Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ťok měl skončit dávno, zní z ČSSD. Petříček si s ministerským křeslem věří

Autor: pal - 
2. ledna 2019
19:45

Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyloučil, že jeho vláda letos projde rekonstrukcí. Dlouhodobě je nejistý další osud ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), i když jeho Babiš zatím podržel. Skloňuje se i odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Ten je proti srsti hlavně komunistům, o které se vláda opírá, sociální demokraté si ale za svým ministrem stojí. Podle politologa Lukáše Jelínka můžou být i ohroženi ale i ministři Klára Dostálová (za ANO, místní rozvoj), Marta Nováková (za ANO, průmysl a obchod) nebo Antonín Staněk (ČSSD, kultura).

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém novoročním rozhovoru pro Českou televizi připustil, že uvažuje o personálních změnách ve vládě. Po těch volají zejména komunisté, na jejichž podpoře vláda stojí. KSČM leží v žaludku především ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Jenže Petříček se o své křeslo nebojí, jak tvrdí. „Od pana premiéra jsem osobně dosud neslyšel žádnou výtku ke směřování české diplomacie,“ uvedl pro Blesk Zprávy s tím, že klíčové je pro něj aktivní působení ČR v rámci EU a NATO. A také rozvojová pomoc a dodržování lidských práv ve světě. „V této činnosti mi vedení sociální demokracie před několika týdny vyjádřilo podporu,“ připomněl.

Petříček je prý připravený o diplomacii jednat s partnery ve vládě, prezidentem i opozicí. Na kritiku KSČM ale reagovat odmítl. „Co se týká KSČM, tato strana není ve vládě právě proto, že její zahraniční politika se neshoduje s tou, kterou prosazuje vláda ČR. Jejich kritika mě proto nechává chladným,“ dodal.

Podle koaliční smlouvy musí případnou výměnu ministra schválit předseda strany, která člena vlády nominovala. „Já jsem s prací ministrů za ČSSD spokojen,“ vyjádřil se pro Blesk Zprávy předseda strany a vicepremiér Jan Hamáček„Sociální demokracie žádné změny nechystá,“ ujišťoval přitom.

Onderka: Babiš měl asi na mysli výměnu v ANO

Ani další sociální demokraté se změnou na postu ministra zahraničí nepočítají. „Jelikož je Andrej Babiš předsedou hnutí ANO, předpokládám, že měl na mysli některého ze svých nominantů,“ zmínil k případné rekonstrukci vlády statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka. 

I bývalý 1. místopředseda strany a jeden ze zakladatelů platformy Zachraňme ČSSD Jiří Zimola si myslí, že změny by se měly týkat ministrů za ANO. „I když s některými kroky ministra zahraničí nesouhlasím, mnohem více mne znepokojuje nečinnost ministra dopravy Ťoka, který měl být odvolán už dávno,“ rýpl si a připojil: „Jako občan této země očekávám, že ohrožen je každý ministr, který nezvládá svou funkci.“

Politolog: Ťok to má nahnuté. Ale není sám

Podle politologa Lukáše Jelínka, který má k sociální demokracii blízko, je skutečně ohrožený právě ministr dopravy Dan Ťok. „Kvůli dálnicím, neodstraněným billboardům a našly by se asi i jiné důvody,“ konstatoval. Ale i další ministři za ANO by se mohli začít o svůj post podle odborníka strachovat.

„Spekuluje se též o Babišově nespokojenosti s málo viditelnou ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou. Ona i Ťok ale mají zastání mezi velkými firmami. Otazník je nad Klárou Dostálovou - nepoškodí ji policejní vyšetřování na ministerstvu pro místní rozvoj?“ zamyslel se Jelínek.

Ministryně pro místní rozvoj čelí podezření v případu agentury Czech Tourism. Podle soudního příkazu k domovní prohlídce Dostálová v roce 2016 jako náměstkyně rozhodovala o výdajích ve prospěch vyvolených osob mimo standardní úřední postup. Žádné obvinění ale nepadlo.

Staňkovi uškodila účast na křtu knihy Grebeníčka

„V ČSSD Hamáček za Petříčkem stojí. Těžší to může mít po svých kontroverzních krocích Antonín Staněk,“ upozornil Jelínek na aféru, kdy ministr kultury sklidil hlasitou kritiku za účast na předvánočním křtu knihy bývalého komunistického předsedy Miroslava Grebeníčka. Titul se týká církevních restitucí.

Na to, kdo vládu opustí, už reagovaly i sázkové kanceláře. A i podle nich Tomáš Petříček může zůstat v klidu. „Kurz na jeho setrvání je 1,33:1. Je vysoce pravděpodobné, že k výměně šéfa diplomacie do května letošního roku nedojde,“ řekla tisková mluvčí Chance Markéta Světlíková.

I podle bookmakerů by měl být na pozoru Dan Ťok. Ten byl v minulosti opakovaně kritizován kvůli čistkám v dozorčí radě Českých drah i kvůli dramatické situaci na D1 v předvánočním období.

„Kdyby si pan Ťok chtěl u nás vsadit na své setrvání, sázel by v kurzu 2,50:1. To samozřejmě není nijak dramatické, ale kurz na jeho odchod je přece jen o dost nižší (1,46:1) a dává tušit, že se pod ministrem dopravy opravdu houpe křeslo,“ upozornila Světlíková.

pavel11 ( 4. ledna 2019 07:23 )

estebakbures!! ty obecný blbe ty jsi něco jako špína na Babišových botách

pavel11 ( 3. ledna 2019 10:40 )

Ptříček loutka křiváka Pocheho nemá co dělat ve vládě.

qmurq ( 3. ledna 2019 00:08 )

Kam koukneme, tam figuruje Andrej.... z toho je zle.

qmurq ( 3. ledna 2019 00:05 )

Kde to žijeme.

qmurq ( 2. ledna 2019 22:31 )

Právě to Petříček odkopl , na 24ce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa