Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hypotéky se Čechům vzdálily. „Víc bytů by stejně nebylo,“ brání se viceguvernér ČNB

Video se připravuje ...
Autor: Klára Brunclíková, pal - 
14. února 2019
06:15

Bydlení v tuzemsku je v současnosti předražené a Česká národní banka (ČNB) musí chránit finanční sektor před špatně ohodnocenými nemovitostmi. Aspoň tak vysvětloval razantní zpřísnění podmínek pro získání hypoték její viceguvernér Tomáš Nidetzký v pořadu Blesku Epicentrum. Centrální banka podle jeho slov nemůže za to, že je vlastní bydlení v současnosti pro řadu lidí nedostupné.

Česká národní banka zpřísnila pravidla pro získání hypoték loni na podzim. Pro řadu lidí se tak z nich stává nedostupné zboží. K získání hypotéky nově potřebujeme 10 až 20 procent úspor z ceny nemovitosti. Maximem plánovaného dluhu je 108násobek našeho měsíčního příjmu a na pokrytí všech splátek v měsíci můžeme použít nanejvýš 45 procent čistého výdělku.

„I kdyby ČNB žádné kroky neudělala, tak to nezmění problém na straně nabídky, více bytů nebude,“ zmínil Nidetzký v pořadu Blesku Epicentrum. Cílem centrální banky prý nebylo vzdálit Čechům sen o bydlení ve vlastním.

Centrální bankéř: Zpřísnění u hypoték je obrana před krizí

Důvody, proč ke krokům banka přistoupila, spočívají ještě ve finanční krizi z roku 2008. Tehdy se zhroutil v USA trh s levnými a špatně jištěnými hypotékami. Aby k něčemu podobnému znovu nedošlo, dostala poté řada národních bank, mezi nimi i ta česká, od svých vlád za úkol udržovat nejen peněžní, ale i finanční stabilitu. 

„Kdyby zůstaly podmínky stejné, hrozila by krize,“ varoval Nidetzký. Podle něj by hrozilo, že by finanční sektor musel čelit boomu levných hypoték. „Řada nemovitostí je předražená, nechtěli jsme vystavovat banky tomu riziku, že budou mít ve svém zástavním portfoliu špatně ohodnocené nemovitosti,“ doplnil.

Tvrdý brexit pocítí i Češi

Osobně prý však nečeká, že by se podmínky pro získání hypoték výrazně zhoršily, protože banky na trhu s půjčkami na bydlení si tvrdě konkurují. Jejich nabídky by tak podle Nidetzkého měly jít zákazníkům vstříc.

V pořadu Epicentrum zaznělo mimo jiné také téma, jak se ČNB připravuje na možnost takzvaného „tvrdého brexitu“. Podle viceguvernéra národní banky v tomto případě hrozí České republice propad HDP až o jedno procento.

„Nejde jen o to, jak by dopadly firmy, které s Británií obchodují, brexit bez dohody by výrazně zasáhl německou ekonomiku, na kterou je ta naše navázána,“ vysvětlil Nidetzký.

  

kradlous ( 14. února 2019 13:22 )

Díky vám pane guvernére a ČNB více bytu by stejně nebylo protože banku vedete jenom ve svůj prospěch a obyčejný člověk nemá šanci na hypotéku a proto nemá na dům a na byt.Vy se chováte jako stát ve státě.

kradlous ( 14. února 2019 13:17 )

Alkohol byl silnější jak Havel.Havel se vysmíval,jak Češi naletěli.

kradlous ( 14. února 2019 13:14 )

ČNB je největší zlo pro obyčejného občana.Ti co to vedou a berou za to pětinulové platy jim o občana vůbec nejde.Ti se brání tomu a dělají vše proto aby u nás nebylo euro,protože by museli skončit a jejich a i další kteří jakoby pracovali v ČNB a tím také statisícové platy a milionové prémie které si sami vyplácejí.Obyčejnému občanovi se o tom ani nezdá jak si žijí z naších daní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa