Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čína chystá kvůli Huawei odvetu, tvrdí Zeman. Babiš ale o možné mstě neslyšel

Aktualizováno -
11. ledna 2019
10:45
Autor: ČTK, nkov - 
11. ledna 2019
09:45

Vláda nemá informace, že by Čína kvůli sporu o používání technologií Huawei a ZTE ve veřejné sféře přistoupila k nějakým sankcím, uvedl v pátek po jednání kabinetu premiér Andrej Babiš (ANO). Prezident Miloš Zeman přitom ve čtvrtek na TV Barrandov tvrdil, že Číňané chystají odvetu. Vicepremiér Richard Brabec (ANO) tak ještě před příchodem na vládu prohlásil, že se čínská reakce dala očekávat. A nevyloučil ekonomické dopady, pokud by třeba Česká republika prohrála případnou mezinárodní arbitráž.

Kybernetický úřad, který před vánočními svátky vydal varování před používáním těchto technologií, podle Babiše musí vysvětlit metodiku, podle níž úřady nyní analyzují rizika. Zopakoval přitom, že úřad vydal varování bez předchozích konzultací a nepředložil žádné důkazy. Jeho metodika je podle premiéra zmatečná, očekává proto, že bude spolupracovat s úřady a firmami provádějícími bezpečnostní audity.

„To se dalo očekávat, že Čína nějakým způsobem zareaguje,“ řekl Brabec. Mnoho evropských zemí se podle něj k Huawei staví jinak, i když jejich zpravodajské služby mohly mít podobné informace. „Mně se to hůř komentuje, protože ta jednání, která se vedla, se vedla v utajeném režimu,“ doplnil.

Ekonomický dopad varování lze očekávat i podle ministrů zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) a kultury Antonína Staňka (ČSSD). „Každé opatření, které se dotýká kterékoli firmy, nemusí to být čínská, může mít odvetná opatření. S tím se musí počítat. Je možné, že to tyto dopady bude mít,“ řekl novinářům Staněk. Poznamenal, že vláda měla k prezentaci varování kybernetického úřadu výhrady a osobně považuje varování za poměrně nešťastný krok.

Toman: Na slovech prezidenta je kus pravdy

Toman, který patří mezi příznivce Zemana, uvedl, že bude zastávat pozici, kterou k věci zaujala vláda. „Vnímám, co řekl pan prezident, určitě na tom je kus pravdy, respektuji to,“ doplnil nicméně. Bez komentáře nechal dotaz na prezidentovy výroky na adresu zpravodajských služeb.

Bezpečnostní informační službě (BIS) Brabec věří, řekl. Stejně se vyjádřila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podle Zemana však šéf BIS Michal Koudelka a ředitel Úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušan Navrátil, jejichž instituce před možnými riziky čínských technologií varovaly, ohrozili pozici a ekonomické zájmy ČR v Číně.

Brabec promluvil o důsledcích možné arbitráže

Brabec poukázal na to, že síťové vybavení od Huawei využívají telekomunikační operátoři v řadě evropských zemí. Věří, že varování českých úřadů nebude mít soudní dohru, ekonomické dopady ale nevyloučil. „Kdyby to mělo nějakou soudní dohru a Česká republika by neuspěla třeba v nějaké mezinárodní arbitráži, tak by to nepochybně mělo nějaké dopady, takže nelze to vyloučit,“ řekl místopředseda vlády.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) neví konkretně o ohrožení českých investic v Číně, mluví se o tom, řekl. Je podle něj nešťastné, že se o věci debatuje veřejně. Zastal se šéfa BIS Koudelky. „Myslím si, že zrovna pan Koudelka v tom žádnou roli nehrál, že to spíš nešťastně sehrál NÚKIB,“ podotkl Ťok.

NÚKIB před Vánocemi veřejně varoval, že používání softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu. Vláda tento týden uložila správcům kritické infrastruktury, aby provedli analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru obou čínských společností, a to podle metodiky, kterou vydal NÚKIB. BIS ve výroční zprávě za rok 2017 Huawei nezmiňuje, v dokumentu týkajícího se roku 2013 psala o potenciálním nebezpečí pro ČR, které může představovat rostoucí podíl firem Huawei a ZTE na českém telekomunikačním trhu.

Zeman čeká problémy pro Škodu Auto i PPF

Zeman ve čtvrtek v televizi Barrandov uvedl, že kvůli varování je v ohrožení investice automobilky Škody Auto v Číně. Zmínil také, že odveta Pekingu může negativně zasáhnout aktivity investiční skupiny PPF včetně společnosti Home Credit nebo chystané investice Huawei ve výši 8,5 miliardy korun do digitálních technologií v Česku. Takové informace podle prezidenta mají někteří členové vlády.

Zeman více věří vyjádření ředitele německého úřadu pro kybernetickou bezpečnost, podle něhož varování před Huawei nejsou podložena žádnými důkazy. „Aniž by měli důkazy, ohrozili naši pozici a naše ekonomické zájmy v Číně,“ uvedl Zeman na adresu Koudelky a Navrátila. Prezident je toho názoru, že se oba ředitelé chtěli zviditelnit.

„Ale zviditelňují se tak trapným způsobem, že kdyby to nebylo k pláči, bylo by to k smíchu,“ uvedl prezident. Znovu označil pracovníky BIS za „čučkaře“, stejný termín podle něj sedí i na kybernetický úřad, kritizoval i Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Zemanova tvrzení však NÚKIP odmítl.

PPF v pátek uvedla, že nikdy nekomentuje vyjádření politiků. „Obecně můžeme pouze konstatovat, že obchodním vztahům nikdy neprospívají politické či obchodní rozmíšky mezi jednotlivými státy, ať už jsou jejich důvody jakékoliv,“ napsala PPF.

blackhole1 ( 16. ledna 2019 08:19 )

Omlouvám se všem za své nazory,psaní v diskusích a někdy i hnusné komentáře. Jsem idiot v depresích. Už psát nebudu.Jen mě vždy do běla naštvou hnusné diskuse na téma Babiš, Zeman od hnusnych idiotů, kde se jim přeje to nejhorší a nikdo s tim nic nedělá. Slibuji, že už se vyjadřovat k ničemu nebudu, slibuji to vam i sobě. Odpuste. Omlouvám se.

marmat ( 12. ledna 2019 00:16 )

Pro všechny zdenkky je to šílené nářez... Hlava jim nepobere, že premiér nesouhlasí s prezidentem... Takže TAPETA=ÚNIKOVKA, redakce souhlasí a to je maler😓

8x8x ( 11. ledna 2019 22:26 )

Bible (z řec. τὰ βιβλíα ta biblia - knihy, svitky) je soubor starověkých textů, které křesťanství a zčásti i judaismus považují za posvátné a inspirované Bohem. Proto se nazývá také Písmo svaté (lat. Scriptura sacra nebo Scriptura sancta) nebo krátce jen Písmo. Přezdívá se jí také Kniha knih. Křesťanská bible se skládá ze dvou částí, které se označují jako Starý a Nový zákon. Ačkoliv nejstarší části Starého zákona snad pocházejí až z 9.−12. století před našim letopočtem, bible jako celek, jak jí známe dnes, je výsledkem dlouhého procesu kanonizace. Výběr i uspořádání jednotlivých knih nebylo kritické, dokud se psaly na samostatné svitky, kdežto ve vázané knize (kodexu) už muselo být přesně určeno. Vznik pevného kánonu židovské bible se obvykle klade do počátku 2. století. Nejstarší doklad kánonu Nového zákona je patrně tzv. Muratoriho fragment, jehož text se klade do počátku 3. století. Oficiální křesťanský kánon snad vyhlásil z podnětu císaře Konstantina I. tzv. Nikajský ekumenický koncil 20. května 325 ve snaze sjednotit různé náboženské proudy. Bible je nejpřekládanější a nejvydávanější knihou, první Gutenbergovo vydání z roku 1452 je první tištěnou knihou na Západě. První český překlad celé bible vznikl kolem roku 1360. Kumránský svitek s textem knihy Izajáš, 2. stol. př. n. l. Obsah 1 Označení 2 Starý a Nový zákon 2.1 Starý zákon 2.2 Nový zákon 3 Text bible 3.1 Jazyky 3.2 Závazný soubor knih (kánon) 3.3 Dělení na kapitoly a verše 4 Význam bible 4.1 Vztah církví 4.2 Poselství bible podle křesťanů 4.3 Kultura 5 Biblické překlady 5.1 Antické překlady 5.2 Moderní překlady 5.3 České překlady 6 Odkazy 6.1 Reference 6.2 Literatura 6.3 Související články 6.4 Externí odkazy 6.4.1 Biblické texty a překlady 6.4.2 Další odkazy 6.4.3 Biblický software 6.4.4 Historické bible Označení Řecká majuskulní bible (Vatikánský kodex, 4. stol.) Wulfilova bible v gótštině (6. stol.) Alcuinova latinská bib

Armando2 ( 11. ledna 2019 21:53 )

sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky, sra.čky a jen sr.ačky, s.račky

krutazbimbo ( 11. ledna 2019 16:35 )

Skočit na navigaciSkočit na vyhledávání Bible (z řec. τὰ βιβλíα ta biblia - knihy, svitky) je soubor starověkých textů, které křesťanství a zčásti i judaismus považují za posvátné a inspirované Bohem. Proto se nazývá také Písmo svaté (lat. Scriptura sacra nebo Scriptura sancta) nebo krátce jen Písmo. Přezdívá se jí také Kniha knih. Křesťanská bible se skládá ze dvou částí, které se označují jako Starý a Nový zákon. Ačkoliv nejstarší části Starého zákona snad pocházejí až z 9.−12. století před našim letopočtem, bible jako celek, jak jí známe dnes, je výsledkem dlouhého procesu kanonizace. Výběr i uspořádání jednotlivých knih nebylo kritické, dokud se psaly na samostatné svitky, kdežto ve vázané knize (kodexu) už muselo být přesně určeno. Vznik pevného kánonu židovské bible se obvykle klade do počátku 2. století. Nejstarší doklad kánonu Nového zákona je patrně tzv. Muratoriho fragment, jehož text se klade do počátku 3. století. Oficiální křesťanský kánon snad vyhlásil z podnětu císaře Konstantina I. tzv. Nikajský ekumenický koncil 20. května 325 ve snaze sjednotit různé náboženské proudy. Bible je nejpřekládanější a nejvydávanější knihou, první Gutenbergovo vydání z roku 1452 je první tištěnou knihou na Západě. První český překlad celé bible vznikl kolem roku 1360. Kumránský svitek s textem knihy Izajáš, 2. stol. př. n. l. Obsah 1 Označení 2 Starý a Nový zákon 2.1 Starý zákon 2.2 Nový zákon 3 Text bible 3.1 Jazyky 3.2 Závazný soubor knih (kánon) 3.3 Dělení na kapitoly a verše 4 Význam bible 4.1 Vztah církví 4.2 Poselství bible podle křesťanů 4.3 Kultura 5 Biblické překlady 5.1 Antické překlady 5.2 Moderní překlady 5.3 České překlady 6 Odkazy 6.1 Reference 6.2 Literatura 6.3 Související články 6.4 Externí odkazy 6.4.1 Biblické texty a překlady 6.4.2 Další odkazy 6.4.3 Biblický software 6.4.4 Historické bible Označení Řecká majuskulní bible (Vatikánský kodex, 4. stol.) Wulfilova bible v gótštině (6. stol.) Alcuinova latinská bib

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa