Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Přijede 14 syrských sirotků do Česka? Hamáček chce jednat o dětech se Řeckem

Aktualizováno -
8. března 2019
15:12
Autor: ČTK, nkov - 
8. března 2019
14:20

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) podle europoslankyně Michaely Šojdrové slíbil, že bude s Řeckem intenzivně jednat o syrských sirotcích. Šojdrová to řekla v pátek po schůzce s ním. Česko by mohlo přijmout malou skupinu nedoprovázených dětí z řeckých uprchlických táborů. V únoru europoslankyně přivezla seznam 14 kandidátů.

"Seznam je sice z jednoho zařízení, takových zařízení je tam ale asi šedesát," řekla Šojdrová. Hamáček podle ná slíbil urgovat odpověď řecké strany. "Viděl, že děti tam jsou, jsou z různých zemí a jsou tam i malí Syřané. Pochopil, že je možnost naplnit jeho záměr a přivést malou skupinu syrských nedoprovázených dětí," dodala.

Před schůzkou uvedla, že vicepremiér odmítl přijmout spolu s ní členy platformy, která se zasazuje o přijetí nedoprovázených dětí-uprchlíků z Řecka. Na mysli měla iniciativu Češi pomáhají, Organizaci pro pomoc uprchlíkům a společnost Dobrá rodina.

Europoslankyně loni na podzim oznámila, že by chtěla z přeplněných uprchlických táborů v Řecku přesídlit do Česka pět desítek syrských dětí bez doprovodu jako solidární humanitární gesto. Premiér Andrej Babiš (ANO) projekt označil za nesmyslný a dodal, že lepší je pomáhat sirotkům přímo v jejich vlasti. Uvedl, že Česko se má postarat o své sirotky a syrští sirotci nejsou často malé děti, ale chlapci od 12 do 17 let. Před časem ministerský předseda uvedl, že chce v Sýrii vybudovat centrum pro sirotky. Plán je podle něj jeho soukromou iniciativou, nikoli projektem českého státu.

České úřady dostaly v posledních deseti letech 85 žádostí o ochranu od dětských uprchlíků, kteří dorazili do republiky z ciziny bez doprovodu dospělých. Od roku 2015 se takový případ neobjevil. Vyplývá to ze statistik ministerstva vnitra. Počty opuštěných dětských běženců klesají, před lety se jich do ČR dostávaly desítky ročně.

Podle odborníků na migraci patří nezletilí uprchlíci k nejzranitelnějším skupinám a je nutné jim věnovat pozornost. Stávají se totiž často obětí obchodu s dětmi. Bývají nuceni ke krádežím, žebrání či prostituci. Experti připomínají, že při práci s dětskými běženci je nutné brát ohled nejen na to, že pocházejí z jiné kultury, ale hlavně na jejich traumata. Některé děti totiž celý život prožily ve válce.

ad-ga ( 10. března 2019 08:47 )

Ať se jede o sirotky starat do Řecka a nám to sem nevozí !!!!!!!!! měla by se nechat vyšetřit na palici , protože má debilní nápady, baba jedna

zadnice ( 8. března 2019 15:06 )

Skutečně nechutná ženská!!!

salto ( 8. března 2019 14:58 )

Tedy viděl jsem hodně: koně zvracet, hada močit, převrácený cirkusový vůz, cikána studujícího při zaměstnání, ale paní Šojdrová je unikum. Po 2. sv. válce bylo těch sirotků mnohem více (a byli to skuteční sirotci) a tzv. Marshallův plán (pomoc poválečné Evropě), ale nikoho nenapadlo tahat evropské sirotky do USA. Paní Šojdrová jaksi, ehm předběhla dobu, nebo jí definitivně hráblo.

milan1970 ( 8. března 2019 14:50 )

Odvezte tu babu do Bohnic!

hejhej ( 8. března 2019 12:59 )

Sibyla: Je mi z odporné Šojdrové na blití. Doufám ,že lidé mají rozum a tu babu do EU už volit nebudou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa