátila na soud.

 

marmat ( 11. března 2019 10:40 )

opr. mein Bruder....velké písmeno

marmat ( 11. března 2019 10:37 )

Satanas: Das habe ich sehr gut verstanden !!!Es tut mir leid, aber wieder Liege...Meine ganze Familie auch mein bruder Leben ab Sommer 1968 in der Schweiz ...und darum haben alle drei schon auch 39 Jahren Staatsbürgerschaft Schweiz!

marmat ( 10. března 2019 20:47 )

A pak hned hajinkat.....snad SNY dodají nápady

marmat ( 10. března 2019 20:05 )

roko77 :Nepodsouvejte NIC cezarovi 8, Faltýnkovi a Vondráčkovi...působí to VELMI hystericky až posedle

marmat ( 10. března 2019 20:01 )

Vy "hájíte zájmy Německa jako emigrant, nebo JEN rejpete do Čechu jako znuděný a vyexpedovaný /zhrzený emigrant - satanas/tatanas

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa