Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš zavelel doprava: Je jako Berlusconi, podnikatelé na EET nezapomenou, tvrdí politologové

Autor: pal - 
18. února 2019
18:00

Premiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO se stáčí doprava. To byla hlavní zpráva, kterou přinesl sněm nejsilnější politické strany v České republice. Podle politologů je to logické, ale Babiš to se získáváním důvěry pravicových voličů prý bude mít obtížné. „Živnostníci nezapomněli na EET a nárůst byrokracie,“ upozorňuje pro Blesk Zprávy Jan Kubáček. A hnutí ANO podle něj není žádná catch-all party, jak tvrdí premiér, ale všelidové hnutí, jaké známe z Itálie v podání Silvia Berlusconiho nebo Matte Salviniho.

Že se Andrej Babiš stane opět předsedou hnutí ANO, asi nikoho nepřekvapilo. Co už ale čekalo podstatně méně lidí, byl obrat, ke kterému staronový předseda nejsilnější politické strany v České republice zavelel. Hnutí ANO chce oslovit pravicové voliče.

A tak mluvil Andrej Babiš o podpoře živnostníků i nižších daních pro všechny. ANO podle něj dál zůstává „stranou pro všechny“. Premiér ve svém projevu dokonce použil výraz „catch-all party“. „Hodně mě zaujalo, že to Andrej Babiš zmínil přímo v politickém projevu, většinou je to pojem, který zaznívá jen na politologických přednáškách,“ komentoval pro Blesk Zprávy politolog Josef Mlejnek.

Všelidové hnutí podobné jako Liga severu

Že by ale hnutí ANO skutečně catch-all party bylo, na tom se politologové neshodnou. „Catch-all party je model respektované strany opírající se o početnou členskou a voličskou základnu, pevné ideové směřování a propracovaný program oslovující různé skupiny voličů. Tato kritéria u nás nesplňuje nikdo, tedy ani ANO,“ sdělil Blesk Zprávám politolog Lukáš Jelínek.

Podle politologa Jana Kubáčka je ANO spíš než catch-all party „všelidovým“ hnutím. „Podobá se svému předobrazu, a to hnutí Silvia Berlusconiho Forza Italia nebo současné italské Lize severu,“ podotkl politolog.

Podle něj je právě pro všelidové hnutí typická absence jednoznačné ideologie, vybírá si spíš témata, která oslovují různé skupiny voličů. „Pro voliče takového hnutí je důležité, aby naplňovalo koncept energického předáka a program, který je kombinací takových jednohubek – aktuálních témat, která jsou pro veřejnost důležitá – a operativy,“ popsal pro Blesk Zprávy Kubáček.

Příklon k pravici je nutný, půjde však ztuha

Snaha oslovit pravicové voliče je však podle politologů logická. „Andrej Babiš oznámil, že chce pokračovat jako premiér i po příštích volbách. Hrozí mu, že když by jeho hnutí bylo zaměřeno doleva, tak okrade své současné koaliční partnery o voliče,“ popsal jednu z motivací nového směru politolog Josef Mlejnek. Podle Mlejnka je na pravici v tuto chvíli pro ANO větší potenciál a zajímavější konkurence. „Koneckonců v roce 2013 volila hnutí ANO řada pravicových voličů,“ dodal.

Podle Jana Kubáčka je příklon ANO k pravici pro další potenciál hnutí doslova nutností. „Půjde to ale ztuha,“ varoval. „Jsou to námluvy, které budou ještě hodně dlouho trvat, protože živnostníci mají zkušenost s EET a nárůstem byrokracie,“ vysvětlil politolog.

I přesto se však Andrej Babiš o získání pravicových voličů musí pokusit. „Po složitém vzniku vlády podporované komunisty a po všech jednotlivých kauzách se Babišovi extrémně zabetonoval strop pro růst. Podle průzkumů má stále okolo 30 procent voličů, ale už nemá příliš kde brát další,“ popsal možnou motivaci šéfa hnutí ANO Jan Kubáček.

Nejmocnější muž v republice volí protestní rétoriku

Že by však ANO opustilo pozici, kterou si vydobylo na levici, politologové neočekávají. „ANO bude dál manévrovat odleva doprava. Jasně to řekl Faltýnek: ‚Jednou hlasujeme s KSČM, jednou s SPD, jednou s ODS,“ glosoval Lukáš Jelínek.

Ideologické tápání hnutí ANO je ovšem zajímavé i z jiného pohledu. „Mnohem víc bych čekal, že v ANO budou řešit témata, která se v tuto chvíli na Českou republiku řítí. Zpomalující ekonomika, brexit, témata spojená s evropskými volbami,“ přiznal se Jan Kubáček.

„Místo toho všichni řešili, že nejsou levicové ani pravicové hnutí, že jsou pro všechny. Vytvořili si umělý problém, který jejich voliči vlastně neřeší a není pro ně ani důležitý,“ zauvažoval politolog.

Zajímavé při tom všem podle Kubáčka navíc je, že před evropskými volbami se Andrej Babiš opět vrátil k protestní rétorice, i když sám zastává pozici premiéra. „Nejmocnější muž v republice, vedle prezidenta, a používá protestní slovník. Ale používal ho i v minulosti, sedí mu to, a když se podíváme na jeho italské kolegy, dělají to naprosto stejně. Salvini má naprosto stejnou taktiku, protože to voličům těchto hnutí vyhovuje,“ zamyslel se politolog.

pavel11 ( 19. února 2019 08:36 )

Podnikatelé na EET nezapomenou!!!zloději,tuneláři,kmotři na EET nezapomenou má znít nadpis.Tak jmenovaná pakáž nemusí dávat učtenky,faktury,platit daně atd a ti co platí jsou slušný,poctivý jsou blbečkové.EET je jediná zbran na zlodějský sajrajt.Moje sousedka se vytahuje udělám ročně3,5 milionu a nic neplatím jezdí po ruzných akcí a prodáve i desetkrát předražené potraviny,piva,alkohol.Má dvě auta,vilu, v karibiku je jako doma.To mu seříká narovnané podnikatelské prostředí!!podle zloděju,kmotru ODS TOP KDU STAN pirátu.

agfor ( 18. února 2019 22:14 )

Na EET nezapomene nikdo. Podnikatelé kvůli buz eraci, lidi, kteří naletěli na další plané sliby taky ne. Kapsy si mastí jen pár kamarádů s vyvolenými IP adresami.

zdenekksamohonka ( 18. února 2019 21:54 )

Bleju dobře, bleju rád, jsem zdendakk ten malý smrad. Nicků mám jak máku, rád se šťourám v zadku(pokud možno v cizím). Jentakjen mi nedala, strašně mě tím zklamala. Nemám práci, nemám ženu, kluky už jsem zkoušel též, a když žádnou neuženu, tak je tady diskuse. Celé dny a celé noci, od večera do rána, nadávám tu na Babiše, jako malý retarda. Příspěvků mám asi deset, točím já je dokola, intelektem neoplývám, myšlenky jsou zezdola. Anonymně na diskusi silný jsem jak Bivoj, v realitě na mou duši jsem jen hloupý tykvoň.

turbina ( 18. února 2019 19:42 )

To je jednoduchá matematika Bureši, přetáhl jsi voliče komunistům a ČSSD, ale to ti už stačit nebude, protože tvůj voličský elektorát staří soudruzi pomalu chcípají, mohli by ale přidat a pak ANO bude líp.

hradnisamohonka ( 18. února 2019 19:37 )

Bureši, živnostníci nejsou hloupí seniorkoblihoví hňupi v prochcaných teplácích, ty si za koblihu a sliby ANO-bude líp nekoupíš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa