Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Školní obědy zdarma? Za 5,4 miliardy na rok. „Socialistický švindl,“ schytala to Valachová

Aktualizováno -
5. prosince 2018
12:12
Autor: Zuzana Štíchová - 
4. prosince 2018
05:30

Pro předškoláky a také pro školáky na prvním stupni plánuje exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) plošně úlevu v podobě obědů zdarma. Ve středu poslala návrh do Sněmovny. Se stejným návrhem přispěchal i premiér Andrej Babiš (ANO). Do Valachové se ale ihned pustil ekonomický expert ODS Jan Skopeček, který připomněl, že zdarma nebude nic, a označil snahu exministryně za socialistický švindl. V současnosti v Česku mají obědy zdarma jen děti z chudých rodin.

„Nejrychlejší by bylo, kdyby s kolegy z ANO připodepsal můj poslanecký návrh. Čekala jsem kolem návrhu urputný boj. Možná to půjde rychle. Parádní zpráva pro české děti,“ zajásala před pár dny na sociální síti Sobotkova ministryně školství Kateřina Valachová, která je v současné době poslankyní ČSSD. Reagovala tak na téměř totožný návrh premiéra Andreje Babiše, který ho údajně okoukal v zahraničí.

5,4 miliardy korun za jeden školní rok

I proto zřejmě nelenila a už ve středu oznámila, že návrh posílá do sněmovního systému. Návrh, který by měl platit od září 2020, počítá s obědy zdarma pro děti ve školkách a na prvním stupni ZŠ. Jeden školní rok má přitom státní kasu vyjít přibližně na 5,4 miliardy korun.

Obědy zdarma? To znamená, že producenti dodají do škol suroviny zdarma a kuchaři se vzdají mzdy a uvaří obědy pro děti bez nároku na odměnu? Nebo jde o další socialistický švindl v řadě, ve stylu vytaháme daněmi více peněz od lidí a pak za jejich peníze budeme dělat ‚mecenáše‘?“ pustil se do někdejší ministryně Jan Skopeček z ODS.

Blábol, brání se Valachová kritice

Pravicový blábol. Ať se pozeptá u konzervativců ve Velké Británii, co oni na to. Právě dnes (v pondělí) má slovenská Národní rada projednávat podobný návrh vládního SMERu,“ nenechala si to líbit Valachová v reakci pro Blesk Zprávy.

„Paní ministryně, jako samoživitelce s autistou by mi spíše pomohlo, abych ze svého příjmu neměla tak vysoké odvody. Pracuji na 1/2 až 3/4 úvazku a velmi mě ponižuje stav, kdy jsem doplácena do živ. minima stravenkami... Snižte odvody a pak bude mít většina mám dětem na obědy,“ reagovala na příspěvek Valachové ale také jedna z diskutujících.

Video  Kandidát do Sněmovny zkusil kouřit ve 14 letech. Snoubenka mu vyčítá rozhrabanou skříň.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Asociace: Stát nemá za rodiče živit děti

A nelíbí se to ani Asociaci školních jídelen. „Já si myslím, že to není cesta úplně správným směrem. Já si vůbec nemyslím, že by stát měl přebírat vyživovací povinnost, kterou má rodič, takže je podstatné, aby se řešilo, že to nemá těm žákům dneska už pomalu kdo uvařit. Dneska je problém sehnat vyučenou samostatnou a kvalitní kuchařku,“ řekl TV Nova Karel Jahoda, výkonný ředitel asociace.

Babiš to projednával s Plagou

Babiš plány prozradil na televizi Nova. „My máme asi 920 tisíc žáků na prvním stupni, k tomu ta mateřská školka, poslední rok, takže tam se budeme hejbat kolem 5–6 miliard. Už jsem to projednával s ministrem školství, že bysme to navrhli jako návrh zákona,“ řekl k tomu. 

ANO se přitom už několikrát „inspirovalo“ v návrzích zákonů jiných stran. Například směnárenský zákon se podezřele podobal tomu od hnutí Starostů a nezávislých. Návrh STAN měl zamezit okrádání turistů v českých směnárnách, zaručoval možnost reklamace do dvou hodin od uskutečnění výměny peněz. V dubnu 2018 mj. poslanci ANO návrh ve Sněmovně zablokovali. O několik měsíců později se podařilo ve Sněmovně prosadit vládní novelu s totožným záměrem.

Obědy zdarma podle Valachové

Blesk Zprávy: Týkaly by se obědy zdarma všech dětí plošně? Nebo budou nastavena kritéria věku či finanční situace rodiny?

Valachová: Moje první představa byla poslední ročník mateřské školy a první stupeň základních škol. Bylo to inspirováno aktuálním děním na Slovensku a zkušenostmi z běžících projektů MŠMT a MPSV. Po schůzce s odborníky jsem ho ale upravila tak, že by se to mělo týkat celé mateřské školy a prvního stupně ZŠ. Odborníci potvrdili, že je důležité zajistit obědy v rámci mateřských škol. Základní přínos není jen nakrmit děti, ale má to i socializační efekt, a to včetně dětí, které nepocházejí z chudších rodin.

Ať to vezmete zleva nebo zprava, nakonec zjistíte, že jediné, co ten stát může udělat, je říct, že pro nás je součástí vzdělávání, aby děti byly zdravě a dobře stravované. Děti pak dosahují lepších výsledků.

Když jste viděla, či slyšela ta slova premiéra Babiše, nemáte po předchozích zkušenostech strach, že ANO váš návrh zamítne a připraví vlastní?

Nebudu předstírat, že když jsem zhlédla tu informaci ze strany A. B., tak do mě vlétlo šídlo a začala jsem hned komunikovat. Záleží mi na tom, aby lidé věděli, že víme, co trápí děti. V minulosti jsme to pomáhali řešit. 

Pochopila jsem to tak, že se obáváte...

Musíme to proměnit ve výhodu. Mít podporu premiéra – dvojí radost. (smích)

Od kdy počítáte, že by tento návrh eventuálně mohl začít platit a kolik to bude stát státní rozpočet?

Náš návrh počítá s tím, že by to začalo fungovat od 1. září 2020. O rok dříve se to nedá stihnout a když něco nabývá účinnosti v průběhu roku, tak to působí zmatky. Do té doby jsou navíc alokovány prostředky pro stávající programy. 

Dopad je kolem pěti miliard korun. V roce 2020 by to byla třetina, následující rok už by musel rozpočet počítat s celým dopadem. To rozdělení v současné době děti hodně stigmatizuje. Můžete mít o pětikorunu více a už tu podporu dítě nemá, narážím na dávky v hmotné nouzi...

Rottor ( 10. prosince 2018 17:30 )

Jeste mi chytrsci prozradte kteri rodice typridavky dostavaji! Mi pripadatejako bezdetni a nevedouci.

panda82 ( 5. prosince 2018 16:55 )

No a proči ne, radši dětem než nenažraným politikům, kolik platí rodiče za obědy a kolik a za jaké se platí ve sněmovně, kdo jim to dotuje,

ivoadler ( 5. prosince 2018 16:42 )

Dětem obědy zdarma? Nějak se musí zaplácnout, že v tom nádherném kapitalismu některé děti nemají co jíst.

karima ( 5. prosince 2018 14:58 )

Naším důchodcům obědy zdarma, samozřejmě těm co mají malé důchody.

ivuska1 ( 5. prosince 2018 14:41 )

NASIM DETEM OBEDY ZDARMA !!! Je to jeden z vydaju z nasich dani na dobrou vec !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa