Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Spor o profesory graduje: Univerzita Karlova žene Zemana k soudu, podala dvě žaloby

Aktualizováno -
11. února 2019
13:14
Autor: ČTK - 
11. února 2019
12:50

Univerzita Karlova dnes podala k pražskému městskému soudu dvě správní žaloby na prezidenta Miloše Zemana, a to kvůli jeho rozhodnutí nejmenovat fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta profesory. Na tiskové konferenci to uvedl rektor školy Tomáš Zima s tím, že prezident podle mínění univerzity porušil pravidla pro jmenování profesorem a akademické svobody. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman na svém rozhodnutí trvá.

„Podle našeho názoru pravidla a zákony musí platit pro všechny, pro každého občana, jak pro rektora, tak i pro pana prezidenta,“ řekl Zima.

„V tuto chvíli se jedná o porušení pravidel a akademických svobod na Univerzitě Karlově, ale v budoucnu se to může týkat každého z vás,“ poznamenal rektor.

„Argumenty, které jsou v těch správních žalobách, jsou v zásadě obdobné v obou případech. Vycházejí z rozsudku městského soudu, který již dříve zrušil předchozí postup prezidenta republiky a vyslovil závazný právní názor, ze kterého musí prezident republiky vycházet,“ uvedl prorektor pro akademické kvalifikace Aleš Gerloch.

Prezidentův mluvčí označil podání správních žalob za krok, který není překvapivý a který byl avizován. „Pan prezident na svém rozhodnutí trvá,“ sdělil ČTK.

Spor o nejmenování profesorů se táhne už od roku 2015. Zeman musel na základě loňského rozsudku rozhodnout znovu, na svém dřívějším názoru však setrval. Univerzita podle něj nevedla řízení o jmenování řádně. U Fajta údajně přešla to, že předložil nepravdivé informace, u Ošťádala zase nesoulad jeho styků s StB a etického kodexu školy.

Gerloch řekl, že škola v žalobách nenavrhla jejich přednostní projednání. „Je otázka, jak rychle to bude projednáváno,“ připustil. Správní úsek pražského městského soudu je dlouhodobě přetížený, nařízení projednání podaných žalob mu trvá i přes rok.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pavel11 ( 12. února 2019 12:33 )

77 fugas co máš proti chytrým lidem!

pavel11 ( 12. února 2019 11:43 )

hradníhulvát! Jak mužeš být takové nechutné prase jen proto že prasečí demokracie ti dovoluje používat vulgární,nechutné,prasečí,zvrácené kecy na prezidenta.Ty musíš být neštastný člověk spíš hovado.

pavel11 ( 12. února 2019 11:33 )

včera na čt24 mluvil rektor! jeho argument nejmenováni dvou nemehel profesoru,přirovnávani skoušek na řidičák byl opravdu argument že ne každý profesor,rektor je chytrý a vhodný k menování.Bud že není chytrý,morálně nevhodný,komunistická minulost.

Jdhjdh ( 11. února 2019 15:56 )

Ještě bych Pavle měl jeden takový dotaz. Samozřejmě je plně na Vás zda jej zodpovíte. Jaké je Vaše vzdělání, věk a zaměstnání ? Děkuji

Jdhjdh ( 11. února 2019 15:53 )

Pavle vy už zase jedete.....To jste si určitě zase volali s tím vaším kamarádem a vás to zase nastartovalo. Prosím promyslete svůj projev a zejména gramatiku. Navíc bych doporučil udělat si jasno mezi testem a průzkumem. Dalším vaším velkým problémem bude chápaní psaného textu. Nejedná se o průzkum celosvětový, ale pouze u našich občanů. Což logicky bude odrazem proč a jakou skupinou byl Zeman zvolen. Dále bych si dovolil poukázat na druhý sloupeček průzkumu a to je nedůvěra.....velmi zajímavé číslo. Zeman rozhodně není dobrým prezidentem ČR a republice dělá po celém civilizovaném a demokratickém světě ostudu. Přeji Vám Pavle pěkný zbytek dne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa