Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš: Smrt pěti dívek (†15) při únikovce je tragédie. „Sám jsem otec,“ truchlí Zeman

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. ledna 2019
11:39
Autor: Jaroslav Šimáček - 
8. ledna 2019
08:05

Vyrazily oslavit narozeniny své kamarádky. A uhořely při únikové hře. Smrt pětice mladých dívek (†15) otřásla Polskem. Kondolenci zaslal nejen prezident Miloš Zeman, ale již také premiér Andrej Babiš (ANO), který se na dotaz Blesk Zpráv pozastavil nad tím, že kontroly únikovek jsou na místě i v Česku.

Po tragédii, kdy v českém dolu OKD zemřeli převážně polští horníci, se Andrej Babiš (ANO) nyní v reakci pro Blesk Zprávy vyjádřil k další smutné události spjaté s Polskem. Na severu země tam zemřela pětice dívek, které si vyrazily zpestřit narozeninovou oslavu únikovou hrou v městě Koszalin. 

„Samozřejmě je to velká tragédie, já jsem panu premiérovi Morawieckému kondoloval. Já pevně doufám a je to hlavně o odpovědnosti provozovatelů, že z vlastní iniciativy přistoupí k tomu, aby předešli takové tragédii, jako se stala v Polsku,“ uvedl Babiš po pondělním jednání vlády.

V Polsku kvůli tomu nařídili obří kontrolu všech únikových her v zemi, provozoven je kolem 1100. O oblíbenou zábavu se přitom jedná i v Česku. Polský premiér Mateusz Morawiecki upozornil, že všechny provozovny s nevyhovujícími bezpečnostními opatřeními budou okamžitě uzavřeny. Zavřeno bylo prozatím 13 areálů, zkontrolováno kolem 180. 

Babiš: Kontroly jsou na místě i u nás

Ke kontrole vytipovaných podniků s únikovými hrami se nyní chystají i hasiči v Praze. „Kontrolovat budeme vše, co se týká požární ochrany. Především se zaměříme na únikové cesty,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka. „Kontrola hasičů bude na místě a určitě – ještě jsem tedy neměl čas s panem Hamáčkem o tom mluvit – určitě se na tom shodneme, že u nás by to bylo asi také na místě,“ podotkl premiér Babiš. 

„Já mám dnes poradu vedení ministerstva, kde bude i zástupce Hasičského záchranného sboru, takže to bude jedno z témat porady. S vedením hasičů se poradíme, jak dál a asi je na místě kontroly zvýšit, popřípadě zmapovat situaci, jak to je z hlediska únikových východů právě v tomto případě únikových her,“ řekl v úterý Blesk Zprávám vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček

Polští kriminalisté mezitím tragický případ vyšetřují a dle prvotních poznatků mohla za tragický požár patrně závada na vytápění a netěsná nádoba s plynem. Až osm let vězení přitom hrozí provozovateli – vnukovi majitelky podniku Miloszovi S., který zanedbal bezpečnostní opatření a dle obvinění „vědomě přispěl ke vzniku nebezpečí, že propukne požár“. Podle polské prokuratury tak „neúmyslně přispěl i ke smrti“ pěti dívek v čele s oslavenkyní Julií.

Karolina, Victoria, Julia a Amelia Karolina, Victoria, Julia a Amelia | Facebook

Zemanova kondolence: Sám jsem otcem...

Polskému prezidentovi Andrzeji Dudovi kondoloval po páteční tragédii i prezident Miloš Zeman. „Vážený pane prezidente, otřesen a se zármutkem jsem přijal zprávu o tragickém požáru v Koszalinu na severu Polska, který zmařil pět mladých lidských životů. Sám jsem otcem, a také proto se mě neštěstí v Koszalinu hluboce dotklo,“ uvedl Zeman, který má z prvního manželství syna Davida a z druhého dceru Kateřinu. 

„Soucítím s rodinami, které přišly při požáru o děti a jejichž bolest musí být nezměrná. Přeji jim odvahu, soudržnost a sílu k překonání těchto těžkých chvil. Dovolte mi, vážený pane prezidente, abych vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast Vám i rodinám obětí,“ dodal prezident v kondolenčním telegramu.

Pět školaček (†15) zemřelo v Polsku při únikovce. Pět školaček (†15) zemřelo v Polsku při únikovce. | Profimedia

petrw ( 11. ledna 2019 06:24 )

jen primitivni blbany jdou do takovehle akce ..jo tak truchli z.

.tg.bb ( 8. ledna 2019 19:24 )

Jasně, provozovaly to samy a samy se tam zavřely

mrdlafka ( 8. ledna 2019 15:54 )

syčáky co hru vynalezli a provozovatele okamžitě zatknout, mučit a pověsit

bullshit ( 8. ledna 2019 12:54 )

Zase důvod pro nějaký nový zákon a další okleštění již tak omezené svobody.

antismejd ( 8. ledna 2019 12:27 )

buď jsem se pomátl já,nebo Babiš se Zemanem. Proč se vůbec vyjadřují k takové naprosto tuctové události,kdy se nějaký blbý Polky udusí při požáru..........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa