Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za Babiše se s odměnami „roztrhl pytel“. Úředníci si rozdělili na bonusech přes 460 milionů

Autor: FiM, ČTK - 
30. ledna 2019
09:28

Současná vláda pod vedením premiéra Andreje Babiše (ANO) vyplatila svým zaměstnancům na odměnách za půl roku rekordních 463 milionů korun. Zprávu vydal ve středu Český rozhlas Radiožurnál. Vyplacené prémie jsou tak skoro o 10 milionů korun vyšší, než kolik rozdal kabinet bývalého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v posledním půl roce svého vládnutí.

Ministerstva a úřad vlády odměňovaly své náměstky, ředitele odborů i řadové zaměstnance.

Meziročně si na bonusech nejvíce polepšili na ministerstvu financí spravovaném hnutím ANO, konkrétně ministryní Alenou Schillerovou. Zatímco v druhé polovině roku 2017 resort rozdal zaměstnancům zhruba 34 milionů korun, za stejné období loňského roku to bylo víc než 57 milionů korun.

Nejvíc ze všech resortů vyplatilo ministerstvo vnitra, které zároveň odměnilo nejvyšší počet zaměstnanců. Mimořádné bonusy jich dostalo téměř 2600. Za uplynulý půl rok rozdal úřad na odměnách zhruba 126 milionů korun, což je zhruba o 24 milionů méně než za stejné období roku 2017. Podle ministerstva ale nešlo o úsporu, jen se snížil objem prostředků vyplacených na odměnách.

Z resortů spravovaných sociálními demokraty byl největší meziroční nárůst podle Radiožurnálu na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV), které řídí Jana Maláčová.Za druhé pololetí 2018 vyplatilo MPSV téměř 43 milionů korun, tedy meziročně o 9 milionů víc. Podle mluvčí resortu Barbary Hanousek Eckhardové šly z peněz určených na platy do odměn v obou letech procentuálně shodné částky.„Protože ve druhém pololetí 2018 bylo více zaměstnanců, kterým byly odměny vyplaceny, je celková částka odměn vyšší než ve druhém pololetí roku 2017,“ uvedla.

Meziročně o 5 milionů méně vyplatili na ministerstvu školství, hlavně kvůli zrušení jedné sekce ministerstva. „Na ministerstvu školství taky v průběhu roku nepůsobil žádný politický náměstek,“ dodala mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Celkově ministerstva a úřad vlády rozdaly na odměnách bezmála 463 milionů korun. Dosavadní rekord za jedno pololetí držel se 453 miliony Sobotkův kabinet složený ze zástupců ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Vůbec nejvyšší odměnu dostal v uplynulém roce náměstek na ministerstvu zemědělství, které vede Miroslav Toman nominovaný za ČSSD, a to 292 tisíc korun. Který náměstek a za co, ale úřad nesdělil. Český rozhlas Radiožurnál uvedl, že podobně jako další ministerstva se odvolává na předloňský nález Ústavního soudu, po němž většina úřadů začala tvrdit, že se taková informace netýká veřejného zájmu. Výjimkou je ministerstvo spravedlnosti, které poskytlo seznam odměn včetně konkrétních funkcí.

Pepan1 ( 30. ledna 2019 17:44 )

Toto jednání s nehoráznými odměnami pokračuje a považuji to jako úplatek a odměnu svým přitakávačům. Proč máme tedy ustanoveny tabulky pro mzdy a odměny? U vysoké šlechty to zřejmě neplatí. za své lezdo říti holt patří velká odměna a lidu do toho nic nemá být. Z čeho jsou tito úředníci ale i ministři placeni??? Mnou už ne ale našimi dětmi a ostatními pracujícími, A to má vláda stále málo úředníků jim oddaným a požaduje další.Jsem pro zrušení alespoň 20% státních úředníků My všichni je totiž platíme.

marmat ( 30. ledna 2019 13:13 )

SVOJE přeposílá na konto SAMOŽIVITELEK....ale to "určitě" víte!!!?§§§ Jen rejete

marmat ( 30. ledna 2019 13:10 )

Dříve se nic takového nezveřejňovalo....Jen kdosi zveřejnil odměny Janině Nagyové/Nečasové....a to "odstartovalo" pád její vlády s milencem Ten kdo to zveřejnil byl VELMI, ale velmi popotahován

fafaf ( 30. ledna 2019 12:04 )

Nepoučený, kde nyní byla tvá obezřetnost u voleb?

fafaf ( 30. ledna 2019 12:02 )

Chyťte se za nosy hlupci, vám se roztrh pytel tak v kalhotech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa