Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chovanec končí ve Sněmovně. „Neumím se radovat z toho, že vládneme s ANO,“ říká exministr

Aktualizováno -
13. ledna 2019
18:25
Autor: ČTK - 
13. ledna 2019
14:13

Bývalý ministr vnitra Milan Chovanec se vzdá poslaneckého mandátu. Ze Sněmovny chce odejít do konce března. Řekl to podle České televize dnes v Plzni na krajském sjezdu strany. Nesouhlasí totiž s účastí ČSSD ve vládě s hnutím ANO. Někdejší zastupující šéf sociální demokracie informoval o svém záměru před Vánoci současného předsedu ČSSD Jana Hamáčka. Předseda sociálních demokratů napsal, že jeho krok respektuje a rozumí mu. Chovanec podle něj nechce štěpit poslanecký klub. Podle místopředsedy ČSSD Romana Onderky jde o Chovancovo osobní rozhodnutí, i on napsal, že poslancovo rozhodnutí respektuje.

„Chtěl jsem to říct dneska kolegům na konferenci, protože oni mi ten mandát dali,“ řekl Chovanec v ČT. „Předsedu strany (Jana) Hamáčka jsem informoval, tuším, v prosinci,“ dodal. „Nechci ve své podstatě kazit integritu klubu sociální demokracie, protože já se opravdu neumím radovat z toho, že vládneme s ANO a myslím si, že je lépe odejít,“ uzavřel.

Šéf poslaneckého klubu Jan Chvojka je rád, že Chovanec bude pro ČSSD dál pracovat jako předseda krajské organizace v Plzni. „Odchod Milana Chovance ze Sněmovny mě netěší, ale respektuji ho. Je dobře, že jako krajský předseda bude pro sociální demokracii dál pracovat,“ uvedl Chvojka.

Jaroslav Foldyna, který v posledních týdnech oznámil, že nehodlá obhajovat na březnovém sjezdu funkci místopředsedy a zbavil se funkcí na úrovni okresu a kraje, nezná důvody Chovancova rozhodnutí, věc proto nechce komentovat.

Hodnotit Chovancův odchod z poslaneckých lavic se nechtělo ani premiérovi Andreji Babišovi (ANO). „Já k tomu nemám žádný komentář, je to záležitost sociální demokracie,“ řekl Babiš těsně předtím, než odletěl na týdenní cestu do Asie.

Konec s vysokou politikou

Chovanec chce z Parlamentu odejít po sjezdu ČSSD, který bude na začátku března v Hradci Králové. Po odchodu ze Sněmovny se chce několik měsíců věnovat sám sobě, zejména svému zhoršenému zdraví, uvedl na facebooku. „Svůj další život nevidím ve vrcholové politice,“ dodal.

Podle webu volby.cz by měl  Chovance ve Sněmovně nahradit starosta Stříbra a bývalý dlouholetý poslanec Václav Votava. Ten ČTK dnes řekl, že se zatím nerozhodl, jestli funkci poslance přijme. „Je to příliš čerstvé. Pan Chovanec oznámil, že odejde do konce března a do té doby se také já rozhodnu,“ řekl dnes Votava ČTK.

Chovanec je dlouhodobým kritikem účasti sociálních demokratů v menšinové vládě s hnutím ANO, nevyslovil kabinetu důvěru ani loni v létě s odvoláním na své svědomí. Prohlásil tehdy, že sociální demokracie má ve vládě s ANO hrát nedůstojnou roli fíkového listu.

ANO a ČSSD mají dohromady 93 poslanců, a ve dvousetčlenné Sněmovně tedy potřebují pro své návrhy získat vždy ještě podporu některé z dalších stran. Kabinet vládne s podporou KSČM.

marmat ( 14. ledna 2019 19:16 )

KARMA je zde zcela GRÁTIS = zdarma !!!

marmat ( 14. ledna 2019 19:14 )

Duben 2019.Nemyslím ovšem 1.Apríla, chystá evidentně 13.komnatu pana Chovance...Když prohlásil přede rokem AB, že je tato osoba NEJVĚTŠÍ ZLO NAŠÍ POLITIKY, tak to jaksi zapadlo.Ani CH,ani jeho soukmenovci to nerozporovali!Takže BINGO století ???

marmat ( 14. ledna 2019 19:07 )

To skandál s Tuhým se uhrál v rámci pověsti naší Policie do pryč...do Bratislavy Tohle má a bude mít JINEJ záběr.Minimálně Evropskej.......Také podivné ticho opozice je doslova hmatatelné !!!

marmat ( 14. ledna 2019 19:01 )

cezar8: Vypadá to že opravdu je zde naprosto přímá souvislost.Proto státní zástupce vybubnuje závěry vyšetřování ČH až v dubnu...Chovanec končí v PS 31.3.2019. Pak se zřejmě budou dít nepředstavitelné věci .

ianadruhou ( 14. ledna 2019 16:47 )

BĚŽ SI NA ČT24, HROUDO QMUR-ZDENEKK. Bible (z řec. τὰ βιβλíα ta biblia - knihy, svitky) které křesťanství a zčásti i judaismus považují za posvátné a inspirované Bohem. Proto se nazývá také Písmo svaté (lat. Scriptura sacra nebo Scriptura sancta) nebo krátce jen Písmo. Přezdívá se jí také Kniha knih. Křesťanská bible se skládá ze dvou částí, které se označují jako Starý a Nový zákon.Ačkoliv nejstarší části Starého zákona snad pocházejí až z 9.−12. století před našim letopočtem, bible jako celek, jak jí známe dnes, je výsledkem dlouhého procesu kanonizace. Výběr i uspořádání jednotlivých knih nebylo kritické, dokud se psaly na samostatné svitky, kdežto ve vázané knize (kodexu) už muselo být přesně určeno. Vznik pevného kánonu židovské bible se obvykle klade do počátku 2. století. Nejstarší doklad kánonu Nového zákona je patrně tzv. Muratoriho fragment, jehož text se klade do počátku 3. století. Oficiální křesťanský kánon snad vyhlásil z podnětu císaře Konstantina I. tzv. Nikajský ekumenický koncil 20. května 325 ve snaze sjednotit různé náboženské proudy. Bible je nejpřekládanější a nejvydávanější knihou, první Gutenbergovo vydání z roku 1452 je první tištěnou knihou na Západě. První český překlad celé bible vznikl kolem roku 1360. Kumránský svitek s textem knihy Izajáš, 2. stol. př. n. l. Obsah 1 Označení 2 Starý a Nový zákon 2.1 Starý zákon 2.2 Nový zákon 3 Text bible 3.1 Jazyky 3.2 Závazný soubor knih (kánon) 3.3 Dělení na kapitoly a verše 4 Význam bible 4.1 Vztah církví 4.2 Poselství bible podle křesťanů 4.3 Kultura 5 Biblické překlady 5.1 Antické překlady 5.2 Moderní překlady 5.3 České překlady 6 Odkazy 6.1 Reference 6.2 Literatura 6.3 Související články 6.4 Externí odkazy 6.4.1 Biblické texty a překlady 6.4.2 Další odkazy 6.4.3 Biblický software 6.4.4 Historické bible Označení Řecká majuskulní bible Wulfilova bible v gótštině (6. stol.) Alcuinova latinská bible Zdenkkova bible(samý zvratky)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa