Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nová komunistka ve Sněmovně: Pěnčíková složila slib. Již jako sedmý náhradník

Autor: ČTK, simao - 
5. prosince 2018
10:07

Sněmovna je opět kompletní, v úvodu dnešního jednání dolní komory složila slib nová poslankyně KSČM Marie Pěnčíková. Ve sněmovních lavicích nahradila Vladimíra Koníčka (KSČM), který se stal v úterý členem vedení Nejvyššího kontrolního úřadu. Poslanecký mandát mu tím zanikl.

Ekonomka Pěnčíková byla poslankyní v minulém volebním období. V loňských sněmovních volbách neuspěla a figurovala jako první náhradnice na zlínské krajské kandidátce KSČM. Před složením slibu Pěnčíková převzala od místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa (KSČM) osvědčení o zvolení. Vznik jejího mandátu dnes projednal i mandátový a imunitní výbor.

Koníček je v tomto volebním období sedmým poslancem, který opustil Sněmovnu. Hned na listopadové ustavující schůzi rezignovali středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), její liberecký kolega Martin Půta (STAN) a bývalý senátor Jiří Hlavatý (za ANO).

Koncem března se poslaneckého mandátu vzdal někdejší premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V červnu odešel ze Sněmovny bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán a v říjnu bývalý ministr zahraničí Martin Stropnický (oba ANO).

Místo Jermanové nastoupil Milan Pour, Půtu nahradil Petr Pávek, který na sebe upozornil tím, že během debaty o platech politiků si otevřeně řekl o to, že bych chtěl přidat. Dalšími náhradníky se stali Eva Matyášová, Monika Červíčková, Petr Venhoda (ANO) a Roman Sklenák (ČSSD).

Video  Epicentrum: Chci přidat, přirozeně jako každý, říká "nenažranec" Pávek.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa