Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Babiš nenašel soupeře, Zeman pozvánku. ANO čeká sněm s elektronickou pastí

Autor: Jakub Veinlich - 
13. února 2019
05:22

Z letošních vnitrostranických voleb v Česku to u hnutí ANO vypadá na nejmenší drama. Premiér a stávající šéf Andrej Babiš bude s pravděpodobností hraničící s jistotou opět zvolen předsedou. Delegáti volebního sněmu se sejdou v neděli v Praze. Prezident ani žádný politik z jiné politické strany ale v Centru pohybové medicíny na Chodově nepromluví, pozvánku nedostal ani prezident Miloš Zeman.

Tak jako v únoru před dvěma lety nebude mít Andrej Babiš žádného protikandidáta na předsedu hnutí ANO. A o hlasy 257 delegátů si tedy řekne jako jediný.

„Je to výhoda hnutí ANO, i když jsme za to kritizováni. Ale ta vnitřní stabilita nám umožňuje pracovat. Autorita pana Babiše je přirozená. Ví to i každý případný vyzyvatel, takže se žádný nenašel,“ vysvětluje absenci protikandidáta předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který sám získal v sedmi krajích nominaci na místopředsedu hnutí. „Budu kandidovat, je to závazek,“ dodal na dotaz Blesk Zpráv, zda tyto výzvy ke kandidatuře v neděli na sněmu přijme.

„To by bylo samozřejmě super, ale neorganizuji sněm,“ řekl Blesk Zprávám ministr dopravy Dan Ťok na dotaz, jestli není škoda, že Babiš nemá žádného vyzyvatele. Ťok sice členem hnutí není, na volebním sněmu ale vystoupí jako host.

Zeman pozvánku nedostal

Celkem se volebního sněmu hnutí ANO zúčastní na 400 lidí – z toho stovka bude nosit visačku s označením host. Mezi nimi například ministři, kteří nejsou z větší části ani členy hnutí. Chybět nebude například europoslankyně a lídryně ANO do eurovoleb Dita Charanzová nebo vládní zmocněnec pro IT technologie Vladimír Dzurilla.

Prezident Miloš Zeman ale ani tentokrát pozvánku na sněm ANO nedostal. A zřejmě mu ani volná neděle příliš nevadí. „Není důvod. S panem premiérem se pan prezident setkává každý měsíc na jednání mezi čtyřma očima. To je mnohem více než jednorázová návštěva sněmu,“ zareagoval pro Blesk Zprávy mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Zeman přitom přijede na začátku března do Hradce Králové na volební sjezd ČSSD.

Video  „Zeman provokuje,“ rýpl si Babiš do prezidenta kvůli střetu s demonstranty.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Schillerová by prezidenta pozvala

„Pozvání pana prezidenta by bylo podle mého názoru namístě,“ myslí si ale například ministryně financí Alena Schillerová, která také jako většina ministrů není členem ANO. I ona vystoupí se svým projevem na sněmu jako host.

„Projev si ladím za pochodu po večerech. Promluvím z pohledu své odbornosti, ale nejen z pohledu ministryně financí, ale i z pohledu stabilizátora veřejných financích,“ nastínila šéfka státní kasy.

Na dotaz Blesk Zpráv zároveň Schillerová odmítla, že by uvažovala o vstupu do vládního hnutí. „Přihlášku jsem si nepodala a ani se nechystám. Nemám na to ani čas, tak plně jsem oddaná své práci, že veškerý svůj čas věnuji ministerstvu financí,“ dodala.

U Babiše si nepozvali ani vládní ČSSD

Na sněmu nevystoupí ani žádný jiný host z politického kruhu. Dokonce ani zástupce koaliční ČSSD, aby například zhodnotil společné vládnutí s hnutím ANO.

„Je to o tom, jak ten sněm pojmete. A my jsme ho vzali hodně pracovně, takže se bude věnovat především dalšímu směřování. Tím, že nebudou žádní další hosté, bude alespoň čas na práci,“ okomentoval téma předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.  

„Ani nevím, zda byl někdo z ANO pozván na sjezd ČSSD,“ argumentovala Alena Schillerová.

Elektronická hlasovací novinka

ODS, ale i ANO se v posledních týdnech předhánějí v představování programu digitalizace státní správy. I proto si Babiš, který je nyní na dovolené, pozval na sněm svého „pana IT“ Dzurillu. Že jde i hnutí ANO v 21. století s dobou, má ukázat jedna podstatná novinka. Členové už nebudou o složení nového vedení rozhodovat za plentou a pomocí volebního lístku, ale pomocí elektronických tlačítek.

Bude to vůbec poprvé v historii hnutí, od čehož si jeho vedení slibuje ušetření času. A i proto může být sněm jen jednodenní. Výsledky by měla znát volební komise během necelé půl minuty.

„Vyzkoušeli jsme si to na předsednictvu, jde to ale poplést,“ varuje své kolegy z hnutí předem Radek Vondráček. A zároveň upozornil, že stačí malá nepozornost a hlasy některých delegátů mohou být rázem neplatné. 

„Může se stát, že celý hlas propadne, protože by někdo mohl omylem označit více kandidátů. Ale tak alespoň si otestujeme schopnost našich členů,“ dodal s úsměvem o elektronické pasti.

Kdo do vedení ANO?

Místo předsedy zůstane téměř jistě Andreji Babišovi. Otázkou je leda to, jak velkou podporu získá. Prvního místopředsedu delegáti také nejspíš nevymění a místo si i nadále podrží současně předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. I když se v poslední době mluví o tom, že jeho vztahy s Babišem jsou dost napjaté.

Nominace do vedení má také bývalý brněnský primátor Petr Vokřál. Spekuluje se ale, že se kandidatury vzdá, protože je s Babišem domluvený, že se bude stěhovat do Prahy na post ministra. V úvahu připadá buď ministerstvo dopravy, školství anebo pro místní rozvoj.

Brabec a Pokorná Jermanová opět moderátory akce

Nominace na místopředsedu má také předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček i také stávající ministr životního prostředí Richard Brabec nebo středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Právě poslední dva jmenovaní mají opět vytvořit „moderátorskou dvojici“ sněmu. Jermanová je přitom v pokročilém stadiu těhotenství.

Podle kuloárních informací předseda Babiš stále tlačí do vedení ANO také svého koně z komunálních voleb, neúspěšného kandidáta na pražského primátora Petra Stuchlíka.

Připomeňte si projev Andreje Babiš na sněmu v roce 2017:

Video  „Jsem urputné h*vado,“ řekl Babiš delegátům ANO sebekriticky. 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 15. února 2019 00:08 )

AB je geniální stratég a takový mistr si nepotřebuje pěstovat na sněmu žádné konfrontační figury, žádné projevy a vystoupení "kohokoliv" zvenčí...NA CO ???

marmat ( 15. února 2019 00:02 )

Hoň si sám na Hradě cokoliv....ale TOHLE ti absolutně nejde Jsou to fejky jako bejky...už to nevytahuje ani Kalousek

marmat ( 14. února 2019 23:58 )

AB Nemusí mít nástupce-stačí super záskok a to je Vondráček, Faltýnek, Jourová, Vojtěch, Schillerová,Brabec........NIKDO z opozice nemá takové fajnové persony!!! Ten klid, rozvaha, fajnovost je s hysterií ostatních TRPASLÍKŮ v ohromném kontrastu.

marmat ( 14. února 2019 23:52 )

Až Vás přestane bavit kopírovat po 2 letech své přitroublé každodenní bezduché hňupoviny invektivy=napadne Vás NĚCO smysluplného, dejte caps-lock. Je jen divné, že máte pořád sponzora zdenkku.

PPP150W ( 13. února 2019 14:33 )

To je hádanka? Ale my přece dávno víme co jste zač, nemusíte nás tady zkoušet. Novusi, satanastatanasi, inocsulrebe, Vašku Trousile.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa