Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ČT i rozhlas chtějí zvýšit koncesionářské poplatky. Ministr Staněk si vyžádal podklady

Autor: iht - 
13. listopadu 2018
08:02

45 korun měsíčně za Český rozhlas a 135 korun za Českou televizi prý dnes již nestačí. Veřejnoprávní média by chtěla zvýšit koncesionářské poplatky, zatímco se z některých míst ozývá volání po jejich úplném zrušení. Debatě o navýšení poplatků se nebrání ani ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

Pro zvýšení poplatků za používání televize a rádia se vyslovil ministr kultury Antonín Staněk (52, ČSSD): „V souvislosti s tím, jak se zvyšují náklady, je potřeba se bavit o výši koncesionářského poplatku. Jestli chceme nezávislá média, musíme je zaplatit,“ uvedl v rozhovoru pro Parlamentní listy.

Zabezpečení nezávislosti České televize a Českého rozhlasu z hlediska jejich financování považuje v tuto chvíli za základní debatu, v níž přitom zaznívá, že model, který je nastavený prostřednictvím koncesionářských poplatků, nezávislost zaručuje.

„Možná se bude obecně napříč politickým spektrem debatovat otázka výše koncesionářských poplatků. I způsob placení, jestli to má být od přístroje, protože to je také otázka – zatím nejsou do plateb zařazena nová média, jako jsou chytré telefony apod., nebo jestli to bude počítáno na hlavu v domácnosti… Uvidíme,“ nastínil Staněk různé možnosti dalšího vývoje v oblasti rozhlasových a televizních poplatků.

Staněk si vyžádal podklady od ČT i rozhlasu

Otázku výše koncesionářských poplatků je však podle ministra Staňka třeba posuzovat komplexně. V debatě o tom, zda se mají poplatky zvýšit, si Staňkův resort vyžádal podklady od ČT i rozhlasu.

Ministerstvo kultury si za účelem sledování vývoje financování médií veřejné služby vyžádalo od provozovatelů vysílání ze zákona (Česká televize a Český rozhlas) podklady, které by sloužily k vyhodnocení výše rozhlasových a televizních poplatků,“ vzkázal Blesku Staněk.

O tom, zda se poplatky zvednou, či nikoli, rozhodnuto zatím nijak nebylo. „Rozhodnutí o navýšení koncesionářských poplatků nebylo učiněno - a bude záležet na vyhodnocení výše uvedených předpokladů,“ podotkl ministr.

Přidat chtějí rozhlas i televize

Šéf Českého rozhlasu René Zavoral (42) již v říjnu uvedl, že by chtěl, aby se poplatek za rozhlas zvýšil o pětikorunu z nynějších 45 korun.

Dle šéfa České televize Petra Dvořáka (54) by se pak televizní poplatek ze současných 135 korun měsíčně měl navyšovat automaticky v závislosti na míře inflace.

Ministr Staněk si je prý vědom nutnosti a nezbytnosti finanční stability veřejnoprávních médií. „Pokud má stát usilovat o co nejvyšší míru kvality veřejné služby, musí provozovatelům této služby vytvářet adekvátní prostor. Nicméně požadavky na financování je třeba vyhodnocovat ve vztahu k odůvodněným a reálným potřebám naplňování veřejné služby tak, aby nedocházelo k nadměrné náhradě, která by zakládala nedovolenou veřejnou podporu,“ varoval Staněk.

4,40 koruny denně za šest kanálů

Blesk Zprávám Dvořák letos na jaře řekl: „Financování veřejnoprávního média – ať už televize, nebo rozhlasu – prostřednictvím koncesionářských poplatků je to, co je nejspravedlivější vůči tomu, komu se televize zodpovídá. A to vůči veřejnosti.“

A dodal, že cena, kterou české domácnosti v současnosti platí, je solidní. „135 korun měsíčně na domácnost znamená 4,40 Kč denně. A když vezmu, že průměrná česká rodina má čtyři členy, tak každý z těch členů zaplatí denně korunu za to, že se může dívat na šest kanálů ČT. Myslím si, že ta cena je docela dobrá,“ míní Dvořák. 

Poplatky se naposledy navyšovaly v roce 2008 – za televizi vzrostl o 15 korun, za rozhlas o 8 korun. Případný návrh by ale musely schválit obě komory parlamentu a podepsat prezident Miloš Zeman (74), který by poplatky jako takové nejraději zrušil.

europa ( 15. listopadu 2018 05:07 )

Rozhlas neposlouchám vůbec, a na ČT se dívám málokdy. Když vidím, co tam za naše peníze točí za sra.ky, tak se mi otevírá kudla v kapse!!! A to nemluvím o jejich politické nekorektnosti. Prej nezávislá televize. Ani omylem

kradlous ( 13. listopadu 2018 18:12 )

Pane Soukup ty hyeny z Čt si vůbez z vašeho kritického nařčení vůbec ale vůbec nic nedělají,oni ještě zdraží.7 miliard ročně jim už nestačí.

hejhej ( 13. listopadu 2018 13:26 )

Za co chtějí zvyšovat??? Aby ředitel bral ještě větší plat a více jak milionové odměny ? Filmy a seriály vytahují z archivu ( byly točeny ještě před r.1989), zprávy. to je jedná velká lež a pořady, které uvádí Moravec jsou k zblití.Pokud někdy něco natočí, nedá se na to dívat.Několik stanic ČT opakují pořady stále dokola. ČT a rozhlas jsou nenažranci podporavaní zbytečnou, ale drahou radou pro vysílání. Živíme mnoho darmožroutů !!!!!

adeso ( 13. listopadu 2018 13:15 )

jo asi máš pravdu. Něldy když to stihnu stáhnu si film a mám to bez reklam. Fakt nepotřebuju už ani tu naší TV. Tady v horách lidi švandroněj německy a koukaj na ty jejich Kessel-Buntes

adeso ( 13. listopadu 2018 13:13 )

přesně tohle máme i my. A ještě se kvůli tomu hádáme. Manželka chce něco pořádnýho a já nevím kde to vzít, tak pro jistotu usnu už v 20,30

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa