Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šojdrová jede do Řecka pro syrské sirotky. Nejdřív chce přivézt malou skupinu

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
19. října 2018
05:45

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) pokračuje v tichosti v hledání syrských sirotků, které by chtěla dopravit do České republiky. Blesk Zprávám na konferenci Výzvy pro Evropskou unii v roce 2018, kde byla řeč i o rodině a motivaci mít děti, Šojdrová exkluzivně řekla, že se chystá se svými spolupracovníky do řeckých uprchlických táborů vyjednávat o přesunu skupinky dětí a během listopadu chce předat výsledek pátrání premiéru Andreji Babišovi (ANO).

Jak jste daleko v hledání těchto dětí?

Pokračujeme a snažíme se, abychom pokračovali bez pozornosti médií – potřebujeme, abychom přesvědčili vládu, že jsme schopni tyto děti přivézt.

Proto jsme také oslovili pana ministra Hamáčka, se kterým jsme se sešli, on nám dal určité pokyny i podporu, k tomu abychom mohli i v Řecku jednat. Čili jedeme do Řecka a předpokládám, že na začátku listopadu budeme schopni představit panu premiérovi výsledek naší měsíční práce.

Chystáte se i za novým ministrem zahraničí a navázat spolupráci také s ním, nebo prvotní jednání s panem Hamáčkem berete jako garanci Černínského paláce?  

Pan ministr Hamáček vystupoval v té dvojí roli, když budeme v Řecku, tak určitě budeme potřebovat i spolupráci české zahraniční diplomacie v gesci ministra Petříčka. Myslím ale, že to celé zajišťuje pan premiér, který nám dal svou osobní podporu. Věřím, že všichni chápou, že je to pro dobro České republiky a že tu podporu budeme mít.

Máte nějaký seznam dětí, které byste sem chtěli přepravit, nebo jaký je teď postup?

Nebudeme moct mít nějaký seznam, protože to jsou vše osobní údaje, ale budeme chtít shromáždit skupinu, která bude jasně identifikovaná – která bude mít svá jména, svou historii, ale to už pak bude práce těch odborných pracovníků. Bude to bez konkrétních jmen, ale bude to skupina, která bude mít své parametry.

 A jak s nimi pak eventuálně naložíte tady v České republice?

Bude to určitě ve spolupráci s dotčenými ministerstvy. Tím první gestorem je vždy ministerstvo vnitra a následně ministerstvo školství, ministerstvo práce a sociálních věcí, které pak zase pracuje s pěstounskými rodinami.

V listopadu tedy předložíte premiérovi konkrétní seznam konkrétních dětí, nebo co mu budete předkládat?

To bych nechala až na tu dobu pozdější. Máme úkol, který jsme od něj dostali, a to, najděte ty děti. Takže je hledáme. Oni tam jsou, víme, že je jich hodně, takže to není problém, najít děti, ale určitou skupinu, která by byla zatím malá a měla zájem do České republiky přijet. V zájmu toho, aby se ta věc podařila, tak těch informací dáváme co nejméně.

Video se připravuje ...
Další videa