Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pouští vám v hospodě rádio? Musí za to zaplatit, poslanci smetli mírnější poplatky za hudbu

Autor: ČTK, FiM - 
1. února 2019
10:10

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla snahu Senátu, který chtěl osvobodit od autorských poplatků provozovny, ve kterých je reprodukovaná hudba pouze kulisou a není předmětem podnikání. Novelu autorského zákona v pátek Sněmovna schválila v původní vládní verzi, která má usnadnit přístup zdravotně postiženým k literatuře či notovým záznamům. Zákon nyní ze Sněmovny poputuje k prezidentu Zemanovi, který jej buď podepíše, nebo vetuje. 

Rozšíření novely prosadil v horní komoře senátor Ivo Valenta (za Soukromníky). Podle jeho názoru se autorské svazy domáhají poplatků i tam, kde pro to není důvod. Lidé podle miliardáře Valenty nechodí do hospody kvůli tomu, že jim tam z rádia hrají jejich oblíbené písničky.

Proti přijetí senátního návrhu se postavilo nejen ministerstvo kultury, ale také 1600 umělců prostřednictvím petice. Podle nich je senátní návrh v rozporu s českým autorským právem, s právem Evropské unie i s rozhodovací praxí Soudního dvora Evropské unie.

Obhájci senátního návrhu naopak namítali, že novela neokrádá autory, protože jen ruší duplicitní placení autorských poplatků. Například poslanec Jakub Michálek (Piráti) v této souvislosti kritizoval „hamižnost“ kolektivních správců autorských práv. Podle Aleny Gajdůškové (ČSSD) a Heleny Válkové (ANO) je ovšem třeba problém řešit systémově. V současnosti jsou od poplatků osvobozena pouze zdravotnická zařízení, která hudbu pouští pacientům.

Konečná podoba vládní novely přijatá poslanci má zrakově postiženým lidem zlepšit dostupnost literatury nebo notových záznamů, na které se vztahují autorská práva, v jim přístupných formátech. Senát chtěl navíc umožnit všem přístup k notovým záznamům, jejichž autor není znám.

Lidé se zrakovým handicapem včetně nevidomých by podle aktuální novely měli v budoucnu mít přístup k uvedeným dílům na jakémkoli nosiči. Novela také umožňuje takové kopie převážet přes hranice, a to nejen v Evropské unii, ale po celém světě.

„Postiženým pomůže zákonná licence odstraněním autorskoprávních překážek získat přístup k autorským dílům ve formátech pro ně přizpůsobených, takže budou moci tato díla číst nebo jinak vnímat stejným nebo téměř stejným způsobem jako osoby bez takového zdravotního postižení,“ zdůvodnilo potřebu novely ministerstvo kultury.

Cílem polanců je zjednodušit život lidem s handicapem

Další zjednodušení pro postižené a staré lidi by se mělo týkat úřadů a dalších veřejných institucí. Ty nejspíš budou muset přizpůsobit své internetové stránky a mobilní aplikace tak, aby byly přístupnější právě klientům se zdravotním postižením nebo seniorům. Sněmovna schválila návrh vládního zákona, který to předpokládá. Poslanci navíc vyzvali kabinet, aby zajistil veřejnou dostupnost všech technických norem kvůli uplatnění principu rovnosti před zákonem a dostupnosti práva.

Sněmovna změkčila předlohu ve směru ke školám. I do budoucna budou muset zajišťovat lepší přístupnost pouze části obsahu svých webových stránek a mobilních aplikací postiženým lidem. Jde zejména o informace, které souvisejí s výkonem veřejné správy. Záporně se dolní komora v souladu s názorem ministerstva vnitra a výboru pro veřejnou správu postavila k úpravě pirátského poslance Ondřeje Profanta, aby své webové stránky se záznamem vysílání měly přístupné pro postižené a seniory také Česká televize a Český rozhlas.

Pokud návrh schválí také Senát a podepíše prezident, český právní řád se přizpůsobí příslušné evropské směrnici. České právo zatím přístupnost internetových stránek a mobilních aplikací celkově neupravuje.

Video  „Otec“ zdravotnických poplatků Leoš Heger (TOP 09): Zavedl bych je zase  - Blesk TV
Video se připravuje ...

PPP150W ( 1. února 2019 17:47 )

Rád bych p.t hosty upozornil, že OSA a její poplatky nemají nic společného se současným režimem a volbami kohokoli. OSA v této zemi řádí od nepaměti a vzpomínám si, že za mých mladých let,(a to už je opravdu velmi dávno, hluboko v totáči) kdy jsme ještě měli čas a zakládali kapely, se kterými jsme potom obráželi odpolední čaje a zábavky, že jsme museli rovněž dodávat seznam skladeb. Jenže tenkrát to mělo ještě jeden "důležitý" význam. Muselo se hrát 75% skladeb ze zemí RVHP a jen 25% ze západní provenience. Porušení tohoto nařízení obvykle končilo zákazem hraní na veřejnosti a přemístěním se "pod zem".

tarrica ( 1. února 2019 15:35 )

Měli by se začít bouřit zedníci, lékaři, cestáři a dlaždiči a ostatní. Budovu postaví a vy v ní bydlíte, srdce,klouby vám vymění a vy je užíváte, po chodnících chodíte a po cestách jezdíte pořád ,,páni,, umělci. Po vaší petici jsem si vás přestala vážit a kašlu na vaše koncerty. Je to ostuda našich poslanců, taková kadeřnice na ŽL má v provozovně puštěné rádio jako kulisu pro zákazníky a poplatky platí už jednou doma.

ivuska1 ( 1. února 2019 13:48 )

Souhlas. A o tom to je. Vymysli skladbu a pak z toho ziji do smrti.

ivuska1 ( 1. února 2019 13:46 )

Autorska prava jsou nejvetsi zlodejna. Vymyslet skladbu nebo slozit nejakou pisen je vlastne vyrobeni produktu. Proc maji dostavat penize za autorska prava? Je to uplne to same jako kdyz pekar vyrobi chleb dostane za to zaplaceno a tim to hasne. Chleb je vyrobeny produkt , proc nedostava pekar autorska prava ? Jednu skladbu vymysli a za tu dostava nekolikanasobne zaplaceno. Proc ?

flora ( 1. února 2019 13:39 )

"Lidé podle miliardáře Valenty nechodí do hospody kvůli tomu, že jim tam z rádia hrají jejich oblíbené písničky". ???? Co to je ? Takže návštěvnost hospod by se zvýšila, kdyby tam v rádiu hráli nějaké neposlouchatelné šitky ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa