Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tereze souzené v Pákistánu byla zima, chtěla bundu. Petříček přidal hřejivé slovo

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
18. ledna 2019
05:20

Češka Tereza H. (22), souzená v Pákistánu za pašování drog, byla ve středu opět u soudu. Jenže ani tentokrát nový soudce v jejím případu nerozhodl. Naopak, povolal nového svědka, kterého žalovaná požaduje. K jednání přitom přišla Tereza oblečená mnohem tepleji, než chodívala ještě v prosinci. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (37, ČSSD) Blesk Zprávám řekl, že Tereza žádala české diplomaty o bundu a oni zas stále vyvíjejí snahy, které ji mají dostat zpět do České republiky.

„Čekáme na písemné rozhodnutí Nejvyššího soudu v Láhauru ohledně výslechu nového svědka požadovaného obžalobou,“ řekl v úterý Tereze nový soudce, který nemá příliš v lásce křesťany. Češka mu jen zdrceně poděkovala.

„Strávila jsem ve vězení už víc než rok. Chtěla bych jít domů,“ prosila představitele pákistánské justice. „Buďte si jistá, slečno, že soud dělá všechno pro to, aby vaši kauzu ukončil co nejdříve,“ odpověděl podle zvláštního zpravodaje Blesku soudce chladně Tereze. S tím, že odročil soud na sobotu.

S Terezou, která podle obžaloby pašovala drogy, je podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka v kontaktu i česká diplomacie. I když ve středu přišla Tereza k soudu ve slunečních brýlích, nedávno si českým diplomatům stěžovala, že jí je zima, a tak se chtěla trochu lépe obléknout.

Ministerstvo zahraničí zajišťuje veškerou konzulární podporu a asistenci naší občance. Například jsme jí zajišťovali, aby měla bundu, protože i v Pákistánu je zima,“ popsal konkrétní podporu zadržované Češce Blesk Zprávám ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Trestu smrti se Tereza nejspíš bát nemusí

Vzhledem k tomu, že jde o cizinku a vezla méně než deset kilogramů drog, nehrozí Tereze trest smrti a patrně ani doživotí. I tak čelí deseti letům v místním vězení. Česko totiž nemá s Pákistánem dohodu o vydávání zločinců. Vyřešení případu navíc podle Petříčka komplikuje politická situace v Pákistánu.

Video  Tereza o Štědrém dnu  - Blesk.cz/ Dunya News
Video se připravuje ...

Česká diplomacie se prý ale snaží udělat vše pro to, aby soud rozhodl v případu co nejdříve a případný trest si mohla Tereza odpykat v České republice a ne v podmínkách pákistánské věznice. „Byli bychom rádi, aby tato možnost byla pákistánskou stranou zvážená, nicméně bude to jednání na konzulární a právní úrovni. V tuto chvíli to k tomu nicméně nesměřuje,“ netají se skepsí ministr.

Kdy skončí nejstarší česká velvyslankyně?

Složitá situace je také v konfliktní oblasti v Sýrii. Česká republika tam má jako jediná svou ambasádu a pomáhá řešit například diplomatickou cestou i problémy ostatních států. V oblasti, kde zuří občanská válka, působí jako velvyslankyně Eva Filipi, které bude 76 let. Kvůli vysokému věku získala výjimku ze služebního zákona. Stejně tak už v oblasti také přesluhuje.

Velvyslanci vyjíždějí na svou misi většinou na čtyři roky s tím, že jim ji ministerstvo může prodloužit o další čtyřleté období. Filipi už ale na jihozápadu Asie působí od roku 2010 – tedy devátým rokem. I přesto podle všeho zatím ve své funkci zůstane.

Velvyslankyni Evě Filipi v Sýrii hrozí, že bude muset kvůli věku skončit. Naději na setrvání jí může dát sněmovna, která schvaluje potřebnou novelu. Velvyslankyni Evě Filipi v Sýrii hrozí, že bude muset kvůli věku skončit. Naději na setrvání jí může dát sněmovna, která schvaluje potřebnou novelu. | ČTK

„I vzhledem na společnou pozici v EU by bylo v tuto chvíli jistě komplikované měnit personálně naši ambasádu, takže v letošním roce to myslím nebudeme řešit,“ řekl Blesk Zprávám ministr Petříček na dotaz, zda vláda počítá s výměnou na tomto diplomatickém postu.

Za své diplomatické mise získala Eva Filipi od prezidenta Miloše Zemana v minulosti také vyznamenání. V Sýrii bude zastupovat Evropu a další státy jako diplomatka do chvíle, než se podaří válečný konflikt uklidnit, nebo alespoň zmírnit. „Je potřeba, aby se především posunul politický proces, který má dospět k řešení konfliktu v Sýrii, až teprve po jeho vyřešení bychom mohli začít tuto její diplomatickou záležitost otevírat,“ nastínil Petříček.

A jak je to s velvyslanectvím v Singapuru?

Premiér Andrej Babiš (ANO) je v těchto dnech stále na zahraniční cestě po Asii. V Singapuru například řekl, že by tam Česká republika měla opět otevřít své velvyslanectví, které uzavřela v roce 2008. Původně premiér říkal, že se o tom s ministrem Petříčkem pobaví po svém návratu do Česka, později řekl, že tato otázka je už předjednaná. To Blesk Zprávám potvrdil i samotný Petříček, podle kterého by otevření velvyslanectví v Singapuru České republice pomohlo i v zahraničně obchodní politice a celý proces se tedy začíná chystat.

„Singapur je velmi zajímavá země z pohledu inovací, z pohledu obchodu. Věřím, že v průběhu letošního roku, v druhé polovině pravděpodobně, o tom vláda rozhodne a pokud na to bude mít ministerstvo prostředky, tak otevřeme ambasádu, nebo případně konzulát v Singapuru,“ řekl Blesk Zprávám Petříček, podle kterého by tento krok měl být součástí nově nastavené strategie, jak rozvíjet českou zastupitelskou síť s ohledem na diplomatické a obchodní zájmy.

S myšlenkou, že by Česká republika mohla uvažovat o otevření zastoupení také v Singapuru, už přišel Petříček podle svých slov na jednání vlády v prosinci loňského roku. A premiér s tím souhlasil. „Jestli pan premiér je na místě a viděl, že je to zásadní země pro ekonomické zájmy České republiky, tak bychom k tomu měli jít zodpovědně a otevřít tam ambasádu, nebo konzulát,“ dodal Petříček s tím, že kdo by mohl Českou republiku v městském státě v jihovýchodní Asii zastupovat, je zatím předčasná otázka.

salto ( 18. ledna 2019 12:32 )

Taky přidám pár hřejivých slov: požár, rozpálená kamna, výheň, vysoká pec. Kdyby bylo málo, tak můžu přidat

sukin-sa-vracia ( 18. ledna 2019 08:48 )

Já bych Terku zahřál hned.....

xxxx678 ( 18. ledna 2019 06:37 )

Muscula vyleze z peri a uz je jizlivy.Nechte si ty bonmoty ohledne Piratu!

ljubaa ( 18. ledna 2019 06:22 )

Proč bundu, kdyz ji zadrželi v lednu, tak musela mít oblečení... tak proč jí zastupitelství zajistuje bundu - nechápu... měla plný kufr, tak at si vezme svoje věci...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa