Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Záhadná cesta Babiše ml. na Krym: Výlet, nebo únos? Expert: „Rusové nejsou idioti“

Autor: bel, jt, Mii, jko - 
16. listopadu 2018
05:25

Andrej Babiš mladší promluvil o tom, že byl na poloostrov Krym unesen a z ruského rodáka, řidiče ve službách Agrofertu Petra Protopopova, měl strach. Protopopov o něm mluví jako o těžkém schizofrenikovi „Andym“, o kterého se staral a který zažil na Krymu i románek. Premiér Andrej Babiš tvrdí, že jeho nemocný syn odcestoval do zahraničí dobrovolně a na Krym jel na „výlet“. A Rusům se při slovech o únosu „ježí chlupy“. Jak vnímá zprávy o cestě Babiše juniora na Krym bezpečnostní expert Andor Šándor?

„Únos“ na Krym, Švýcarsko a švýcarské občanství, psychická porucha, trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo na krku. Aféra kolem  Andreje Babiše juniora má několik rovin a neustále se objevují další a další informace. Jak ve čtvrtek prozradil premiér Andrej Babiš starší (ANO), jeho syn nikdy neměl české občanství. Má švýcarské. Jenže jak ho získal? A jak se dostal na Ruskem okupovaný Krym, aniž by o tom někdo, zdá se, věděl?

Premiér Babiš: Nevím, proč to někdo řeší

Momentálně se Babiš mladší nachází ve Švýcarsku a švýcarské občanství není vůbec snadné získat. Švýcarem se můžete stát nejdřív až po pěti letech pobytu, případně sňatkem.

„Co se týká občanství mého syna, můj syn studoval ve Švýcarsku, jeho matka tam dlouhodobě žije, nikdy nebyl občan ČR. A proto, když jel s panem Protopopovem (...) do Ruska na výlet, měli víza a zaletěli i na Krym. A potom byli na Ukrajině, několikrát. Nevím, proč to někdo řeší,“ uvedl ve čtvrtek Andrej Babiš starší.

Právě ve Švýcarsku, případně v Bratislavě, mohl zažádat Andrej Babiš mladší o víza. Ruské tajné služby o tom však musely vědět, shodují se experti.

Šándor: Rusové takoví idioti nejsou

Babiše juniora na Krym měl odvézt řidič Agrofertu Petr Protopopov, původem z Moskvy. „Je zcela mimo jakoukoli diskuzi, že tam Andrej Babiš mladší byl a musel žádat o víza. Mohl žádat v Bratislavě, o čemž případně musí mít záznam tamní konzulární oddělení zastupitelského úřadu Ruské federace. Víza trvají nějakou dobu, nedávají se na počkání a jsou nějakým způsobem omezená. Uvádíte do nich, kam jedete, co tam budete dělat. Není způsob, jak se dostat do Ruska bez víz, aniž by to byla nějaká utajená operace, která evidentně asi neproběhla,“ podotýká bezpečnostní expert Andor Šándor.

A připomíná, že zvláště na ukrajinsko-ruské hranici je velmi tuhý režim. „Samozřejmě Petr Protopopov je Rus, který mohl mít nějaké konexe, o tom se asi nedá pochybovat. Ale provést ho přes území povstalců asi nebude nic jednoduchého,“ doplňuje.

Ani on si nemyslí, že by Rusové nevěděli o tom, že k nim jede syn českého premiéra. „Že by o tom FSB (ruská Federální služba bezpečnosti) nevěděla, kdyby to bylo oficiálně přes Moskvu, že jede syn premiéra, to se mi zdá hodně přitažené za vlasy. Že by se nezajímala o syna premiéra země, kde se angažuje velká ruská firma, to by mi přišlo hodně nepravděpodobné. Zas takový idioti nejsou, jak jsme se snažili popisovat v kauze Skripal,“ podotýká Šándor.

Krym jako úkryt? Šílený nápad, míní expert

Odborníka na Rusko a Ukrajinu Pavla Havlíčka informace o pobytu Andreje Babiše mladšího na Krymu takřka zděsila. „Je vyloučeno, aby něco takového jako ukrývání se syna Andreje Babiše na Krymu ruským úřadům a ruským tajným službám ušlo. Mimo jiné proto, že v žádosti o vízum musel uvést místo pobytu. Cizinci na Krymu jsou navíc ruskými tajnými službami velice pečlivě monitorováni,“ uvedl expert z Asociace mezinárodních otázek (AMO) pro Deník.cz.

A dodal: „Krym jako úkryt pro Babiše mladšího byl v dnešní době úplně šílený nápad. Nechci ani domýšlet, jaké páky to Rusům na Babiše staršího dávalo.“

Rusové mluví o provokaci

K údajnému únosu Babiše mladšího na Krym se vyjádřili i Rusové. Považují tyto zprávy za provokaci. „Viděli jsme zprávy na toto téma. Podle prvotní analýzy, kterou jsme si udělali, se to velice podobá nějaké falešné zprávě, provokaci, vyrobené kvůli nějakým vnitropolitickým cílům. Zaznamenali jsme také vyjádření, které učinil sám český premiér, který vše popíral. Žádné další informace k tomu nemám,“ vzkázala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Rusové tak od těchto spekulací dávají rychle ruce pryč. „Rusové se evidentně nechtějí nechat zatáhnout do žádné vnitropolitické problematiky a tvrdí, že to není pravda. Chtějí se bránit i tomu, aby nepřišel krok B, že tady byla nějaká aktivní spoluúčast ruských služeb. Za tento rok těch akcí, kdy byly ruské tajné služby podezírány, je více - Skripal, Nizozemsko, Švýcarsko, Rakousko. Rusové se dopředu od toho snaží nějakým způsobem odclonit,“ okomentoval to pro Blesk Zprávy Šándor.

Video  EPICENTRUM: Únos Babišova syna na Krym. Přežije skandál vláda?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ve Švýcarsku pobýval i Babišův otec Štefan

Ohledně švýcarského občaství má dle Eurostatu štěstí jen jeden uchazeč z padesáti a zkoumá se třeba, i zda lidé znají tamní zvyky. Na dotaz Blesku, jak se Babiš junior ke švýcarskému občanství dostal, premiér neodpověděl.

„Nevím, jak dlouho to trvalo u mladého Babiše, ale není jednoduché získat státní občanství ve Švýcarsku, byť se třeba rozhodnete, že tam budete podnikat a platit daně. Že proces proběhl a na základě něj mu Švýcaři občanství dali, můžeme považovat za fakt,“ podotýká Šándor.

Švýcarská média si kauzy všímají, včetně faktu, že otec premiéra tam na přelomu 60. a 70. let pracoval jako obchodní atašé. Otec premiéra Štefan Babiš pracoval v zahraničí často, mimo jiné i jako poradce při OSN v Ženevě. Babiš díky tomu vystudoval tamní gymnázium.

Hamáček: Cizího občana řešit nemůžeme

Reportáž Seznam Zpráv, kterou celá tato kauza začala, naznačovala, že premiér svého syna na Krym „uklidil“, aby nemohl vypovídat v kauze Čapí hnízdo. Babiš starší zase tvrdí, že jeho syn nemůže vypovídat tak jako tak, protože trpí schizofrenií. A do toho navíc švýcarské občaství.

„Ve chvíli, kdy se jedná o občana cizího státu, těžko mohou české orgány nějakým způsobem cokoli řešit. Je (Babišův syn) švýcarský občan. Nevím, jak by mohlo bezpečnostně Česko řešit cizího státního příslušníka,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) Aktuálně.cz. „Jediné, co můžeme řešit, je to, co dělá policie. Tedy se snažit o to, aby proběhly úkony mezinárodněprávní spolupráce, aby policejní specialista mohl posoudit stav obviněného, a na tom policie intenzivně pracuje,“ dodal.

Šándor s Hamáčkovým vysvětlením souhlasí. „Česká strana nemá žádnou možnost ověřit putování švýcarského či slovenského občana, pokud nežádall v Česku o cokoliv. Celý ten proces šel mimo nás. Buď přes Bratislavu, či Švýcarsko. Tvrzení pana Hamáčka je obstojné, nedá se nějakým způsobem zpochybnit. Jinými slovy teď už rozumíme i tomu, proč Policie ČR byla nečinná, pokud jde o výslech mladého Babiše. Nemá na něj žádnou páku. I kdyby to byl občan ČR, natož Švýcar,“ řekl Blesk Zprávám odborník.

Zmizel na Krym kvůli posudku?

I to proto hraje roli v tom, proč Babiš mladší doposud nevypovídal. „Může bránit, že je Švýcar, a nechce vypovídat. Ten spis neznáme. Policisté mohli uvěřit lékařské zprávě paní Protopopové a nechat to být. Nebo se mohli snažit tento postup přezkoumat a to mohlo být důvodem toho, že se syn premiéra najednou ocitl na Krymu, aby ho nenašli,“ řekl Blesku advokát Roman Moussawi.

Kdo je předvolán, má povinnost podat vysvětlení, upozorňuje však advokát. „Pak tam jsou i nějaké důvody, že byste mohl způsobit trestní stíhání sobě nebo osobě blízké, ale kromě toho se může stát situace, že z nějakého důvodu on nepřijde a vymlouvá se na zdravotní stav. Naštěstí státní zástupci, policisté i soudci nejsou takoví hlupáci a mají právo si to nechat přezkoumat. A v takovém případě posoudí, jestli ho můžou vyslechnout, nebo ne. Můžou ale působit pouze na území Česka,“ potvrzuje Moussawi.

Lékařskou zprávu napsala Babišova ošetřující lékařka Dita Protopopová, která se ale také stala Babišovou poradkyní. Že by snad střet zájmů? „To v podstatě policisté nezkoumají. Zkoumá se převážně to, jestli je odborník ve svém oboru. Pokud by přišel nějaký podnět, tak by se tím měli zabývat,“ upozorňuje Moussawi a dodává: „Ona sepsala jen lékařskou zprávu. Posudky si dělá policie. A nejpravděpodobnější verze může být ta, že zmizel (na Krym - pozn. red.) právě proto, aby znalecký posudek nemohli udělat.“

Objevují se často případy, kdy někoho kvůli zdravotnímu stavu nelze stíhat? „Ano. V poslední době se tyto případy začínají množit, kdy jsou lidé nemocní trvale a třeba se zdržují v zahraničí. Musíme tak požádat danou zemi, aby nám poskytla součinnost. A většinou přijedou posudek dělat do té dané země a může tam proběhnout třeba rovnou i výslech,“ dodal Moussawi.

Šándor v případě Švýcarska upozorňuje na liknavost české strany v případě jiné kauzy - Mostecké uhelné, kdy Švýcaři soudili bez okolků české manažery v čele s Antonínem Koláčkem. „Zatímco česká strana se tvářila, jako by snad Mostecká uhelná byla právě na Krymu a nikoli v Česku. Na druhou stranu nevíme, co dělá pan Nevtípil (vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo - pozn. red), policie velmi často zprávy, které okolo ní běží, nekomentuje. Skutečností ale je, že mandátový a imunitní výbor měl spis a mohl si udělat obrázek, jak efektivně může policie v tomto případu postupovat,“ podotkl Šándor. 

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 16. listopadu 2018 20:55 )

TAKOVEJ NÁŘEZ, JAKO PRÁVĚ DOSTÁVÁ NA BARRANDOVĚ K 17.LISTOPADU KALOUSEK OD SOUKUPA SNAD NIKDO NIKDY NIKDE V MEDIÍCH NEDOSTAL......Kur.a to je soda!!!

flora ( 16. listopadu 2018 20:19 )

To je pravda. Ale do čeho by pak novináři důležitě ryli? Navíc i někteří ruští občané mohou cestovat kam chtějí, od nás třeba i vrazi na kauci .

flora ( 16. listopadu 2018 20:16 )

Takže když ten článek shrnu, všichni vědí kulový, ale každý ví přesně jak co je .Nejvíc novinář s brejlema. Ten Babiš ml. musí asi být lepší než Mirek Dušín. Otce mu zavřou, pak by nejraději samozřejmě zavřeli i jeho, ale s tím občanstvím je trochu problém. To mu jistě novináři už vysvětlili Anebo je Babiš ml. psychicky nemocný člověk. Osobně si myslím, že na Dušína nikdo nemá , takže je to opravdu bipolár.

eiben ( 16. listopadu 2018 20:09 )

Svycarsky obcan si muze jezdit kde chce. Cechum muze byt po tom ho.no

marmat ( 16. listopadu 2018 19:12 )

Tak dnes milí trollové do toho šlápli právníci....Ze Slonkové + spol ???kolik??? se začne brzy velmi kouřit...a to i ze Švýcarska! "Kdo jinému jámu kopá...." http://tn.nova.cz/clanek/pravnici-o-kauze-babis-ml.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa