Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak zachránit ČSSD? „Musíme se přestat hádat,“ velí staronový šéf Hamáček

Autor: Jakub Tomek - 
6. března 2019
05:10

Suverénně obhájil funkci předsedy ČSSD. Dle některých průzkumů by ale »oranžoví« sotva dosáhli na 5 procent nutných pro vstup do Sněmovny. V rozhovoru pro Blesk ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček  (40) tvrdí, že důvodem tohoto stavu nejstarší české strany je její nejednotnost. Šéf ČSSD je známý příznivec Hvězdných válek. Postavičku z filmové série mu dokonce věnoval jeden z producentů. A hrdě ji vystavuje v kanceláři na ministerstvu vnitra, stejně jako počítač s nálepkou zloducha Dartha Vadera. A Hamáčkova oblíbená postava? Mistr Yoda.  

Jak chcete posílit ČSSD, která kdysi získávala i třicet procent ve sněmovních volbách?

Já jsem i na sjezdu říkal, že zázraky na počkání nikdo z nás neumí. Klíčovým cílem první rok bylo stranu stabilizovat, a to se podařilo. Bylo to vidět i na sjezdové atmosféře. Hlavní důvod, proč lidé odmítali nebo nechtěli uvažovat o volbě ČSSD, bylo to, že jsme byli nejednotní. A pokud se podaří překonat tento problém, máme našlápnuto k tomu, aby se pohnuly naše preference.

Čím chcete zaujmout mladé voliče, kteří jsou teď třeba u Pirátů?

Musíme začít řešit bytovou politiku. To je podle mě to, co mladé rodiny řeší. Ve velkých městech najít bydlení za normální cenu není možné. Hnutí ANO bohužel na toto neslyší. Oni chtějí jít cestou dotací. Ale pokud nebudeme schopni to prosadit na vládě, pošleme zákon o dostupném bydlení do Sněmovny sami.

Myslíte, že na to někdo přistoupí? O zákonu už se mluví dlouho.

Musíme nejdřív motivovat obce. Když se řekne dostupné bydlení, někteří starostové si myslí, že to budou byty pro nepřizpůsobivé, ale tak to není. Podle mě je to o tom, aby obce měly jasnou alternativu vůči developerům, a aby se jim vyplatilo stavět nájemní bydlení pro mladé rodiny s dětmi či seniory, kteří budou moci platit přiměřený nájem. A to bez zákona nepůjde.

Na konci května budou evropské volby. Pokud byste získali třeba jen jednoho místo současných 4 europoslanců, je možné, že budete mít ještě letos mimořádný sjezd?

A co by ten sjezd dělal? Já si nemyslím, že je smysluplné uplatňovat takovou sovětskou taktiku, že když generál nesplní nesplnitelný úkol, tak ho zastřelíme a pošleme tam dalšího generála. To riziko je v tom, že vám brzy dojdou generálové. Pokud to chceme vyřešit, tak je to běh na delší trať. Podívejte se na ODS. Ti se taky dostali do stejných problémů jako my. Poté co byl zvolen Petr Fiala, nikdo nevolal po jeho odstoupení a po šesti letech v opozici jsou v některých průzkumech tři procenta před námi. Ten hlavní problém je, že jsme nečitelní a pokud se nepřestaneme hádat, tak to sebelepší člověk v čele nevyřeší.

Kdo tedy za výsledek v eurovolbách nese zodpovědnost?

První volby, které se dají přičítat novému vedení, jsou volby krajské, které budou příští rok. Tam už se nějaké výsledky dají očekávat. Evropské volby jsou specifické z hlediska volební účasti i subjektů, kteří v nich kandidují.

Nemáte někdy pocit, že ve vládě hrajete oproti ANO druhé housle? Upozornil na to i nově zvolený místopředseda strany Michal Šmarda.

Z mého pohledu se počítá výsledek a já jsem přesvědčen, že se nám podařilo prosadit celou řadu věcí. Není to o tom, že bychom v té vládě byli do počtu. Kdyby to tak bylo, tak bychom na sněmu hnutí ANO neslyšeli stížnosti, že vláda dělá levicovou politiku. Z mého pohledu musíme pokračovat v tom, s čím jsme začali. A kdyby nic jiného, tak jsme do vlády nevpustili extrémisty.

Šmarda také prohlásil, že v Babišově vládě si ministři připadají jako jeho náměstci. Máte taky ten pocit?

Já tam vidím zásadní rozdíl v přístupu k ministrům za ANO a za ČSSD. Jak si pan premiér řídí své ministry, je jeho věc, ale k nám se chová velmi korektně, takže ne, ten pocit nemám.

A nepřipouštíte, že to aspoň vypadá, že vše zařizuje sám a ministry nepotřebuje? Ať už jde o řešení drahých mobilních dat, či jeho cestu do USA?

To je jeho přístup k fungování státu. Oni si jsou v tomhle podobní s Donaldem Trumpem a myslím si, že si budou hodně rozumět. Ale ani pan premiér nemůže myslet vážně, že se do Bílého domu dostal na základě toho, že se tady potkal s americkým velvyslancem Kingem. Tak to prostě není.

Teď narážíte na to, že pan ministr Petříček mu letěl do USA návštěvu zařídit, a pak se přímo tam dozvěděl, že už ji americká strana premiérovi potvrdila?

To pozvání je výsledek dvouleté práce české diplomacie a nejen té oficiální, ale i jiných kanálů. Není náhodou, že tu byl ve Sněmovně předseda americké Sněmovny reprezentantů Ryan, takže i tohle otevřelo návštěvu. Není to o tom, že by premiérovi pomohl jeden telefonát s velvyslancem. Tak to ani nefunguje.

Někteří členové před sjezdem říkali, že si necháváte od ANO všechno líbit a nejste pořádně slyšet. Budete teď ráznější?

Takovéto rádoby moudré hraběcí rady neberu. Pokud měl někdo problém s tím, jak vedu ČSSD, tak měl šanci před pěti sty delegáty vystoupit a říct, jak to dělat lépe. Nikdo k tomu odvahu neměl.

A co vaše ministerstvo? Vy šéf vnitra taky nejste moc vidět.

Prosadili jsme tisíc policistů navíc, prosadili jsme 450 hasičů navíc. Zajistili jsme jim nárůst platů, takže z mého pohledu v tomto máme splněno. Dbáme na to, aby bezpečnost země byla zachována. Rozvíjíme také portál občana, digitalizujeme státní správu a snažíme se vyřešit situaci na České poště, která není jednoduchá.

Je po sjezdu, dostal jste rekordní podporu, není teď čas řešit kabinet? Prý skončí ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk.

Já jsem řekl už před sjezdem, že není důvod k výměně ministrů. Zároveň ale každý z nich ví, že to nemá na doživotí, ale nikoho se nechystám odvolávat.

Takže ani nebudete uvažovat o výměně nějakého rezortu za rezort, který teď má ANO?

Ani jsem nezaznamenal, že by k tomu byla ze strany ANO vůle. Máme to jasně v koaliční smlouvě a nevidím důvod, proč to začít řešit. Je to spíš spekulace.

Zpět ke sjezdu, proč si myslíte, že tam nepřijel váš předchůdce ve funkci Bohuslav Sobotka? »Zazdil« to i Lubomír Zaorálek…

My jsme Bohuslava Sobotku zvali, ale omluvil se. Předpokládám, že za tím rozhodnutím bylo to, že se už dříve rozhodl držet dále od politiky, a já to respektuji. Já jsem s ním hovořil před tím, než odešel ze Sněmovny, velmi otevřeně a pokud bude chtít, tak u mě má vždycky dveře otevřené, ale on se sám rozhodl. A u Luboše Zaorálka nevím, co bylo důvodem, že nepřijel. Je velmi viditelným poslancem, je předsedou zahraničního výboru.

O čem jste tehdy s panem Sobotkou mluvil?

To bylo mezi čtyřma očima.

Jste s ním v kontaktu?

Ne.

Kdy jste se naposledy potkali?

Když mi přišel oznámit, že skončí.

Víte, co teď dělá? Podle některých informací by měl být poradcem českých i zahraničních firem.

Tyhle informace nemám.

Přijel vás podpořit i prezident Miloš Zeman a měl k vaší straně celkem vstřícný projev. V jeho okolí jsou lidé, kteří mají blízko k platformě Zachraňme ČSSD. A z té ve vedení už nikdo není, ani Jiří Zimola.

Jsme jedna sociální demokracie a je zbytečné, abychom se dělili na nějaké platformy. Snažil jsem se o to, abychom si s prezidentem nastavili co nejkorektnější komunikaci. Historicky byl náš vztah s Milošem Zemanem složitý. Ale je zbytečné vést nějaké další bitvy a války a myslím si, že jeho projev (v němž řekl, že sám bude volit ČSSD, pozn. red.) byl završením toho mého úsilí.

Během sjezdu jste představili i Manifest, ve kterém jste vyrazili do boje s politickými „šmejdy, hnutí na jedno použití, která pro hlas udělají cokoliv“. Tím myslíte SPD?

Já myslím, že je naprosto jasné, koho tím myslíme. Tady je jenom jedno hnutí, jehož čelní představitel si vytvořil podnikatelský projekt, který zkrachoval a hned založil druhý. Takže je to úplně jasné.

Krom klesajících preferencí řeší ČSSD i finance. Jak jste postoupili v jednání ohledně dluhu vůči dědicům Zdeňka Altnera?

Na nás se obrátili věřitelé pana Altnera, abychom uhradili pohledávky, které byly za ním, a my jsme zaplatili skoro 20 milionů jeho věřitelům. To odpovídá asi té částce, kterou jsme mu dlužili. Teď se jedná o tu obří pokutu (téměř 338 milionů korun, pozn. red.) Hovořil jsem s dědici a jednání skončilo tím, že počkáme na rozsudek Nejvyššího soudu.

Jste připraveni pokutu zaplatit?

V případě, že by nám soud nevyhověl, tak máme připravenou úvěrovou linku. Ve chvíli, kdy by k tomu došlo, tak stačí podpis a peníze odejdou dědicům. Nehrozí, že bychom se dostali do exekuce. Ale jsme přesvědčeni, že ta pokuta je nemravná.

V realitních kruzích se šušká o tom, že jste uvažovali i o prodeji Lidového domu…

Ne. Prodej jsme neprojednávali. Co je pravda, ale to nesouvisí s Altnerovými, že je potřeba lépe využívat náš majetek a podívat se na to, zda část pronajmout. A nějaká jednání vedeme.

Máte představu, co byste tam rádi viděli?

Jsou to kancelářské prostory na lukrativním místě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 6. března 2019 17:30 )

Hanáček si fandí, ale s Patříčkem ( Pochem ), Maláčovou voliče nezískají. Navíc jsou obrovsky zadlužení a dluh neřeší. Nevolitelní !!!

marmat ( 6. března 2019 16:27 )

V tom máte jelení guláš a ještě nám ho dokonce servíruje jako fakt🦌

marmat ( 6. března 2019 16:21 )

Opravdu je zvláštní mluvit,slibovat a být fakticky na exekuci....Lídový dům není žádná Fata morgána, ani placička,co jde strčit/zamést pod koberec💒🌰

marmat ( 6. března 2019 16:04 )

Chovanec má mnoho TOHO....i podobného...Je podle AB největší zlo na naší politické scéně...🌚to už musí bejt, protože značkování lidí (jakýchkoliv i členů ANO) se premiér naprosto vyhýbá.Neni drbna,ani komentátor.

marmat ( 6. března 2019 15:53 )

Taky by se hodilo a to VELMI,zaplatit obrovský dluh dědicům pana JUDr.Altnera 🔥♠️💰

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa