Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman dal spálit obří rudé trenky. Napomenutí Hradu ministerstvo prominulo

Autor: ČTK, peb - 
23. listopadu 2018
19:50

Obří červené trenýrky, které v roce 2015 vyvěsila na Pražském hradě skupina Ztohoven, nechal prezident Miloš Zeman spálit v polovině června. Česká inspekce životního prostředí kvůli tomu dostala dva podněty na možné porušení zákona o ovzduší pálením jiných než rostlinných materiálů v otevřeném ohništi. V srpnu proto inspekce zahájila s prezidentskou kanceláří přestupkové řízení a udělila jí napomenutí. To ale podle rozhodnutí ministerstva neplatí. Inspekce podle něj neměla vést přestupkové řízení s prezidentskou kanceláří, ale s Českou republikou.

Skupina Ztohoven v roce 2015 v převlečení za kominíky vyšplhala na střechu paláce Pražského hradu a vyměnila prezidentskou standartu za červené trenýrky. Zeman v červnu uvedl, že jeho kancelář získala trenýrky od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Své gesto vyložil tak, že politika by se měla dělat na základě výměny argumentů, nikoli na základě spodního prádla. Podotkl, že čas spodního prádla v politice skončil.

Hradní hasiči v plném hasičském vybavení poté trenýrky položili na ohniště a spálili. Akce se uskutečnila u rybníka v Lumbeho zahradě v areálu Hradu. Za to Česká inspekce životního prostředí udělila hradní kanceláři napomenutí.

Inspekce měla vést řízení s Českou republikou, ne s Hradem

To už ale neplatí. Rozhodnutí inspekce zrušilo ministerstvo životního prostředí. Inspekce podle něj neměla vést přestupkové řízení s prezidentskou kanceláří, ale s Českou republikou. O pravomocném rozhodnutí ministerstva dnes informovala Česká televize (ČT).

Video  Červené trenýrky na Pražském hradu - umělci Ztohoven  - Ztohoven.com
Video se připravuje ...

„Odvolací orgán dospěl po přezkoumání rozhodnutí České inspekce životního prostředí k závěru, že ČIŽP formálně pochybila, když vedla řízení s organizační složkou státu, v tomto případě s Kanceláří prezidenta republiky, která nemá právní subjektivitu, a ne s Českou republikou,“ řekla ČT mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Podle Roubíčkové ministerstvo na základě judikátu Nejvyššího správního soudu o podobném případu muselo rozhodnutí inspekce zrušit a přestupkové řízení zastavit pro nicotnost. „Rozhodnutí ministerstva je pravomocné,“ dodala Roubíčková.

5nastolevceskych ( 24. listopadu 2018 00:14 )

Zdeněk Doležal je bývalý šéf kabinetu Stanislava Grosse, kterého později "zdědil" coby premiér i Jiří Paroubek. Tento bývalý socdemácký tajemník šéfů ČSSD proslul v korupční kauze (kterých je ČSSD plná) při privatizaci Unipetrolu, kdy po polském lobistovi Jacku Spyrovi požadovat pět milionů korun za to, že v privatizaci společnosti Unipetrol zlepší postavení firmy Seta investments, kterou Spyra zastupoval, slovy "na stole bude pět v českých". Takže mi nevadí, že nějaký levácký debil falšuje tento můj nick, protože si jen serre do vlastního hnízda

obamovaprdeI ( 23. listopadu 2018 22:21 )

To už zkoušela ČSSD, když jejich K.Srba si na ní najal vraha. Ovšem nekvalitního, který místo toho, aby splnil stranický úkol ČSSD a zavraždil Slonkovou, tak to udal na policii a Srba šel sedět. Soudruh estébák Babiš jistě není takový břídil a plesk bude mít zase co řešit.

5nastolevceskych ( 23. listopadu 2018 21:33 )

To ti věřím

Samo ( 23. listopadu 2018 21:19 )

Ten už se udělá jenom při takových akcích- když nechá spálit velké trenky, které mu už nejsou a ani nebudou, protože zhubl. Anebo se udělá, když někomu uškodí anebo poškodí svým lhaním.

jentakjenkobliha ( 23. listopadu 2018 20:56 )

Dejte spálit Emana, ostudy už bylo dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa