Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko odmítlo globální pakt o migraci. Na konferenci OSN nikoho nepošle

Autor: peb, ČTK - 
7. prosince 2018
15:15

Česko nevyšle žádného zástupce na konferenci OSN v marocké Marrákéši, na které se bude příští týden schvalovat globální úmluva o migraci. V pátek to uvedla Hana Klučarová z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Česká vláda globální pakt už dříve odmítla, v minulosti ale nevylučovala, že by na konferenci vyslala svého zástupce jako pozorovatele. Rozdílné názory na přijetí paktu vzbuzují vášně napříč Evropou. Na Slovensku podal ministr zahraničí Miroslav Lajčák rezignaci, kterou ale hodlá stáhnout. V Belgii spor o přijetí smlouvy způsobil vládní krizi.  

Státy OSN budou o migračním paktu jednat v pondělí a v úterý. Česko ale dokument odmítlo, stejně se zachovaly například i Spojené státy, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Polsko. Většina zemí světové organizace se k dokumentu přihlásila. 

Česká vláda úmluvu odmítla v polovině listopadu. Podle ní migrační pakt zastírá rozdíly mezi legálními a nelegálními migranty, a tím podněcuje k větší migraci, včetně migrace nelegální. Kabinet také kritizoval, že v závěrečném textu dokumentu chybí jasné stanovisko, že nelegální migrace je nežádoucí, které Česko při jednání prosazovalo. Do závěrečného textu dokumentu se také nepodařilo prosadit usnesení navrhované Evropskou unií, které by mluvilo o nucených návratech nelegálních migrantů jako o legitimní součásti migrační politiky.

Česká vláda původně uvažovala o přijetí globálního paktu s výhradami. Vzhledem k obavám z toho, že tyto výhrady přestanou být relevantní v okamžiku, kdy by byl pakt schválen, se ale kabinet nakonec rozhodl k úmluvě nepřipojit.

Globální pakt o migraci má podle OSN zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, jeho cílem je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi. Dohoda se zabývá mimo jiné tím, proč lidé migrují, jak migranty chránit, jak je v nových zemích integrovat nebo jak umožnit jejich návrat domů.

Slovenský ministr si rezignaci rozmyslel

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák se rozhodl pokračovat ve funkci ministra zahraničí. Uvedl to v tiskovém prohlášení, z něhož vyplývá, že podanou rezignaci hodlá stáhnout. Lajčák minulý týden předal prezidentovi Andreji Kiskovi demisi v reakci na to, že slovenští poslanci odmítli migrační pakt OSN. Podle informací ČTK nebude Kiska ve stažení demise ministrovi bránit.

Lajčák změnil svůj postoj navzdory tomu, že kromě parlamentu se proti migračnímu paktu OSN vyslovila i slovenská vláda, která také nesouhlasila s vysláním slovenského zástupce na nadcházející mezivládní konferenci o paktu. Lajčák samotný dokument OSN i účast Slovenska na zmiňované konferenci obhajoval.

Chci oznámit, že jsem přijal rozhodnutí pokračovat ve výkonu mandátu ministra zahraničních věcí a evropských záležitostí, v tomto smyslu podniknu v nejbližší době potřebné kroky, uvedl Lajčák.

Úmluva způsobila politickou krizi v Belgii

Globální pakt o migraci způsobuje konflikty napříč Evropou. Spor o jeho přijetí uvrhl do vážné krize například belgickou vládu. Liberální premiér Charles Michel chce, aby se Belgie příští týden na schůzce v marockém městě Marrákeš k dokumentu připojila, a to i přes tvrdý odpor koaličních nacionalistů z Nové vlámské aliance (N-VA). Podle belgických médií hrozí kvůli sporům o migrační pakt i rozpad vlády.

Premiér Michel usiluje o to, aby o rezoluci podporující přistoupení Belgie k migračnímu paktu OSN schválil parlament. V zákonodárném sboru totiž mají většinu příznivci dokumentu. N-VA už avizovala, že její poslanci budou hlasovat proti, na stranu premiéra se chce ale tentokrát postavit část opozice.

Předseda parlamentní frakce vlámských nacionalistů Peter De Roover dnes řekl, že je N-VA stále součástí belgické vlády, a pokud se Michel rozhodne vyrazit do Marrákeše a připojit svůj podpis pod dokument OSN, nebude mít pro tento krok podporu své vlády.

V rozhovoru poskytnutém stanici RTL Michel svého koaličního partnera vyzval, aby nejednal nezodpovědně a nenechal vládu padnout.

hejhej ( 9. prosince 2018 13:21 )

V Blesku nastoupila " demokratická" cenzúra a mažou se příspěvky, které nesouhlasí s politiky, kteří chtěji islamizovat Evropu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa