Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Primátor Hřib skončil, za listopad ve Sněmovně už výplatu nedostane

Autor: Zuzana Štíchová - 
19. listopadu 2018
21:30

Primátor Prahy a Pirát Zdeněk Hřib se pustil jedné ze svých židlí. Podle webu Sněmovny je sice stále ještě asistentem poslance Ondřeje Profanta, podle šéfa pražských Pirátů skončil předminulý pátek. Za listopad už navíc nedostane ani korunu. Profant to sdělil na dotaz Blesk Zpráv. 

Za dva tisíce korun měsíčně a na minimální úvazek pracoval primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) ve Sněmovně ještě minulý týden. „Kariéru“ asistenta ukončil podle svého „šéfa“ předminulý pátek a za listopad nebude požadovat žádnou výplatu. Hřib si tak ve Sněmovně jako asistent přišel maximálně na 24 tisíc korun.

„Ukončení smlouvy jsme podepsali v pátek 9. 11. 2018. Za listopad nebude nic fakturováno,“ informoval Blesk Zprávy Profant. Web Sněmovny ale tvrdí něco jiného. Podle něj má Hřib nadále do Sněmovny snadný přístup stejně jako ostatní asistenti.

„Je to možné. Přes mne tyto informace nejdou, ale vím, že administrativně se to vždy nějaký den vyřizuje,“ reagoval ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch na dotaz, zda může informace Pirátů potvrdit.

Profant s Hřibem řešil zdravotnictví

„S panem Hřibem konzultuji digitalizaci zdravotnictví. Má velmi nízký úvazek,“ objasňoval už dříve Profant roli muže, který se minulý týden oficiálně postavil do čela hlavního města.

Asistenty platí „ze svého“ poslanci, kteří mají na pomocníky vyčleněn speciální rozpočet vedle svého vlastního platu, a to v rámci tzv. náhrad. Celkem mohou mezi své asistenty rozdělit přes 45 tisíc korun měsíčně. Standardně mají zákonodárci ve Sněmovně k ruce jednoho až tři lidi, například Tomáš Kohoutek (ANO) jich ale má hned osm. Řada asistentů navíc působí zároveň u několika poslanců. 

Částka, kterou asistent měsíčně dostává, se tak může pohybovat v rozmezí jediné tisícovky, kterou pobírají dle svých slov například Michal Hašek a Roman Váňa (oba ČSSD), až po nadprůměrný plat.

Video  Epicentrum: Chci přidat, přirozeně jako každý, říká "nenažranec" Pávek.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

santikxauz ( 20. listopadu 2018 06:04 )

Až skončí na ulici,tak bude lépe.

jonn ( 19. listopadu 2018 23:31 )

Je to vůl , hoďte na něj síť.

jjpetr ( 19. listopadu 2018 23:28 )

[-*Najděte nahé dívky ve vašem městě zde : Huit.Re/Divky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa