Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman by rád viděl v čele Senátu Kuberu. „Trpaslíci“ ho ale prý nezvolí

Autor: ČTK - 
15. října 2018
18:29

Prezident Miloš Zeman by si přál, aby se předsedou Senátu stal čerstvě znovuzvolený Jaroslav Kubera (ODS). Zeman to řekl v dnešním rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál. Zvolení Kubery šéfem horní komory však nepovažuje za pravděpodobné s ohledem na to, že se proti každé respektované osobnosti postaví „závistiví trpaslíci“, které nikdo nezná a mají díky tomu větší šanci.

Zeman s ohledem na úspěch menších stran v senátních volbách řekl, že „trpaslíci“ jsou nejhorší a nyní rozhodnou, kdo bude vést Senát. „Mně do toho nic není, ale na druhé straně jako občan bych uvítal, kdyby v čele Senátu byla výrazná a respektovaná osobnost,“ uvedl Zeman. Jako příklad jmenoval Kuberu, se kterým se sice kvůli jeho stranické příslušnosti v řadě věcí neshodne, ale považuje ho za osobnost.

Prezident však dodal, že si je jist, že Kubera Senát nepovede. „Za těch 30 let v politice jsem se to naučil. Vůči každé osobnosti je tolik závistivých trpaslíků, že se nakonec neprosadí,“ konstatoval Zeman. Prosadí se tak podle něj zřejmě například „exstarosta Krásné Lípy“. „Já ho vůbec neznám, ale tvrdím, že má větší šance než Kubera, protože ho nikdo nezná,“ uvedl Zeman.

Zbyňka Linharta, který je od roku 2014 senátorem za obvod Děčín a dříve vedl Krásnou Lípu, jmenoval jako možného kandidáta předseda senátorského klubu Starostů a nezávislých Jan Horník.

Zeman je nadále pro to, aby byl Senát zrušen. Nemá podle něj smysl i proto, že u běžných zákonů ho Sněmovna snadno přehlasuje a o rozpočtu či důvěře vládě, což jsou nejdůležitější záležitosti, vůbec nerozhoduje. „Je velmi jednoduchá cesta, jak Senát zrušit, nic nebrání Poslanecké sněmovně, aby výdaje na Senát podstatným způsobem redukovala,“ uvedl. Sám takovou iniciativu vyvíjet nehodlá, pro vládu ale podle něj není nic jednoduššího než podobná „kontrola korunou“.

marmat ( 16. října 2018 18:04 )

Ostuda je Vaše diskuze..... Ale to je vy absolutně nevnimate.... Můžete se jmenovat hrochpepicek

marmat ( 16. října 2018 18:00 )

Nejzásadnější z celého článku není Kubera, nýbrž poslední odstavec...!!!

PPP150W ( 16. října 2018 06:46 )

Pana Kuberu znám v podstatě jen kvůli jeho tvrdošíjnému postoji proti nekuřákům. O jeho aktivitách ve prospěch národa nevím nic. A pan prezident by se měl zamysled nad tím, proč voliči stále častěji dávají přednost "trpaslíkům". Jestli ono to není tím, že od nich očekávají, že naši zemi nezdevastují tolik, jako obři, političtí mastodonti, jak se jednou sám otituloval.

Jarcih ( 15. října 2018 23:29 )

Actimel ( 15. října 2018 20:21 )

Tak tady diskuze a u Litvínovských chudáčků nikoli! Jake je to možné??!! Tady se to povolí, aby si kdekdo otevíral a otíral hubu o Zemana, ale to opálené spoluobčany, kteří jsou tak IN, aby se o nich jednalo na ministerstvu...tam se diskutovat nesmí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa