Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Střípky z Hradu: Davidovi spadlo vyznamenání, ministr volal sanitku a Klausová „úpěla“

Autor: Jakub Veinlich - 
29. října 2018
11:25

Naštěstí není státní vyznamenání ze skla. Jinak by Michal David sbíral do krabičky už jen střepy. Poté, co se chtěl hitmaker pochlubit metálem, vypadlo mu totiž ocenění z krabičky na zem. Naštěstí si toho všiml další z vyznamenaných – herec Ivan Vyskočil - který se pro něj na zem ohnul. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) zase volal na Hrad sanitku a bývalá první dáma si stěžovala na bolavou ruku. Nejen to zaznamenaly v neděli večer na Hradě Blesk Zprávy.

Zákulisí předávání státních vyznamenání by vždy vydalo na pořádný román. Jinak tomu nebylo ani letos 28. října. Zatímco se Vladislavský sál Pražského hradu zaplnil – a prezident Miloš Zeman promlouval ke všem přítomným – bývalá první dáma Dagmar Havlová nenápadně otevřela své psaníčko a z něj vylovila svůj mobil, kde si začala číst esemesky.

Mezi těmi, které Zeman ocenil, byl také zpěvák a skladatel Michal David. Ten si mohl oddychnout, že vyznamenání není ze skla. Jinak by měl doma už jen střepy. Poté, co se chtěl novým metálem pochlubit, vypadl mu totiž z krabičky přímo na zem. Naštěstí byl ale po ruce další z letošních laureátů – herec Ivan Vyskočil. A tak se ohnul k zemi a metál pro Davida sebral.

Po skončení oficiální části slavnostního ceremoniálu se ocenění a další hosté přesunuli do Španělského sálu Pražského hradu – kde už čekali také ti, kteří sledovali projev Miloše Zemana i slavnostní ceremoniál na velkoplošné obrazovce. V sále, kde do roku 2013 probíhala volba prezidenta, se čekalo, až hlava státu přijde zahájit slavnostní recepci. I tentokrát dorazila s doprovodem.

Zemanovo překvapení a dohady s Klausem

„Protože jste skvělé publikum a protože v minulosti jsme vám předváděli pouze dva prezidenty, rozhodl jsem se, že si zasloužíte tři prezidenty,“ řekl Zeman po svém příchodu krátce po půl desáté večer pozvaným hostům.

Do sálu totiž přišel v doprovodu svého předchůdce Václava Klause a také slovenského prezidenta Andreje Kisky.

„Není dvou zemí na světě, které by si byly blíž, než je Česko a Slovensko,“ řekl Kiska ve své projevu.

Na všechny tři prezidenty si museli ale přítomní počkat. Jak později prozradil Miloš Zeman, státníci se zdrželi v prezidentském salonku, kde se Miloš Zeman a Václav Klaus „špičkovali“ v akademické diskusi nad pojmem mezinárodní – respektive islámský terorismus. „Mně tekly nervy, protože už tento výraz používám deset let. Dobře, sděluji Václavu Klausovi, že ano, mezinárodní terorismus, rovná se islámský terorismus,“ zažertoval Zeman na adresu Klause.

Bývalý prezident zas ocenil přítomné, že dokázali čekat na prezidenty tak dlouho. „Ani jste neprotestovali,“ zažertoval Klaus. „Buďme rádi za to, co se událo před 100 lety. Bez toho, co se stalo před 100 lety, by Česká republika, ani Slovensko nebyly tam, kde jsou,“ řekl Klaus.

Video  Klaus k výročí republiky: Sametová revoluce je víc než 1918. A proč nedával medaile kamarádíčkům?  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Selfie tyče na Hradě

V davu mezi hosty tou dobou bylo nad hlavou několik selfie tyčí – a hosté často bez kravat a v keckách.

Po proslovech pak začala volná zábava – lidé se rozešli sálem ke stolům s připraveným jídlem – vybírat mohli mezi lososem, tuňákem nebo tlačenkou či řízky, ale i sladkými zákusky, pivem a vínem.

Ministr volal sanitku

Během večera ale museli mezi hosty dorazit také záchranáři. Jedné z dam se udělalo nevolno. Sanitku jí volal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Mezitím se o ženu s epileptickým záchvatem starali rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima a bývalý šéf zdravotního výboru Poslanecké sněmovny – dnes lékař Boris Šťastný. Jeho otce - také lékaře - ocenil vyznamenáním prezident v loňském roce.

„Paní upadla. Seběhli jsme se k ní, dali do stabilizované polohy. Bylo vidět, že má křeče, pravděpodobně epileptický záchvat,“ popsal nečekaný zážitek z Hradu Blesk Zprávám Vojtěch. Později se už dáma zvládla sama posadit a ministr i s dalšími „zachránci“ ji předali do rukou přivolaných lékařů.

Blesk Zprávám se ozvala svědkyně náhlé události. Podle Jany Štáblové se jako první postaral o ženu, kterou postihl záchvat jeden z hostů - invalidní důchodce Miroslav Krejčíř. 

„Byl o holi, jako první se k paní z celého davu sklonil právě on a začal jí pomáhat, podle mého jí tím zachránil život, šlo o minuty,“ řekla Štáblová.

Sama svědkyně byla překvapená tím, že ministr zdravotnictví neudělat v celé věci víc. „Zavolal sice lékaře, ale po té se dál bavil se svou přítelkyní,“ podivovala se svědkyně.

Bolesti bývalé první dámy

Nechybělo mnoho a zásah lékaře potřebovala také bývalá první dáma Livie Klausová. Stěžovala si na unavenou pravou ruku. „Nemačkat, už ji mám dnes hrozně unavenou z těch pozdravů,“ řekla právničce Dagmar Raupachové, když se obě dámy zdravily mezi hosty.

Do Španělského sálu se přišli podívat mezi pozvané také kancléř prezidenta Vratislav Mynář se svou ženou Alex, která točí pro Hrad – prý zdarma - propagační videa.

A zatímco zpěvák Michal David nevěděl s kým se fotit dřív, oceněný herec Jiří Krampol si našel místo pěkně v koutě nazdobeného sálu provoněného jídlem. V černých keckách si sednul na židli u pultu s řízky a salátem. S vyznamenáním v klopě si stěžoval na bolavou pravačku, ale na náladě mu to evidentně neubralo.

iFender ( 30. října 2018 10:47 )

Vim take,ze mu pogratuloval z daleke ciziny Surio Mario Martinéz Juaréz Ferdinando, pan Kawasaki s kratkym mekym zena Marcela,tchyna Jaruna etc.Pane Krampol bavime se tim dodnes. https://www.youtube.com/watch?v=OUASoJmIOBM

vlasok ( 29. října 2018 23:15 )

A tomu Kiskovi ste za čo tak tlieskali, za to, že má plechový chrbát, iný prezident by už odstúpil, toľko podvodov má za sebou. Asi sa drží toho Masarykovho hesla "nebáť sa a nekradnúť", len trochu ho pozmenil "nebáť sa a kradnúť.

levicove-smegma ( 29. října 2018 21:49 )

My levicoví dobytci si chrochtáme blahem nad zvolením Zemana prezidentem.

bryx ( 29. října 2018 21:31 )

Jsi klone, ať vlezeš i za mutter marmat.

drzaaaa ( 29. října 2018 20:03 )

a co Daša? naleštěnou mordu měla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa