Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Křik u Moravce: Filip sepsul Bartoše kvůli církevním restitucím, řešili i Mynáře

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. ledna 2019
13:33

O zdanění finančních náhrad za církevní restituce, ale také o hradním kanceléři Vratislavu Mynářovi a jeho kontaktech se soudci i nadále chybějící prověrce na stupni přísně tajné byla v neděli řeč v Otázkách Václava Moravce, kam vyrazili Vojtěch Filip (KSČM) a Ivan Bartoš (Piráti). A došlo - dle předpokladů - na nejeden střet. A dokonce i pořádně zvýšený hlas, když se Filipovi nezamlouvala Bartošova slova o tom, že s voliči prý právě ohledně církevních restitucí hrají komunisté hru.

Šéf KSČM Vojtěch Filip a předseda Pirátů Ivan Bartoš se v neděli v poledne střetli v Otázkách Václava Moravce. „Vy se analýzou snažíte dosáhnout paralýzy toho zákona, který jsme předložili,“ postěžoval si Filip v případě návrhu na zdanění finančních náhrad za církevní restituce, který tento týden prošel Sněmovnou.

Bartošovo podezření

Piráti hlasovali proti návrhu, požadovali analýzu, která by černé na bílém vyčíslila finanční dopady náhrad a důkaz, že byly skutečně předražené, jak tvrdí i premiér Andrej Babiš. „Na začátku toho procesu jste byli pro, teď jste proti,“ vytkl Filip Pirátům. Komunisty naopak podpořili ve Sněmovně ANO, ČSSD a SPD. Opozice to kritizovala jako „úlitbu komunistům za to, že drží vládu u moci“. „Celé restituce jsou cinklé,“ řekl Filip u Moravce.

Spor o zdanění církevních restitucí míří k Ústavnímu soudu. „Ústavní stížnost je na místě. Pane Filipe, já mám takové podezření. My jsme se bavili s ústavními právníky, ta věc půjde k Ústavnímu soudu a je velmi vysoká pravděpodobnost, že ten zákon bude shozen ze stolu jako protiústavní, a vy pak budete moct svým voličům říct: My jsme tady toho dosáhli, ale ten Ústavní soud nám to zrušil. Vy si tam uděláte fajfku, jakoby splněno,“ podotkl u Moravce Bartoš.

Křik kvůli restitucím

Když však Bartoš označil církevní restituce za politickou hru komunistů pro voliče, Filip se rozkřičel: „Pane předsedo, přestaňte s tím, my žádnou hru s voliči neděláme, my jsme nejtransparentnější strana v tomto státě.“ Filip věří, že soud nebude zasahovat do daňových záležitostí státu a církevní restituce označil jako dar od státu, kdy každý dar se v Česku daní. „Každý, kdo dostane peníze, je zdaňuje 19 procenty,“ argumentoval.

Bartoš naopak uvedl, že Piráti požadovali skutečnou analýzu, která reflektuje, co se stalo v době schválení restitucí, protože „pan Babiš prohlásil, že došlo k předražení o 50 miliard“. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) však žádnou analýzu nedodala, ani komunisté na ni však kvůli tomu nijak netlačili, dodal Bartoš s tím, že si podle něj občas „vláda cucá z prstu čísla“. „Proč jste spolu s námi netlačili na tu vládu, ať tu analýzu dodá?“ šil Bartoš do Filipa, který tvrdil: „My jsme ji chtěli už v roce 2012, aby řekli, jak to bylo.“

Střet o ministra kultury Staňka

Filip se v pořadu vedle toho zastal např. ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), kterého považuje za jednoho ze schopných ministrů. Právě Staněk čelil nedávno kritice za to, že se účastnil křtu knihy poslance KSČM Miroslava Grebeníčka, namířené právě proti církvím. Rovněž Staněk se hlasitě vyjádřil za zdanění církevních restitucí.

„On patří k těm (schopnějším). Já jsem to nečekal, na rovinu řečeno, protože při jeho působení v komunální politice já jsem ho příliš neznal,“ uvedl Filip a odmítl slova o tom, že by Staněk Grebeníčkovu knihu křtil. „Já jsem vystudovaný knihovník,“ kontroval Bartoš, podle kterého se Staněk „účastnil nějakého křtu nějaké knížky u komunistů“, u Staňka však má „tři mínusy“ za jiné záležitosti.

Komunisté dál chtějí Ťokovu hlavu

Filip upozornil na to, že na rozdíl od Staňka by KSČM uvítala výměnu na postu ministra dopravy, kterým je nadále Dan Ťok (za ANO). „My nejsme součástí vlády, my jsme jen chtěli ukončit ústavní krizi, která tady existovala, když tady půl roku byla vláda bez důvěry. A nemám tedy šanci, abych si vynutil podle nějaké dohody u pana premiéra, aby vyměnil toho konkrétního ministra,“ upozornil Filip v ČT, ale dodal: „Chceme veřejně říct, že chceme výměnu ministra dopravy.“

Filip hájil Mynáře

Řeč byla i o kancléři Vratislavu Mynářovi a jeho chybějící bezpečnostní prověrce na stupni přísně tajné. „Minimálně ten stupeň důvěrné by tam měl být. Pokud jde o to přísně tajné, tak asi mířili příliš vysoko a pak se nedočkali,“ uvedl Filip.

Moderátor Moravec upozornil, že i po všech skandálech spjatých s Mynářem „hájí Miloš Zeman Vratislava Mynáře do roztrhání těla“ a také že „Miloš Zeman používá Vratislava Mynáře, jak jsme viděli i v souvislosti s justicí, na špinavou práci a tím si zasluhuje Vratislav Mynář prezidentovu loajalitu“.

„Pane redaktore, to já bych takto netvrdil, na jakou práci používá prezident republiky vedoucího kanceláře,“ oponoval Filip, podle kterého přímo zvolený prezident má mít možnost vybírat si spolupracovníky, jaké uzná za vhodné. Podle něj Miloš Zeman změnil na chybějící prověrku Mynáře názor z důvodů, které nezná, on sám by ten názor příliš neměnil. Zeman v minulosti uváděl, že si Mynář musí prověrku doplnit, jinak v úřadu skončí. Dnes na tom prezident netrvá.

Bartoš: Kontakty Mynáře se soudci jsou problém

Šéf Pirátů to vidí jako problém. „Já jsem přesvědčen o tom, že lidé, kteří zastávají takto vysoká místa nejenom směrem k hlavě státu, by skutečně tuto prověrku mít měli. Zejména z důvodu, že ty pilíře našeho státu se otřásají v základech. Ať jsou to jednotlivá vyjádření např. směrem na fungování justice, ať je to pozice policie, která bývá často zpochybňována, tak i třeba fungování hradní kanceláře, hlavy státu. A pokud se v okolí prezidenta vyskytují lidé, kteří nejsou prověřeni, no tak je to další čtvereček do mozaiky toho, že ta vláda, potažmo prezidentská kancelář, potažmo bezpečnostní složky v tuto chvíli jsou nějakým způsobem zpochybňovány, a myslím si, že je to špatně,“ reagoval Pirát Bartoš.

Podle něj má Zeman také „docela zábavného tiskového mluvčího“ Jiřího Ovčáčka, Mynářovy kontakty se soudci pak považuje jako věc, která je za hranou.

U Moravce se připomněla i slova někdejšího prezidenta Václava Havla z projevu z 1. ledna 2003, že je „znovu a znovu třeba posilovat autoritu a nezávislost policie a justice, těchto praktických garantů spravedlnosti“. Ale také slova současného ministra spravedlnosti Jana Kněžínka z 24. ledna ze Sněmovny, že „to může naplňovat znaky trestného činu minimálně ve stádiu přípravy, možná pokusu“.

Láskovo trestní oznámení je v pořádku, míní šéf Pirátů

Na Vratislava Mynáře již podal trestní oznámení senátor Václav Láska, podle kterého „k naplnění skutkové podstaty trestného činu dochází v okamžiku, kdy v rámci takových jednání začne určitá osoba sdělovat soudcům svoji představu, jak má soud konkrétní kauzu rozhodnout“.

Podle Bartoše je trestní oznámení na místě, krok senátora Lásky vítá „Může vnést do těch věcí jasno. Mně se nelíbí, že takto závažná věc i v osobě pana prezidenta, i v osobě šéfa hradní kanceláře Mynáře se řeší přes novinové titulky a ta vyjádření jsou, řekněme, dosti zkreslená,“ podotkl Bartoš.

Kancléř Mynář však začal zpochybňovat nestrannost soudců, když stáhl svou žalobu na neudělení bezpečnostní prověrky. „Je to typický způsob, jak teď mocní jednají,“ glosoval to Bartoš. Filip k Mynářovu kroku dodal: „On je jediným pánem nad žalobou, také ji může vzít zpět a pak se o ní nerozhoduje. Je to jeho právo.“

„Vy si je nechcete pohněvat, že?“ rýpl si Moravec do Filipa. „Takhle to není, já jsem často označován za toho, kdo je na straně prezidenta republiky, na druhou stranu víte, jaké mám spory s prezidentem republiky,“ bránil se Filip a Bartoš jen kroutil hlavou. „Pan Filip je dobrý právník, schopný rétor a v politice je dlouho, samozřejmě pan Zeman naprosto přesně ví, kdo je pan Mynář, on ho tam na tom Hradě chce (...) Kdyby prezident chtěl, tak bouchne do stolu a řekne panu Mynářovi: Dones prověrku, nebo tady nebudeš. Zrovna tak je tam takhle pan Nejedlý (ekonomický poradce prezidenta - pozn. red.),“ dodal šéf Pirátů.

petr12 ( 28. května 2019 16:18 )

fetá­ci,ne­táhla,­nema­kačen­ka se baví,kvičí o církevní zlodějině restituci!! svazáci jeblé jitrnice začněte už konečně za 120000 tisíc měsíčně pracovat zatím jen udává­te,kvi­číté,­vyšet­řuje­te,ke­cy Kalouska Babiš a to je málo za takové platy.

kriv ( 15. února 2019 13:40 )

Je smutné když naši mladí už nemyslí mozkem ale ***í jejich pedagogů, uplacených od podrazáků jako je pražská kavárna,americká ČT a podobně.

Armando ( 28. ledna 2019 21:24 )

Pomáhají na objednávku naše novinářské *** v čele s král***u investigativní žurnalistiky Slonkrávou (kdysi vadila topce a ods, kteří si ji později koupili a nyní maká na objednávku pro ně (dohledejte si v odkazu Srba)) a Kublbečkobíkem a BP. To opravdu nevidí co se děje, nebo jsou tak tupí. Kam vede ta závist, když jim někdo sáhne do koryta, tak když já mám hov*o a nemohu okrádat dál, tak ať ho mají teda všichni že ........

Armando ( 28. ledna 2019 21:21 )

Hlavní je, že máme demokracii, i když demokraté o kterých snil Havel nejsou, ale za to máme naši krásnou rozkradenou zaprodanou republiku - kolonii v srdci Evropy. Tak proč by mu svět v čele s usa netleskal a Vám blbečkokratům se nezasmál co jste za voli proti svému národu. Zato máme mnoho tlučhubů, kterým stb evidentně chybí, tak udávají a to v první řadě přímo v Bruselu, místo aby hájili zájmy občanů ČR. Být staré časy tak jsou u stb v první řadě a to úplně vědomě, naši z demokratické žumpy, Fetudavač, Kradousek, Lezdoprdlobrádek, Ghajzlík, Bláblájala, Topbuzík a v tom jim pomůžou naše novinářské *** v čele s k král***u Slonkrávou a Kublbečkobíkem Tak co na to sra.čky?

vaber ( 28. ledna 2019 10:14 )

Bartoš si musí odplivnou sám před sebou, od doby co se náhodou dostali do politiky,díky frustraci mladých voličů, otočil o 180° a jejich strana bez jakékoliv vize a programu se stala jen loutkou politické pravice. Jak třeba vysvětlí že když 1m čtverečný orné půdy stojí dnes tak 13Kč ,pro restituce církví, byl již před léty oceněn na 40Kč a u lesů podobně. O tom všichni raději mlčí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa