Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tady bydlel Babiš s rodinou za „totáče“. A Moniku svezl v Maroku rychlovlakem

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. prosince 2018
17:00
Autor: Jakub Veinlich, Jaroslav Šimáček - 
5. prosince 2018
05:01

Vzpomínky na Afriku. I tak pojal Andrej Babiš (ANO) část své návštěvy Maroka, kam se vydal na státní návštěvu coby český premiér. Od roku 1985 v zemi působil v oblasti mezinárodního obchodu, a tak nyní vzpomínal, v jaké kanceláři pracoval a jaké zajímavé zkušenosti načerpal, ale také, jak mu tam chybělo třeba máslo nebo sušené mléko. Babiš při návštěvě Maroka zavítal mimo jiné před dům, ve kterém žil, nebo tenisový klub, kde hrála jeho dcera.

„V tomhle domě kdysi bylo obchodní oddělení Československého velvyslanectví a tady vlastně v prvním a druhém patře byly kanceláře a já jsem bydlel v třetím patře, ve čtvrtém patře také bydlela nějaká rodina,“ zmínil Andrej Babiš v úterý při své návštěvě marockého Rabatu, kam s ním vyrazila i jeho současná manželka Monika Babišová.

S rodinou v Rabatu

Vzpomínky na Maroko jsou však u českého premiéra spjaté s jeho první rodinou - manželkou Beatou a synem Andrejem mladším, kteří žijí ve Švýcarsku a jsou aktéry poslední kauzy s rozhovorem s novináři ze Seznam Zpráv. Právě za nimi Babiš nedávno v Ženevě byl na návštěvě. Nyní se však vydal na oficiální státní návštěvu jednat s Maročany o migraci nebo obchodní spolupráci. „Já jsem tady pracoval 1985 až 1991,“ vzpomíná Babiš s lehkou nostalgií.

V Africe působil už Babišův otec

V zahraničním obchodu pracoval už Babišův otec Štefan, premiérova matka absolvovala obchodní akademii. Štefan Babiš také působil v Africe - pro změnu v Etiopii (1957), odkud byl později přeložen do Paříže. V září 1969 pak celá rodina i s mladým Babišem vycestovala do Ženevy, kde se Andrej Babiš léčil z trombocytopenie (snížený počet krevních destiček v krvi, pozn. red.) a kde studoval.

Cílem současného českého premiéra bylo už v mládí vycestovat do zahraničí. Pomohla mu k tomu znalost francouzštiny. „Měl jsem výhodu v tom, že Petrimex nakupoval fosfáty ve francouzsky mluvících zemích jako Maroko, Alžír, ale také z Egypta, Jordánska a Sýrie. (...) Po osmi letech čekání se mi splnil sen a na podzim 1985 jsem byl vyslán jako delegát Petrimexu do Maroka,“ vzpomínal dříve ve svém životopisu. 

V Maroku měl prý plat kolem 600 dolarů a půlku dával bokem na dům v Devínské Nové Vsi. „S 300 dolary jsme si slušně žili. V Maroku jsme pracovali dopoledne a odpoledne, v době oběda byla pauza, takže jsem vodil dceru do tenisového klubu,“ napsal dříve Babiš.

Tenisový klub Babišovy dcery zavřeli

V Maroku totiž byla před revolucí s Babišem i jeho dcera Adriana, která dnes dle premiéra trpí bipolární poruchou. Na severu Afriky však v té době úspěšně zápolila na tenisových kurtech - zahrála si i s marockým princem, od kterého dostala psa.

Babiš se proto během nynější návštěvy Rabatu neopomněl zastavit ani u zmiňovaného tenisového klubu. „Tady hrála moje dcera s bratrem stávajícího krále tenis, jednou. A ten jí potom daroval psa. Dostali jsme k tomu i veterinární průkaz i s fotkou,“ prozradil Babiš a dodal: „Chtěl jsem to vidět, bohužel klub je zavřený, je asi v rekonstrukci.“

Těšilo ho slunce, štvalo máslo

Při své současné marocké misi pak v úterý Babiš zavzpomínal i na svou předrevoluční kancelář. „My jsme seděli dva v kanceláři, jeden nestrojírenský delegát, to jsem byl já, zastupoval jsem 15 podniků zahraničního obchodu. A ten strojírenský jich měl také asi desítku,“ říkal Babiš na dotaz Blesk Zpráv v Maroku. 

Těsně před odletem z Česka o Maroku na letišti v Praze - Kbelích prohlásil, že je to „brána do dalších zemí v Africe“ a „příjemná země i na život“. S úsměvem však poznamenal, že i on tam trpěl jistým nedostatkem. „Já když jsem tam pracoval, tak vždycky jsem chtěl prodávat čekoslovenské sušené mléko a máslo, nikdy mi ho nedali. Vždycky ho prodávali na Blízký východ,“ postěžoval si na oko.

Přímo v Maroku pak Babiš novinářům řekl: „Já to nepoznávám, protože za 30 let se tady samozřejmě všechno změnilo. Mají tady dálnice, mají silnice, ale to centrum je stejné, ruch stejný jako tehdy. Samozřejmě největší devíza je to slunce. Každé ráno vstát a vidět slunce, to je super.“

Dvoudenní cesta

Během své dvoudenní cesty Babiš navštívil například pomník Mohameda V. nebo se setkal s premiérem Maroka. Z vlády doprovází českého premiéra také ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO). Během jednání přišla řeč například na migrační krizi nebo na budoucí vzájemnou spolupráci obou zemí. 

„Maroko se snaží edukovat hlavně studenty z afrických zemích a shodli jsem se na tom, že je potřeba pomáhat africkým zemím, aby nebyl žádný důvod k ilegální migraci do Evropy,“ zopakoval stanovisko Babiš po jednání se svým marockým protějškem a dodal, že i nadále probíhají rozhovory mezi Marokem a Evropskou unií.

Společné obchodní zájmy

Při společném jednání české a marocké delegace přišla řeč také na navázání společné obchodní spolupráce mezi Českou republikou a Marokem. A to například v automobilovém, nebo vojenském a textilním průmyslu, energetiky anebo textilního průmyslu.

Oba státy v Maroku také podepsaly dohodu o hospodářské spolupráci. „To, co marockou stranu zajímá, jsou investice českých firem tady na marockém trhu. Mají tady mezi třemi až pěti miliony nezaměstnaných mladých lidí, kteří by měli mít vhodný potenciál být pracovníky právě pro české investory,“ řekla po jednání ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Babiš v rychlovlaku: Češi ho pobavili

Během středečního programu se Babiš svezl v Maroku rychlovlakem, který může Česko této africké zemi závidět. A náhodou zde narazil i na české turisty, kteří se s premiérem neváhali vyfotit.

„Byly levné letenky, tak jsme sem zajeli,“ říkali premiérovi a jeho ženě, do Maroka prý vyrazili poprvé. „To je hezký. A líbí se vám TGV?“ reagovala Monika Babišová. „Jasně, že se mi líbí. Tak toto nemáme doma ještě, ne?“ skočil jim do řeči Babiš. Mladí turisté uvedli, že jeli z Tangeru a to i rychlostí 320 kilometrů za hodinu. Úsek, který absolvoval Babiš, byl pomalejší. „Tady je stará trať, právě. Oni řekli, že postavili čtyři nová nádraží - Rabat, Kenitru, Tanger a Casablancu - a teď budou stavět ještě novou trať, aby to bylo 320 i do Casablanky i do Marrákeše,“ podotkl Babiš.

Na premiéra přitom mladíci měli i prosbu - zda by je vzal zpět do Česka vládním speciálem. „My sice letíme domů zítra, ale nevzal byste nás dneska tím vaším letadlem?“ pobavili Babiše, který se tázal doprovodu, zda mají ještě místo. „Já bych když tak zůstala,“ nabídla své místo v letadle premiérova žena Monika. „Prosím tě, ty se nezapojuj do debaty,“ smál se Babiš.

Babišová v protidrogové asociaci

V průběhu pondělních odpoledních schůzek premiéra Babiše měla jeho žena Monika v Maroku svůj separátní program, během kterého navštívila například asociaci manželky předsedy vlády Marockého království – která se zabývá bojem proti užívání a pašování drog a drogové závislosti.

Rodina zvažovala v Maroku zůstat natrvalo

Ve svém dřívějším životopisu, který uveřejnil Babiš před vstupem do politiky, přitom prozradil i to, že zvažoval, že v Maroku zůstanou nastálo. „V Maroku jsem byl i v době sametové revoluce a ani jsme pořádně nevěděli, co se dělo u nás doma. Chtěl jsem v této zemi zůstat natrvalo. Můj mandát se chýlil ke konci a já jsem dostal lukrativní nabídku pracovat pro jednu bohatou marockou rodinu. Ale na žádost svého bývalého šéfa, který mi kdysi pomohl a byl jakýmsi mým ochráncem, jsem se vrátil do Československa,“ uvedl Babiš.

aIIahakbar ( 5. prosince 2018 22:53 )

KALOUSEK, TAK TO JO.

kritick ( 5. prosince 2018 17:53 )

A všimli jste si, že i zde, u "kamarádů" Musulmanů, MUSÍ dodržovat jejich náboženské zvyky i premiéři jiných zemí? Premiér-nepremiér, tohle je naše země, naše zákony a ty MUSÍ všichni dodržovat!!! Kéž bychom si z nich vzali příklad a byli taky tak dokonale důslední, že?

paska ( 5. prosince 2018 17:28 )

Bakala, to je váš zkurvenej favorit a co ještě Söröse bulvárníci "

lalia ( 5. prosince 2018 17:24 )

Umí hezky odvádět pozornost od svých problémů.Má pod čepicí.

nouzy ( 5. prosince 2018 16:39 )

Ještě ho nezavřeli? Proboha..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa