Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bém o Kolibříkovi Janouškovi: Přátelé se neopouštějí, odposlechy byly sestříhané

Autor: Jakub Veinlich - 
22. října 2018
05:00

Byla to dvojka, která podle odposlechů BIS ovládala Prahu. V odposleších se oslovovali Cestovatel a Kolibřík. Dnes už prý spolu ale bývalý primátor Prahy a odsouzený lobbista Roman Janoušek nejsou v kontaktu. Bém navíc tvrdí, že odposlechy jsou účelově sestříhané. Kým a proč si ale podle svých slov nejspíš vezme do hrobu. Lobbing podle Béma k politice patří, „kdo tvrdí že ne, je lhář,“ řekl bývalý pražský primátor a někdejší místopředseda ODS, dnes psychiatr a horolezec Pavel Bém v nezvykle otevřeném rozhovoru pro Blesk Zprávy.

V politice platí určitá spojení. Snad každý vysoce postavený politik měl svého blízkého, který ale řešil vše v zákulisí. Mirek Topolánek se opíral o Marka Dalíka, Bohuslav Sobotka například o advokáta Radka Pokorného, Miloš Zeman měl kdysi Miroslava Šloufa a někdejší pražský primátor Pavel Bém zase Romana Janouška. Když je zachytily odposlechy, říkal v nich Janoušek Bémovi Cestovateli, Bém zase svému „lobbistovi“ Janouškovi říká Kolibříku.

Dnes už svou přezdívku ale Bém prý neslýchá. „Ne s tím se nesetkávám,“ odpověděl po chvilce smíchu Bém v rozhovoru pro Blesk Zprávy. „Setkávám se s uctivými reflexemi mých horských výprav a cest. Takže mi lidé říkají horolezče, ale cestovateli, ne,“ dodal.

Kolibřík a Mazánek v sestříhaných odposleších? 

Ani on sám prý už nepoužívá přezdívky pro Janouška, kterého v nahrávkách tituloval jako Kolibřík, nebo Mazánek. Odposlechy, o obsazování různých pozic v Praze navíc Bém zpochybnil a označil za „zfixlované“. „Byly částečně zfixlované, byly postavené na nějakých ostrůvcích reality, pak chytře, někým, já vím kým, ale to už je dnes jedno, chytře někým poskládány, aby dohromady vytvořily ten třaskavý nástroj,“ zpochybnil nahrávky Bém.

V době, když nahrávky vznikly a unikly, byla u moci vláda Petra Nečase. Ta také držela ministerstvo vnitro, pod kterou BIS spadá. Bém ale nechce o „manipulátorech“ nahrávek prozradit víc. „Něco si prostě odnesu do hrobu,“ dodal s úsměvem.

Nevylučuje ale, že v budoucnu se výsledky celého šetření mohou stát velkou mediální kauzou, která odhalí, kdo za odposlechy stojí a co tím sledoval. Podle Béma to byla součást politického boje „Ano, a nejen v ODS, celostátní,“ poodhalil své domněnky Bém.

Vyřizování politických účtů

Podle Béma šlo jen o něčí hru, která ho měla zdiskreditovat a dost možná přikrýt jiné problémy. Tvrdí, že kdyby šlo o něco nezákonného, tak by byl dávno odsouzený, což se nestalo. Odmítá i připomínky typu, že byla porušena jakási politická etika. „Ano, ale ta byla dotčena tím fantasmagorickým falzem, které vzniklo slepením vět a nějakých okrsků reality dohromady, a dání významu obsahu pravdy úplně jiných smyslů,“ stojí si Bém za tím, že nahrávky byly účelové a sestříhané.

Bém odmítá, že by se kdy s Romanem Janouškem bavil o obsazení pozice šéfa českých lesů. To byl prý mediální výmysl – který měl vzniknout, když BIS zachytila v odposleších hesla jako mrtvý kůň.  „Někdejší šéf českých lesů se jmenoval Koníček, kterého jsem nikdy neviděl. Z mrtvého koně udělali mrtvého pana Koníčka. Kauza mrtvý kůň, byl prostě mrtvý kůň, který zemřel. Moje manželka je koňařka 20 let a zemřel jí kůň, je to smutná příhoda. Strašně smutná příhoda, ale stala se,“ tvrdí dnes po letech Bém, podle kterého se z tragické historky udělala „fenomenální bublina, že Bém chce odstřelit někdejšího šéfa českých lesů.

O obsazení šéfa pražské všeobecné pojišťovny ale s lobbistou prý Bém mluvil. Stejně jako s jinými. Prý kvůli fungování pražského zdravotnictví, protože Praha vlastní několik zdravotnických zařízení včetně nemocnic. „Řešil jsem to s každým, s kým jsem to řešit mohl,“ odpověděl Bém na otázku, proč obsazení této pozice řešil právě s Janouškem. Šlo prý ale jen o konzultace. „Proč bych se nemohl bavit se svojí ženou, se svým synem, se svým kolegou v práci, který je psychiatr, s panem Janouškem, se kterým hraji tenis?,“ obhajoval se Bém s tím, že čekal od Janouška jako od lobbisty zpětnou vazbu. „Já už si to ale popravdě příliš nepamatuji. Myslím, že to byl tak nevýznamný dialog, ze kterého nic nevzešlo,“ tvrdí dnes Bém, který se prý o jmenování nového ředitele VZP dozvěděl až čtrnáct dní poté, co se tak stalo.

Lhář a verbální zločinec

Dnes Bém přiznává, že chození pro rady nebylo správné z toho pohledu, jaké to mělo dopady. „Nebylo to správné, z pohledu toho, jak mě to poškodilo, politicky. Takže dnes bych si dával zatraceně větší pozor,“ hodnotí Bém zpětně. Na tenise by se s lidmi ale podle svých slov klidně radil i o tom, jaká je možnost, aby mohl toto osazení politicky ovlivnit i prostřednictvím lobbingu. „Ten, kdo dnes říká, že je to nemorální, nebo že lobbing do politiky nepatří, tak je neskutečný lhář. Je neskutečný aktivista, lhář a ve skutečnosti je to verbální zločinec a neuvěřitelný pokrytec,“ tvrdí bývalý primátor, podle kterého lobbing k politice patří.

Dnes už prý Bém odsouzeného Janouška kvůli dopravní nehodě pod vlivem alkoholu příliš nevídá. Prý už má dost různého nálepkování a dalších přívlastků.

„Musím se přiznat, že jsem tak strašně mentálně, psychicky zatížen tím nálepkováním a tím zjednodušením, děláním z pana Janouška jakého si arciďábla, že navzdory tomu, že jsem vždy říkal, že své přátelé neopouštím, ani v jejich těžkých chvílích, tak je pravda, že to své přátelství beru zkrátka hodně zjednodušeně řečeno, takže jsem pana Janouška viděl za loňský rok jednou, nebo dvakrát. A trochu si to vyčítám,“ říká Bém s tím, že už se nechce podle svých slov trápit.

5nastolevceskych ( 22. října 2018 12:16 )

Jako třeba Rath.

levicove-smegma ( 22. října 2018 12:15 )

Také jsi se nad tím udělala?

dragomira ( 22. října 2018 11:44 )

(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

..krakonos500 ( 22. října 2018 11:10 )

Proč vlastně věnovala česká justice tolik úsilí, aby zlikvidovala jednoho "bezvýznamného" údržbáře z Karviné, jemuž zemřela na dovolené manželka a dcera? Především – případ Kramný neměl být v ČR vůbec otevřen. Stal se v Egyptě, tam byl i vyšetřován a uzavřen. Kramný nebyl v Egyptě vyslýchán ani jako podezřelý, ale jen jako svědek. Protože proti němu neexistuje žádný důkaz, byl z Egypta vypakován. Klíčovou postavou v případu je zde policejní ředitel Moravskoslezského kraje plukovník Tomáš Kužel. Tehdy nový ministr vnitra Chovanec nebyl spokojen s jeho prací a chystal se ho vyměnit. Kuželově budoucí kariéře jistě neprospíval fakt, že mu "po rajónu pobíhá vrah", a to v přímém přenosu pod drobnohledem médií. Proto potřeboval nějaký pěkný případ chyceného a odsouzeného vraha. Po ruce byl jen Kramný. Jaká jsou nezpochybnitelná fakta: Holky v Egyptě zemřely. Na Kramného neexistuje žádný přímý důkaz. Smatanová vložila do spisu falešné fotografie, které se později snažila uvádět jako obrázek nějakého neexistujícího preparátu. To byl klíčový důkaz. Kramný má nagelované vlasy a blbě se usmívá. Vzorky byly protizákonně zničeny, aby se zametly stopy podvodů. Na základě toho naše prohnilá justice soudí.

levicove-smegma ( 22. října 2018 11:05 )

Zajímavé, jak si každý honem vzpomene na Rittiga, Janouška, Béma, Klause, Krejčíře, Bakalu,Vondru, Pítra, ale je pro ně tabu, jak si "čistým způsobem vydělal miliardy" soudruh estébák Babiš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa