Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

České potíže čínského giganta Huawei: Úřady zhodnotí rizika a hrozby, vzkázal Babiš

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, AKu, simao - 
8. ledna 2019
15:19

Ministerstva i státní úřady chystají zhodnotit, zda v souvislosti s používáním produktů Huawei čelí rizikům či hrozbám. Upozornil na to premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) pak dodává, že celá kauza rozhodně není jen o telefonech z dílny čínského giganta. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) dnes zveřejnil metodiku, na kterou resorty čekaly. Dotýká se i budoucích státních zakázek.

Na nejasnosti ohledně zadávání zakázek poukazoval premiér Andrej Babiš (ANO) v prosinci, když NÚKIB zveřejnil varování před používáním daných technologií firem Huawei a TZE.

Na jednotlivých úřadech nyní bude, aby provedly analýzu podle zveřejněné metodiky. Celkově se podle Babiše jedná o 160 státních úřadů, samospráv a soukromých podniků. „To ale neznamená, že každý z nich používá tyto technologie,“ podotkl.

Petříček se sejde s čínským velvyslancem

S čínským velvyslancem Čang Ťien-minem se kvůli kauze údajné bezpečnostní hrozby zařízení od čínských firem Huawei a ZTE sejde ve čtvrtek ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Podle NÚKIB varování nemíří na běžné uživatele. Dotýká se primárně informačních a komunikačních systémů subjektů, na které dopadá zákon o kybernetické bezpečnosti.

Úřady smí čínského giganta vyloučit z veřejných zakázek

Při obměně komunikačních technologií mohou rizika plynoucí z používání systémů čínských firem Huawei a ZTE úřady zohlednit už při zadávání veřejné zakázky. Vyplývá to právě z metodiky, kterou v úterý zveřejnil NÚKIB. Upozorňuje nicméně, že rozhodovat o postupu zadavatele bude nadále Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Hospodářskou soutěž v tomto případě lze omezit již při stanovení zadávacích podmínek a nejde tím o porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, uvádí dokument.

V případě, že oprávněná autorita vydává varování, které může v konkrétních případech vést k omezení hospodářské soutěže, nemůže být dodržení tohoto omezení při tvorbě zadávacích podmínek považováno za vytváření bezdůvodné překážky hospodářské soutěže, uvádí dokument. Sedmnáctistránková metodika zahrnuje návrhy postupu i v případech, kdy už veřejná zakázka byla vyhlášena, a to pro všechny fáze výběru.

Vláda v pondělí uložila správcům kritické infrastruktury, aby provedli analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru čínských společností. NÚKIB jim v tom má neprodleně poskytnout nezbytnou součinnost. 

Úřady prověří hrozby

Úřady mají podle metodiky nyní prověřit, jestli zařízení využívají v rámci informačních systémů, pak zohlednit nové hrozby, před kterými NÚKIB varoval. V případě, že riziko překročí stanovenou mez, musí instituce zavést patřičná opatření, například postupně nahradit dané technologie a vyloučit je z výběrových řízení. V opačném případě lze technologie nadále využívat.

„Každý resort i státní firmy si musí analyzovat eventuální bezpečnostní riziko, pokud tam je a pokud by mohlo vzniknout. Nebo nějaká hrozba,“ uvedl v pondělí premiér Babiš.

Analýzu a řízení rizik je podle metodiky nutné provést také při výběru dodavatele a výsledná opatření promítnout do smluv. Za dodavatele se nepovažují jen Huawei a ZTE, ale také všechny společnosti, jež technologie zmíněných firem přeprodávají či dodávají produkty, jejichž součástí jsou prostředky Huawei a ZTE.

Ohrožení kritické infrastruktury státu?

„Rozhodně ta kauza není o telefonech. To samotné varování NÚKIBu jasně hovoří o systémech kritické informační infrastruktury státu, to je nějakých 50 systémů,“ upozornil vicepremiér ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Kritická infrastruktura představuje sítě a služby nezbytné pro obyvatele státu, například komunikace či rozvody energií.

Podle kybernetických expertů hrozí při užívání daných technologií na úrovni uživatelů zaznamenávání hovorů, kontrola dat, lokalizace uživatelů. Na úrovni sítí přístup k veškerým datům, kontrola nad nimi, u koncových zařízení i podvržení identity.

Huawei: Chceme čelit kyberhrozbám společně

Společnost Huawei přitom reagovala na dění v Česku loni o Vánocích. „Kybernetická bezpečnost je v dnešním digitálním světě mnohem kritičtější než kdykoli dříve a my vnímáme odpovědnost vlády v této oblasti. Jako přední světová technologická společnost vybudoval Huawei ověřitelný, udržitelný a důvěryhodný systém prověřování kybernetické bezpečnosti. Chceme pracovat s českou vládou i s celým odvětvím na tom, abychom hrozbám v kybernetické bezpečnosti čelili společně. Kybernetická bezpečnost je a zůstane naší nejvyšší prioritou,“ vzkázal prezident Huawei Europe James Li.

Společnost Huawei tehdy uvedla, že vnímá pozitivně, že ČR chce zůstat otevřena všem legitimním zahraničním investorům a že žádný uchazeč nemá být v zakázkách na dodávky informačních systémů pro kritickou infrastrukturu státu znevýhodněn bez vážných důvodů.

Přijde Huawei o byznys z 5G sítěmi?

Varování NÚKIB se však může dotknout dodávání technologií na stavbu sítí nových generací, upozornil dnes Deník N. Na konci ledna se s představiteli NÚKIB sejdou zástupci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). „Tématem jsou poslední aktivity NÚKIB v oblasti kybernetické bezpečnosti ve vztahu k připravované aukci v pásmu 700 MHz,“ řekl listu mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G v pásmu 700 MHz, které se uvolní přechodem na televizní standard DVB-T2, by mohla začít ve druhém pololetí tohoto roku. Vodafone loni otestoval 5G síť právě s technologiemi Huawei, skupina PPF, která vlastní operátora O2, loni s Huawei podepsala memorandum o porozumění. Kdyby se Česko rozhodlo zabránit Huawei dodávat technologie pro budování sítí 5G, zařadilo by se k zemím jako Nový Zéland, Austrálie či Spojené státy, uvádí Deník N.

Video  Hon na Huawei  - MobilMania.cz
Video se připravuje ...

marmat ( 9. ledna 2019 15:20 )

Tohle už nelze lecit... Pouze sveraci kazajkou

marmat ( 9. ledna 2019 15:16 )

Pokud je tento caps-laik zdenkkuv klon, tak se mu to naprosto a definitivně všechno VYMKLO z ruky.... Klon mu zesilel už v rannem stádiu a časem se to zhoršilo na MAXIMUM👹

marmat ( 9. ledna 2019 15:04 )

Victorie... Nemáte to se svojí "filozofii" zaručeně lehké.... Dá to fusku, takhle sám sebe zblamovat. Naštěstí máme vlastní rozum

marmat ( 8. ledna 2019 20:15 )

Čekáte někdo DISKUZI na toto vážné téma??? Nečekejte. Trolli hemzeni pode mnou odpuzuje.... Ale podívejte se jakým IQ "disponují" - je to fakt nářez

mildovytrencIe ( 8. ledna 2019 19:04 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa